MAINOS

Energiatehokas matalaenergiatalo vastaa energiansäästövaatimuksiin

Lämmitys

Hannan ja Teron talo on paitsi viihtyisä asuinpaikka myös älykäs ja energiapihi.Talopaketin pystyttämisen sijaan rakentamisessa otettiin tavoitteeksi tulevaisuuden talomallin toteuttamisen. Talosta haluttiin kestävä, energiansäästön, talotekniikan ja sisustusratkaisujen osalta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

 

Muutimme tänne viime juhannuksena ja aluksi vain makasimme olohuoneen lattialla ja katselimme ihmeissämme ympärillemme, Tero Niemi kertoo talon valmistumisen tunnelmista.

Teron ja Hannan unelman rakentaminen oli alkanut heinäkuussa 2008 ja kolmen vuoden uurastuksen jälkeen oltiin voiton puolella. Talopaketin pystyttämisen sijaan pariskunta oli ottanut tavoitteekseen tulevaisuuden talomallin toteuttamisen, jonka kaikki ratkaisut mietittiin viimeisen päälle. Talosta haluttiin kestävä sekä teknisesti että sisustusratkaisujen osalta.

-Teimme tämän itsellemme, että voisimme asua täällä ainakin seuraavat 50 vuotta, Tero toteaa.

Rakennusprojekti oli kahden sukupolven ja perheen yhteinen urakka


Alakerran oleskelutila on omassa ”montussaan”. Lattia Haro Tritty Plaza -mallistoa. Seinällä Romon tapetti, Orient Occident.

-Tontin saimme Tuusulasta arpaonnella. Halusimme muuttaa tänne, koska vanhempamme asuvat lähellä, Hanna kertoo.

Rakennusprojekti olikin kahden sukupolven ja perheen yhteinen, Hannan isä toimi työmaan vetäjänä ja Teron isä auttoi rakentamisessa. Myös suunnittelutyö tehtiin porukalla ja kaikki saivat sanoa mielipiteitään. Iso osa työtä olikin tiedon hankkimista ja uusien ratkaisujen etsimistä.

Perinteisten kiviharkkojen sijaan talon runko valettiin EPS-harkoista, jotka painavat vain noin kilon verran. Ontot styrox-harkot täytetään betonilla metrin kerroksen välein. Rakennustyö oli kevyempää ja seinän eristyksestä tuli näin parempi. Mahdollisimman tehokkaan eristyksen, lämpimän alapohjan ja lämmön talteenoton lisäksi energiatehokkuus toteutuu myös lämmityksessä. Keväästä syksyyn sen hoitaa talon seinään kiinnitetyt aurinkopaneelit. Talvella se korvataan toistaiseksi sähköllä, mutta harkinnassa on kaksi vaihtoehtoista järjestelmää: uusi, pienempi tehoinen maalämpösysteemi tai pelleteillä toimiva vesitakka, jolle on jo varattu paikkakin yläkerran oleskeluparvella.

Kotiautomatiikka säätää talon toimintoja


Vintin teknisessä tilassa näyttää tältä. Aurinkokeräimien säädin ja putket ovat mustia. Keskellä ilmanvaihtokone.  

Tulevaisuudessa talo elää asukkaansa mukaan. Solito Oy:n kotiautomatiikka muun muassa säätää valoja, ilmanvaihtoa, lämmitystä, lukitsee ovet ja aktivoi hälytysjärjestelmän, sekä ohjaa monihuone AV-järjestelmää. Ikkunoiden sähkökäyttöiset rullaverhot ja sälekaihtimet voidaan ohjelmoida avautumaan ja sulkeutumaan heräämisaikojen mukaan. Verhot säätyvät myös auringonpaisteen mukaan. Kattoon asennetut valoisuussensorit/ liiketunnistimet sytyttävät valot, kun huoneeseen tullaan sisään. Abloyn Control+ sähkölukot avautuvat ja sulkeutuvat kauko-ohjatusti.

Viihde ja äänentoisto on saanut erityishuomiota unelmatalon varustuksessa. TV:n katseluun tarkoitettu huone on ilmatiivis, äänieristetty ja akustoitu itsetehdyllä 120 cm korkealla kaistaleella, joka kiertää koko huoneen ja kokolattiamatolla. Huoneessa sijaitsevan Nuvo monihuoneaudio-järjestelmän kautta musiikki kuuluu kodin kaikissa tiloissa, joissa on kaiuttimet. Yläkerrassa kaiuttimet on integroitu seiniin ja alakerrassa mahtavan soundin takaavat Gradientin Helsinki 1.5 kaiuttimet. Langattoman signaalin ansiosta Genelecin subwooferia voidaan hyödyntää helposti eri tiloissa siirtämällä sitä paikasta toiseen.

Akustiikkaan kiinnitettiin huomiota jo suunnitteluvaiheessa


Äänieristetyssä huoneessa voi keskittyä nauttimaan elokuvista tai peleistä. Uusi telkkari on tietysti 3 D. Seinän musta kaistale on pehmustettua levyä ja myös ikkunalaudat ja –smyygit on verhoiltu kankaalla.

Korkeiden kivitalojen ongelmana on usein kaikuvat tilat. Unelmassa akustiikkaan kiinnitettiin huomiota jo suunnitteluvaiheessa ja sisäkatot tehtiin Gyprocin Gyptone akustointilevyistä. Verhoja ja tekstiilejä on vain makuuhuoneessa. Kaihtimet ja rullaverhot estävät suoran paahteen ja huoneiden kuumenemisen. Luonnonvalo ulottuu talon joka sopukkaan avoimen tilan ja isojen ikkunoiden ansiosta. Kodin rakenteisiin integroidut valolähteet ovat led-valaisimia.

-Ainoa asia minkä talossa nyt muuttaisin, on makuuhuone, Hanna kertoo. Se voisi olla pikkasen isompi. Palan makuuhuoneesta haukkaa ylellinen kylpyhuone ja lasiliukuovilla eristetty vaatehuone. Nelli-tytön sänky on vielä äidin ja isän vuoteen vieressä.

Edelläkävijät-ryhmä kerää tietoa ja kokemusta energiatehokkaista ratkaisuista 

Vaikka talo on jo viimeistelyvaiheessa, työ ja opiskelu ei ole vieläkään loppunut. Tero on mukana Sitran rahoittamassa Edelläkävijätryhmässä, joka kerää tietoa ja kokemusta energiatehokkaista ratkaisuista. Näin projektissa karttunutta tietoa pääsevät hyödyntämään muutkin tulevaisuuden talojen rakentajat. Pieni energiankulutus ja aurinkokeräimien käyttö kiinnostaa jatkossa varmasti aina vaan isompaa joukkoa.


Ikkunoiden ulkopuolelle asennetut Katveen sälekaihtimet säätelevät paitsi valoa myös lämpöä.

 

Matalaenergiatalo Villa Unelma

 • Perustukset harkkosokkelia (eristetty, lämmin alapohja kytketty ilmastointiin)
 • Runkomateriaali FinnEps -valuharkkoja
 • Ulkoseinärakenne rapattu, lisäeriste EPS 5 – 15 cm, EPS-valuharkko 350 mm, kipsilevy
 • Yläpohjan eristemäärä: 340 mm uretaania
 • Alapohjan eristemäärä: 300 mm Eps + 50 Finnfoam
 • Lämmitysmuoto ja lämmönjakotapa:
  Suora sähkölämmitys (Y-energian aurinkokeräimiä 10 m²), vesikiertoinen mukavuuslattialämmitys.
  Aurinkokeräimillä, joilla lämmitetään osa käyttövedestä sekä osa lämmityksestä talvellakin
 • Ilmanvaihtolaite: Enervent LTR
 • PVC-karmisten Ikkunoiden U-arvot: 0,72
 • Ovien U-arvot: 0,63
 • Talon energialuokka: A
 • Talo on liitetty kunnallistekniikkaan

 

 

Katso lisää kuvia Villa Unelmasta seuraavilta sivuilta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koko Villa Unelma -projektia seurattiin alusta loppuun Suomela.fi sivuilla >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia energian säästö energiansäästö matalaenergiatalo passiivitalo villa unelma