Ylen toimittajalta tuli viestiä alkuviikosta, että keskiviikkona (10.3.) Meidän pätkä on ohjelmassa. Ihan taas rupes itseäkin jänskäämään.

Oikotie.fi palvelua selatessa ihmeteltiin, että missä on hakuehdoista energiatodistus… Sama piti sitten tarkistaa heti etuovi.com (siellähän ne asunnot on…) palvelusta käydä katsomassa sama. No ei löytynyt kummastakaan… Mitenköhän tuollainen on voinut unehtua? Mehän tietysti pistimme palautetta ko. palveluiden ylläpitäjille ja Oikotieltä tulikin aika nopeasti vastausviesti tyyliin ”kiitos kehitysideasta…” no tietysti halusimme tietää aikataulusta milloin ko. puute palvelussa korjataan :). No odotellaan etuovi.comin vastausta uteluumme… Hesarille pisteet nopeasta reagoinnista!

Nyt pitäisi alkaa etsiä sitten kaapistoja

”Matkan” varrellahan ollaan ihastuttu esim.  Tank ja Inaria tyyliin (aika sama tyyli?). Molemmat esimerkithän on ”Master MH”, joten vielä on hakusessa muiden kaapistojen tyyli mutta eiköhän se sieltä löydy. Tai tietenkin löytyy.

Samoin monien huoneiden kattomateriaali on vielä päättämättä… Siihen liittyen kontaktoimme kotimaisen yrityksen, jonka tuotteilla on paljon hyvin ominaisuuksia. Akustointi tietysti ja kosteustasapainon parantaminen, sekä eristeiden kompensaatio, tuo kompensaatioasia kannattaa saneeraajien ottaa huomioon niin sisäkatto kuin sisäseiniä uusiessa… Katsotaan miten tuo etenee… Ongelmaksi voi muodostua ko. materiaalin vaatimien kiinnitysten tiheys.


Säädettävä rakennusteline.

Myös www.diem.fi hankkeen osalla ollut ”radiohiljaisuus” järkkyi kun sieltä otettiin yhteyttä ja kerrottiin vähän missä menevät. Ehkä siitä sittenkin poikii jotain hyvää! Ainakin siellä on edistytty. He ovat vahvasti sitä mieltä, että kun lähdemme kehittämään kännykkään talon ohjausjärjestelmäohjelmaa, niin se kannattaa tehdä NFC-puhelimeen, jossa tulee olla tietysti WLAN-tuki, Java-tuki sekä mahdollisen hyvä selain (eli ainakin mahdollisimman hyvä JavaScript-tuki).

Mielestämme mielenkiintoinen näkökulma, itse olemme ajatelleet Android, Maemo tai windows mobile –pohjaista älypuhelinta… Aikaisemminkin on muistaakseni ollut juttua, että emme ole selainpohjaisen käyttöliittymän ystäviä, jotta käyttöliittymästä tulisi interaktiivinen niin käyttöliittymäksi ei sovellu selain… Käyttöliittymänhän tulee koko ajan tietää missä huoneessa/tilassa se on, eikös?

Tiistai-iltana vihdoin oli aivan pakko peittää aurinkokeräimet

Ne alkoivat käydä tyhjänä niin kuumana, että vahingon välttämiseksi ne oli pakko peittää. Sinänsä hyvä, että jo maaliskuun alkupuolella tuli tämä ongelma. Eli keräintoimittajan laskelmissa on perää ja keräimet alkavat tuottaa jo maaliskuun alkupuolella ja paljon! Olihan kyllä taas urakka, purkaa telineet sisältä, kantaa ulos, kasata ensimmäisten keräinten eteen, purkaa vähän, siirtää, kasata toisten keräinten eteen, purkaa, siirtää sisälle, kasata sisälle… Toisaalta olisi voinut olla paljon hankalampikin homma, jollei käyttämämme telineet olisi niin hyvät. Joka tapauksessa kävi hyvin iltajumpasta!

Viikko sitten kirjoittelimme Apulannan Santapukin kunnianhimoisesta talohankkeesta

Muistelemmeko oikein, kun muistaaksemme joku viikko sitten kirjoittelimme Apulannan Santapukin kunnianhimoisesta talohankkeesta? Tontilla on kuulemma hyvä paikka tuulivoimalalle ja ko. voimalan mainostettiin tuottavan energiaa yli oman tarpeen. Tuo kiinnosti Meitä tietysti sen takia, että yli oman tarpeen tarkoittaisi, että Sipelle olisi ollut tulossa ns. kahden suuntainen sähköliittymä eli sähkömittari pyörii molempiin suuntiin. Mistään emme vain löytäneet lisätietoja Sipen hankkeesta. No nyt huomasimme jutun missä sanottiin, että Sipen tuulivoimala tuottaa vain 20 % käyttöenergiatarpeesta. Eli riittäisiköhän se sitten Sipen rumpujen vaatimaan energiantarpeeseen vuosittain? Onhan sekin hieno ajatus ja varsinkin toteutus, että saa harrastuksen käyttämän energian ”ilmaisenergiasta”.

Keskiviikkoiltana jännitettiin

Hymy oli herkässä ohjelman nähtyämme eli mielestämme Jesse sai tehtyä ihan hyvän jutun! Tosin todella lyhythän se oli, NIIN paljon jäi kertomatta. Hyvää jutussa oli, että Jesse sai pidettyä jutun tarpeeksi yksinkertaisella tasolla, jolloin noin lyhyesti kerrottuna juttu pysyi ymmärrettävänä! Muutamilta yhteistyökumppaneilta tuli positiivista palautetta ohjelmasta, se lämmitti mieltä myös.

Tekesin mielenkiintoisia kehitysohjelmia

Tero on seuraillut tekesin sivuilta useiden mielenkiintoisten kehitysohjelmien sivuja ja tekesin tori-foorumia, sieltä löytyi mielenkiintoinen ”signaali” http://tori.tekes.fi/blogs/show/584/0/12106/Japanin_Ubiquitous_Zone eli ei muuta kuin kyselemään lisätietoja, eikös? No niitähän saatiin ja seuraavaksi on edessä jonkin sortin tiedusteluviesti Japanin suuntaan. Varsinkin siis http://panasonic.co.jp/ecohouse/ kiinnostaa jo muutaman yksityiskohdan vuoksi, esim. siellä näyttäisi olevan polttokennot sekä ylipäätänsä, että se on Panasonicin hanke,

Panasoniciltahan on tulossa todella energiatehokkaat http://www.panasonic.fi/html/fi_FI/Uutiset/Tuoreimmat+uutiset/Panasonic+julkistaa+ymp%C3%A4rist%C3%B6yst%C3%A4v%C3%A4llisi%C3%A4+LED-televisioita/3471304/index.html#anker_3471304 LED-televisiot! Olemmehan jo pitkään peräänkuuluttaneet, että uudet todella energiatehokkaat talot tarvitsevat vähintään yhtä energiatehokkaita elektroniikkalaitteita, muuten lähitulevaisuudessa jäähdytystarve on helposti 3-6kk vuodesta, jollei asian hyväksi tehdä jotain muuta, mitä? No onneksi siihen on ratkaisut tietysti. Ja tämä sanoma tarvitsee konkreettisia esimerkkejä seurantatuloksineen. Näin siis meidän mielestämme ;).

Kuten blogia seuranneet ehkä muistavat, niin etsimämme informaation mukaan polttokennot voisivat olla todellisuutta 20–30 vuoden päästä. Joka tapauksessa, tuolla ecohousessa olisi NIIN mielenkiintoista vierailla mutta Villa Unelman budjetti ei anna siihenkään myöden. Jos haemme energiatehokasta, niin kustannustehokas on kumminkin se mikä ratkaisee loppupelissä ja siksi vierailu Panasonicin kohteessa on mahdoton, mikä on todella harmi, ottaen huomioon mitä annettavaa vierailulla voisikaan olla, puolin ja toisin.

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Lue lisää rakentamisen vaiheista, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.