Tero siinä sivussa laittoi tv-huoneen ja yläkerran sähköhuoneen seinää umpeen

Maanantaina napsahti autoverolasku Teron autosta, ikävä kyllä ko. auto ei pääse parhaaseen ryhmään, eikä näköjään edes toiseksi parhaaseen vaan sijoitus on vasta (ikävä kyllä) neljänneksi parhaassa ryhmässä (138 CO2). Suosikki SAAB olisi ollut seitsemännessä ryhmässä vaikka päästöt todellisuudessa olisivat paljon alle pienimmän CO2 arvon… Mutta kuten muistatte, niin todella paljon on Refuelin markkinoinnissa parannettavaa, että siitä tulee uskottava vaihtoehto, ikävä kyllä.

Raksalla alkoi/jatkui keittiön ja ruokailutilan katon teko Gyprocin alaslaskusysteemillä. Mielenkiintoinen ja myyntimiesten puheiden perusteella tosi kätevä systeemi. Katsotaan katsotaan… No, Tero siinä sivussa laittoi tv-huoneen ja yläkerran sähköhuoneen seinää umpeen. Yksi vähän mietintää aiheuttava kohta tv-huoneen äänieristyksessä on katto. Eli miten saamme tukittua yläosan niin, ettei ääni matkusta sitä kautta esim. aulaan. Yritämmekö vain tunkea saumakohdan täyteen villaa? TV-huoneen kattoonhan on tulossa samaa Gyptonen reikälevyä kuin mitä on aulassa, oleskelutilassa ja ruokailutilassa. Eli rei’istä ääni pääsee levyjen päälle ja sitä kautta matkustamaan eteenpäin mutta kuinka pitkälle se sitten villassa vaeltaa? Tietysti katon ja levynrako suljetaan kitillä mutta…

Saatiin raksalla pariksikolmeksi päiväksi apuun ammattimaalari, tai oikeastaan taiteilija

Illalla maalattiin lähinnä testimielessä ensimmäiset seinät. Testimielessä siksi, että nähtäisiin miten armoton valo onkaan, pohjien teon tärkeyttähän olemme ennenkin painottaneet mutta jossain vaiheessa niitä hinkatessa tulee mieleen onko tässä mitään järkeä enää ja silloin testimaalaus kertoo onko, eikös? Parhaiten pohjien tason näkee auringon paisteessa, sekä tietysti LED-valaistuksessa. Pohjia varten haettiin iso pönttö sitä oikeaa pohjamaalia!

Saatiin raksalla pariksikolmeksi päiväksi apuun ammattimaalari, tai oikeastaan taiteilija. Taiteilija on työmaa-apen kaveri ja hän oli ollut innoissaan raksalle tultuaan, oli kuulemma kuin olisi kirkkoon tullut, sen verran avaralta sisällä vielä (portaat puuttuu) näyttää. Lisäksi tietysti 26cm ikkunapenkit olivat pitkään maalaushommiakin tehneelle mieleen. Oli tullut ”oppipoikavuodet” mieleen. Joka tapauksessa kaverista oli todella iso apu ikkunapenkkien maalauksessa, siitä iso kiitos! Samalla tietysti kyseltiin ideoita korkeiden seinien suhteen. Oli kyllä niin mukava seurata taiteilijan innovointia. Lopputuloksena tuli todella hieno idea, idea joka toteuttaa talon muiden muotojen kieltä. Itse sitä tulee niin sokeaksi, että on vaikea innovoida, tarvitaan uutta verta pakkiin niin sanotusti! Joka tapauksessa kaveri sai suuren osan ikkunapenkeistä pintaväriä vaille valmiiksi. Täytyy sanoa, että hyvä tuli. Uusista ideoista tulikin mieleen, että pitää kysyä maalifirmasta, että olisiko Heillä jotain uutta kehitteillä sisämaalien osalta. Edelleen Meillä on tärkeää, että rakenne on hengittävä.


Ikkunapenkki maalausta vaille vamis.

Varmaan jokainen joka on rakentanut omakotitalon tietää miten tärkeää on iloita pienistä asioista

Easy ledin kanssa on suunniteltu valaistusta aina silloin tällöin ja nyt aletaan olla tilanteessa, että valaisimien toimitus voisi olla ajankohtainen! Kun valaisimet saadaan paikalleen niin katon voisi pistää umpeen, sitä odotellessa! Jo nyt näyttää katto oikein hyvältä mutta miten hyvältä näyttääkään kun on katto levytetty kokonaan ja vielä vaikka pohjamaalit päällä?

Kuten monet ovat huomanneet niin vaikka etsimmekin välillä hysteerisen tuntuisesti ratkaisuita, joilla voisimme vielä vähän pienentää energian kulutuksessa, niin kuinka moni niistä ideoista johtaakaan käytännön toimiin. Aika harva, monestakin syystä, suurin on tietysti taloudellinen. Mutta suurin osa hylätyistä toimista on sellaisia, jotka voimme toteuttaa myöhemmin jos ne osoittautuvat kannattaviksi muuttuvassa maailmassa. Se, että vaippa on ehdottoman ilmantiivis ja hyvin eristetty on hyvä lähtökohta, sen jälkeen sisällä voi tehdä muutoksia milloin vain. Kuten joskus on mainittu niin koko ajan energiatehokkuus kiinnostaa useampia entistä enemmän. Pitkä on matka mutta oikeaan suuntaan kiinnostus kallistuu. Tästä aiheesta olemme keskustelleet usean tahon kanssa ja sama on tunnelma rakentamisen ympärillä monilla toimijoilla. Meitäkin kysellään eri foorumeille aina silloin tällöin mutta aika on kovin rajallinen. Jos ennen oli paljon selkään taputtelijoita (hyvää olette tekemässä… jnejne) niin nyt kiinnostus on konkreettisemmalla tasolla.

Tästä on hyvänä esimerkkinä yhteistyö kuumakuntien ympäristöosaston kanssa. Ko. edustajat kävivät tutustumassa ja samalla käytiin läpi mahdollisia kuvioita. Mm. kuten olemme varmasti kertoneet, niin olemme mahdollisesti valmiita kertomaan toteutuneetkin energiankulutusluvut. Sitten kun joskus pääsemme muuttamaan. Heinäkuussahan tulee kaksivuotispäivä kaivurin ilmestymisestä tontille.

Sitten vielä päivän mietelause, lainaten Tabermanin runosta, ”kaikki on mahdollista”. Varmaan jokainen joka on rakentanut omakotitalon tietää miten tärkeää on iloita pienistä asioista, vaikka kuinka tulee huonoja uutisia niin sen huumorin ja ilonaiheen löytäjä on kultaakin arvokkaampi. Meitä on moitittu, että blogimme ei ole uskottava, kun vastoinkäymisiä on niin vähän. Itse näemme sen niin, että vastoinkäymiset unohtuvat kun illanpäätteeksi kotiin lähdetään hymy kasvoilla. Siinä vastoinkäymiset unohtuvat, ehkä joskus pitää lukaista blogi läpi ja tarkistaa miten paljon niitä eksyi kirjoituksiin… Mutta sen lukutuokion aika on joskus paljon myöhemmin.

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Lue lisää rakentamisen vaiheista, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.