MAINOS

Alhainen kysyntä ja hyvä vesitilanne pitänevät sähkön hinnan alhaalla

Lämmitys

Sähkön hinta pysyy luultavasti vielä marraskuun puoleen väliin kuluttajille ystävällisellä tasolla. Pakkasten alkaessa hinta nousee yhtä nopeasti kuin elohopea laskee pakkasmittarissa.Sähkön hinta pysyy luultavasti vielä marraskuun puoleen väliin kuluttajille ystävällisellä tasolla. Pakkasten alkaessa hinta nousee yhtä nopeasti kuin elohopea laskee pakkasmittarissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Uutisiin ei viime aikoina ole juuri muuta mahtunut kuin EU:n velkakriisiä ja heikkoa taloustilannetta. Näillä samaisilla aiheilla on vaikutusta hyvin moneen asiaan, myös sähkön hintaan.

Epävarma talous heijastuu suoraan polttoaineiden hintaan ja tätä kautta myös sähkön hintaan – hinnat ovat pysyneet alhaisina, sanoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynti Oy:stä.

Myös jatkuva hyvä vesitilanne ja ennen kaikkea lämmin syksy ovat taanneet sähkön hinnan alhaisuuden.

– Nyt on ollut keskimäärin viisi astetta lämpimämpää kuin yleensä syksyisin, joten sähkön kysyntä on ollut harvinaisen matalalla tasolla, ja sähkölämmittäjien iloksi myös sähkölaskut ovat olleet tavallista pienemmät.

Normaalina syksynä hinnat olisivat jo lähteneet nousuun. Nyt Strandberg uskoo hintojen pysyvän nykyisellä tasolla vielä muutaman viikon ajan.

Sähkölasku on kasvanut vaikka sähkön hinta on laskenut

Viimeisen vuoden aikana sähkölaskun loppusumma on kasvanut, vaikka hinnat ovatkin laskeneet. Tämä saattaa hämmentää kuluttajia, mutta sille on olemassa looginen syy.

– Lasku koostuu sähkön myynnistä, siirrosta ja veroista. Suurin osa tämänvuotisesta sähkölaskun noususta johtuu veronkorotuksesta, joka tuli voimaan vuoden alussa. Se nosti sähkön hintaa yli sentin kilowattitunnilta, muistuttaa Strandberg.

Muutaman viikon sisällä kuluttajan sähkölasku kasvaa joka tapauksessa, kun sää mitä luultavimmin kylmenee ja sähkönkulutus kasvaa. Parin viime talven kaltaisia paukkupakkasia ei toivo sähkölaskun maksaja, mutta ei myöskään sähkönmyyjä.

– Kylmät talvet eivät kasvata vain kuluttajan sähkölaskua, vaan aiheuttavat myös myyjille huomattavia lisäkustannuksia. Jos sähkönkulutus kasvaa huomattavasti, myyjä joutuu ostamaan kallista sähköä pörssistä.

Tiivisteet kuntoon ja takka käyttöön

Kuluttaja pystyy vaikuttamaan sähkölaskunsa loppusummaan lämmityksen osalta muistamalla muutaman perusasian.

– Ovien ja ikkunoiden tiivisteille tehdään syystarkistus, ja mikäli kotona on varaava takka, sitä kannattaa käyttää ahkerasti pakkasella. Lisäksi asunnon lämpötilaa voi palelematta laskea pari astetta, neuvoo Strandberg.

Mikäli talvesta tulee leuto, vesitilanne jatkuu hyvänä eikä sähköntuotannossa ilmene ongelmia, pysynee sähkön hinta alhaisemmalla tasolla myös toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa.

– Edullisimman sopimuksen kuluttaja saa kuitenkin tekemällä määräaikaisen sähkösopimuksen.

Strandbergin mukaan me suomalaiset olemme hieman laiskoja kilpailuttamaan ja vaihtamaan sähkömyyjää.

– Vain viitisen prosenttia suomalaisista vaihtoi tänä vuonna elokuuhun mennessä sähkömyyjäänsä, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on yleensä ollut noin kahdeksan prosenttia.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energian hinta energian säästö energiankulutus energiansäästö suora sähkölämmitys sähkö sähköenergia sähkölämmitys