Kun muutimme 40 neliön mökkiin, jossa oli sähkölämmitys, oli luonnollista jatkaa samalla linjalla. Sitä paitsi tiloja pannuhuoneelle ei ollut.
Teksti Laura Lipponen
Huom! Hinnat vuoden 2001 tasolla.
Kun mummonmökki muuttuikin 150 neliön taloudeksi, tehtiin sähkölaitoksen kanssa sopimus, jolla valittiin laajennetun mummonmökin lämmitysmuodoksi suora sähkölämmitys. Sähköliikkeen miehet kävivät laittamassa patterit paikoilleen ja asentamassa toimintaan kaksiaikatariffin eli yö- ja päiväsähkön.

Yösähkö säädettiin kytkeytymään päälle talvisin iltakymmeneltä ja muuttumaan päiväsähköksi taas aamukuudelta. Kesällä halvempi yösähkö on päällä koko ajan, kun sähkön kulutus on niin vähäistä. Lämminvesivaraaja lämmittää veden vain yösähköllä, mutta tarvittaessa myös päivällä napin painalluksesta. Sitten tarvittiin vain sähkölaitoksen hyväksymä tarkistus. Siinä on sähkölämmityksen salaisuus. Vai onko?

Entä jos tulee sähkökatko?
Jo laajennuksia mietittäessä oli lisättävä suunnitelmiin joka kerrokseen korvaava lämmitys sähkökatkon varalta. Meillä on keittiössä puuhella, ja alhaalla on sähkökiukaan vieressä puukiuas. Yläkertaa lämmittää kylmyyden uhatessa takka.

Joskus voi tosin kovilla pakkasilla käydä niin, ettei sähkölämpöä enää tulekaan. Se tapahtuu silloin, kun sähkönkulutus nousee kokonaisuudessaan niin suureksi, ettei sähkö yksinkertaisesti riitä. Silloin sähkölaitos katkaisee talosta lämmityksen, mutta vain enintään kahdeksi tunniksi. Ilmiö on harvinainen. 17 vuoden aikana sähköt ovat katkenneet vain parina tappopakkasvuonna ja vain muutaman kerran.

Sähkö ei sinänsä ole tuottanut ongelmia, koska se ei vie tilaa, eikä edes yösähkön kytkeytymistä tarvitse itse huolehtia. Riittää, kun maksaa sähkölaskun ajoissa.

Mitä maksaa?
Me olemme tehneet sähkösopimuksen aina kahden vuoden välein, ja tällä hetkellä pulitamme sähköstä talvella

päivisin noin 6 senttiä/kWh. Öisin ja huhtikuun alusta lokakuun loppuun taksa on noin 3,7 senttiä/kWh. Molemmista summista sähkövero on 1 sentti/kWh ja arvonlisävero 0,8 senttiä/kWh.

Tämän saa tietää sähkölaskusta, mutta kun halusimme tietää lisää, soitimme Nurmijärven Sähköön. Nurmijärvellä on 6 000 -7 000 omakotitaloa, jotka käyttävät sähkölämmitystä.

Perheiden sähkönkäyttötavat vaikuttavat laskuun huomattavasti. Joskus esimerkiksi paritalon toinen perhe voi käyttää jopa 50 prosenttia enemmän sähköä kuin toinen. Siksi kustannusten arviointi on perhekohtaista. Esimerkiksi viisihenkisen perheen 150-neliöisen talon patterilämmityksen asennus maksaa noin 5 000 euroa. Käyttökustannuksia kertyy vuodessa noin 1 300 euroa, josta lämmityskustannuksia on 740 euroa ja talouskustannuksia 560 euroa. Samanlaisessa taloudessa lattialämmityksen asentaminen olisi kalliimpaa, mutta käyttökustannukset olisivat vastaavasti pienemmät.