– Jos rakennus alun perin suunnitellaan ja toteutetaan passiivienergiatasolla eristyksen, tiiviyden ja lämmitysjärjestelmän osalta, niin energiaa säästyy noin 85 % verrattuna nykyiseen normirakentamiseen, Ensto Oy:n toimitusjohtaja Timo Luukkainen sanoo.

Passiivienergiatalossa 20 neliön huoneeseen tarvitaan ainoastaan 200 W lämmitystehoa, vaikka ulkona on 26 asteen pakkanen. Samalla päättyy eri lämmitystapojen keskinäinen kilpailu, sillä kalliita keskuslämmitysjärjestelmiä ei enää tarvita. Puhtaasti tuotettu ja siirretty sähkö riittää täyttämään lämmitystarpeen.

– Tarvitaan siis ainoastaan 15 % nykyisen normirakentamisen mukaisesta lämmitystarpeesta. Tällöin sähkölämmitys on ehdottomasti edullisin, tehokkain ja myös ympäristöystävällinen tapa lämmittää, Luukkainen toteaa.

Kun aletaan rakentaa passiivienergiatasolla, lyhenee lämmityskausi Etelä-Suomessa kolmeen kuukauteen. Kun lämmitystarve pienenee 85 %, niin esimerkiksi maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on jopa yli 35 vuotta. Se on kilpailukykyinen vanhassa talossa, jonka eristystaso ja tiiveys eivät ole nykyisten standardien tasolla. Muissa tapauksissa sähkölämmitys tulee kokonaisuutena edulliseksi lämmitysratkaisuksi, toki muistaen, että lämpöpumppu on sähkölämmityksen muoto.

Sähkö on puhdasta energiaa

Eri lämmitysmuotojen vertailussa törmää usein väitteeseen, että sähkölämmitys ei ole ympäristöystävällistä. Suurin syy on ollut rakennuskulttuuri, jonka lähtökohtana on suuri lämmitystarve. Tällöin kaukolämpö, maalämpö ja myös öljyn poltto päästöineen ovat kilpailukykyisiä. Kun energian tarve putoaa kuudesosaan, kasvaa sähkölämmityksen suosio.

Sähkön siirrosta ei aiheudu päästöjä. Jos esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisen merikaapelin siirtämä energia siirrettäisiin öljynä, tarvittaisiin sitä 30.000 rekka-autollista vuodessa. Vaihtoehto voisi olla vaikkapa koivuhalot, joiden kuljetukseen tarvittaisiin seitsemän risteilijää päivässä. On helppo todeta, että päästöt olisivat massiiviset.

– Myös sähkön käyttö on saasteetonta. Se on puhdasta energiaa ja sitä voidaan myös tuottaa puhtaasti, Timo Luukkainen sanoo.

– Useissa maissa valtaosa sähköntuotannosta on jo nyt päästötöntä. Esimerkiksi Norjassa se on vesivoimaa ja Ranskassa ydinvoimaa. Saksassa aurinkovoiman osuus on iso ja Tanska on pisimmällä tuulivoiman tuotannossa. Suomessa olemme vasta nyt alkamassa tehdä jotain uusien energianlähteiden kuten tuulen ja auringon eteen.

Rakennusmääräysten muuttuessa vuosina 2010 ja 2012 siirrytään matala- ja passiivienergiarakentamiseen ja jopa energiaa tuottaviin taloihin. Muutoksella on jo kiire, sillä ilmasto lämpenee ja uusiutumattomat energiavarat alkavat loppua.

– Sähkö on ainoa energiamuoto, jolla voidaan korvata fossiiliset polttoaineet. Lisäksi voimme mukavuudesta ja terveellisistä elinolosuhteista tinkimättä, ja niitä jopa parantamalla, alentaa rakennusten energiankulutusta yhtä paljon kuin on kaikkien liikennemuotojen energiantarve yhteensä, Luukkainen toteaa.