Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien
Huom! Hinnat vuoden 2001 tasolla.
Suomalainen tieto, taito ja kokemus tulisijoista on huippuluokkaa, koska meillä on vuosituhantinen puulämmittämisen perinne. Tarpeet ovat muuttuneet ja monipuolistuneet vuosien saatossa, mutta niin ovat tulisijatkin. Suomalaisella on mistä valita.

Tulisijalla on merkitystä edelleen myös lämmityslähteenä, vaikka se vain harvassa omakotitalossa on nykyään pääasiallinen lämmönlähde. Siitä huolimatta lämmityskyky on yhä kuumin valintaperuste. Kakkoseksi kiilaa tulen ääressä tunnelmointi.

Lähes jokaiseen uuteen omakotitaloon hankitaan tulisija ja kolmannekseen useampi kuin yksi. Lämpöhuollon varmistaminen on perusteltua sekä lähihistorian energiakriisien että odottamattomien, joskin harvinaisten energiakatkosten varalta.

Innokas tulentekijä saa vuosien saatossa sekä riihikuivaa rahaa että mielihyvää, kun tulisijan valinta osuu kohdalleen. Rakennustutkimus RTS Oy:n mukaan elävästä tulesta pitävä omakotiasuja säästää vuodessa keskimäärin 319 euroa (1 900 markkaa). Aktiivisimmat tuliketut saavuttavat vuodessa yli 420 euron (2 500 markan) säästön. RTS:n tutkimusten mukaan tulisijaa käytetään lämmityskauden aikana keskimäärin 15-18 kertaa kuukaudessa.

Ida kiertoilmatakka, Nunnanlahden Uuni
Ida on kiertoilmatakka, joka alkaa luovuttaa lämpöä heti, kun tuli palaa kunnolla pesässä, ja vuolukivi luovuttaa lämpöä vielä tulen sammuttua. Hinta asennuksineen n. 2840 euroa, Nunnanlahden Uuni.

Tulisija omilla ja talon ehdoilla

Onpa sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde, tulisijasta haaveilevan kannattaa ensin selvittää juurta jaksain omat käyttötarpeensa ja -toiveensa. Yhtä lailla myös itse rakennus sanelee omat ehtonsa sille, millainen tulisija sopii taloon, ja missä kohden taloa se antaa antoisimman lopputuloksen. Peruskartoituksen jälkeen onkin sitten syytä kääntyä ammattilaisten puoleen. Omien mieltymysten ja ammattilaisen tietämyksen perusteella on mahdollista haarukoida sellaiset tulisijatyypit, jotka tulevat tai eivät tule kysymykseen.

Tehokkaaksi osoittautunut ja oikeastaan ainoa toimiva tapa on pohtia ensimmäiseksi, mihin tarkoitukseen tulisijaa käytetään, milloin sitä käytetään ja ketkä kaikki sitä käyttävät. Toiveiden tynnyrin vertaaminen tarjolla oleviin tulisijoihin osoittaa, että alan kattavaa kotimaista tarjontaa täydentävät tuontitulisijat. Ostajan on syytä pitää oma päänsä, sillä myyjillä on taipumus korostaa oman tuotteensa vahvoja ominaisuuksia.

Haluatko tulisijalta lämpöä vai tunnelmaa?
Varmin tapa erehtyä valinnassa on se, että päätyy hetken mielijohteesta tarjouksessa olevaan tuotteeseen, jonka ominaisuudet saattavat olla ristiriidassa odotusten kanssa. Rautakauppojen ja tulisijamyyjien omat kampanjat vauhdittavat yleensä tarjouksessa olevan tuotteen kauppaa. Kannattaa pohtia, kumpi ohjaa ostopäätöstä enemmän – tuotteen tarjoushinta vai ostajan todellinen tarve.

Maltti on valttia -strategia on perusteltua myös siksi, että kyseessä on hankinta, joka yleensä pysyy paikallaan ja vanhenee arvokkaasti rakennuksen rinnalla. (Tosin tanskalaisten omakotiasujien kerrotaan jo kuljettavan kevyttakkaa muuttokuormassa osoitteesta toiseen.)

Taloustulisijoja, joissa poltetaan pääasiassa puuta, on useita eri tyyppejä. Materiaalit, rakenteet ja toiminnot poikkeavat toisistaan huomattavasti. Lämmönvarauskyvyn perusteella markkinoilla on karkeasti ottaen kolmenlaisia tulisijoja – lämpöä varaavia, puolivaraavia ja lämpöä varaamattomia.

Monikäyttöinen uuni
Jos mielessä on tehokas lämmönlähde, oikea vaihtoehto on tulisija, jossa on suuri kivimassa. Esimerkiksi 100-neliöisen talon tiilestä muurattu takkaleivinuuni painaa noin 4 500 kiloa. Oikeaoppisesti lämmitettynä parin vuorokauden välein uuni hoitaa yli puolet talon lämmöntarpeesta ja tarjoaa kaupan päälle kotikokille tehokkaan ruoanvalmistusvälineen.

Näistä entisaikojen päälämmönlähteistä on jalostunut vuosien saatossa takkauunin eli avotakan ja lämmitysuunin yhdistelmä. Kun kääntöpellit ovat auki, tulta voidaan polttaa myös avotakan tapaan suuluukut auki.

Useiden uunien tulipesät on suunniteltu myös ruoanlaittoon. Uunin varustukseen voi kuulua grilliritilä tai ainakin ura sitä varten. Myös grillivartaan käyttäminen onnistuu monissa uunimalleissa.

Yleisin valinta omakotitaloissa onkin varaava takka, joka voi olla myös yhdistettynä leivinuuniin. Takkauunin korkea, jopa 90 prosenttiin yltävä hyötysuhde selittää varaavan takkauunin suosion. Hyötysuhteen tehosta saa jonkinlaisen käsityksen, kun sitä vertaa avotakan vastaavaan, joka on 25-40 prosenttia. Tunnelman luojana avotakka puolestaan on ehdoton, ja siihen päätyy noin joka kymmenes omakotirakentaja.

Erkkeri Mozart, Uunisepät
Erkkeri Mozart on perinteinen kaakeliuunimalli. Varaavan tulisijan lämmitysala on sata neliötä, paino 1 600 kg ja korkeus 2 250 mm. Tarjolla on sekä suora malli että nurkkamalli. Hinnat alkaen 5020 euroa, Uunisepät.

Kevyttakalla lähilämpöä

Paikallaan muurattavien tulisijojen, takkauunien tai niiden yhdistelmien sekä vuolukivestä koottavien tulisijojen ohella niin sanotut kevyttakat ovat selkeästi oma ryhmänsä. Kevyen, usein alle 300 kilon painoisen tulisijan hankkiminen onkin ainoa vaihtoehto puisen välipohjan päälle, jos lattiaa tai alapohjaa ei haluta vahvistaa.

Myös kevyttakoissa on tarjolla niin sanottuja puolivaraavia malleja, joiden lämmön talteenotto ja luovutus perustuvat esimerkiksi pinnan kivivuoraukseen. Myös puupellettiuunit ovat löytäneet oman käyttäjäkuntansa. Monet ovat hankkineet niitä lisälämmittimiksi ja samalla tunnelman luojiksi. Yksi säiliöllinen saattaa palaa kymmeniä tunteja ja luovuttaa samalla lämpöä huoneilmaan.

Myös kevyt- ja avotakoilla saa liekkien antaman mielihyvän lisäksi aikaan lämmönsäteilyä, joka riittää myös monille etenkin kaupunkiomakotitalossa asuville. Niillä pystyy usein melko nopeasti nostamaan lämpötilaa tai kuivattamaan kostean huoneen ilman miellyttäväksi. Kevyttakka tai -kamiina sekä avotakka soveltuvat hyvin juuri sellaiseen tilaan, kuten saunatupaan, jossa lämpö täytyy saada nousemaan nopeasti. Samasta syystä tämänkaltaiset tulisijat ovat suosittuja myös vapaa-ajanasunnoissa.

Kevyttakkojen myyjät muistuttavat myös lämmitystehon säädön mahdollisuudesta, jolloin palonhallinnalla takkaa voi polttaa lähes jatkuvalämmitteisen uunin tapaan. Tällä niin sanotulla sikarinpolttotekniikalla tulta voi pitää yllä tuntikausia. Puulämmityksestä pitävän ja säästöä lämmityskustannuksiin hakevan kannattaa kuitenkin keskittyä vertailemaan varaavien tulisijojen ominaisuuksia.

Pintamateriaalina tiili, vuolukivi, kaakeli tai teräs
Oikein mitoitettu ja sijoitettu tulisija lämmittää tasaisesti niitä tiloja, joihin se on suunniteltu. Alitehoisen tulisijan kestävyys saattaa joutua liian koville, jolloin sen käyttöikä lyhenee ja kestävyys voi olla muutenkin vaarassa. Optimaalista lämmönjakaantumista tavoiteltaessa tulisija on suunniteltava mahdollisimman keskeiselle paikalle lämmitettävään alaan nähden.

Tulisijan pintamateriaalien suosiosta käydään jatkuvaa kädenvääntöä perinteisen tiilipinnan, vuolukiven ja keraamisen pinnan välillä. Toistaiseksi tiili sellaisenaan tai rapattuna on keskimäärin joka toisen rakentajan valinta. Korjausrakentajista 44 prosenttia päätyi tiilivuorattuun tulisijaan (RTS-Asuntokorjaaja 2000).

Vuolukivellä tai keraamisilla laatoilla päällystetty takka lämmittää kuitenkin yhä useampia suomalaisia koteja. Metalli eri muodoissaan tuntuu miellyttävän etenkin kevyttakan hankkijoita. Puhtaan metallin ja valuraudan lisäksi tarjolla on myös kirkkailla värikuorilla päällystettyjä tulisijoja.

Rais Mino, Roltrade
Rais Mino mahtuu pieniinkin tiloihin. Sitä on saatavana sekä mustana että harmaana. Lasiovi pysyy puhtaana myös pienellä teholla poltettaessa. Tasot ovat vuolukiveä. Hinnat alkaen 1850 euroa, Roltrade.

Tulisija on usein kodin kallein kaluste klapit pesään -periaatteella. Hyvin varustetuissa rautakaupoissa on esillä monen eri valmistajan ja maahantuojan tulisijamalleja. Lisäksi kotimaisilla valmistajilla on erittäin monipuolisia näyttelytiloja. Kasvukeskuksista syrjässä asuviakaan ei ole jätetty osattomiksi, sillä kotimaisilla alan johtavilla valmistajilla on koko maan kattava jälleenmyynti- ja asentajaverkosto. Monilla paikkakunnilla on myös tulisija-ammattilaisia, joiden ammattitaitoon voi luottaa naapureiden hyvien kokemusten perusteella.

Jos on tulisijojen kirjo laaja, niin on hintahaarukkakin. Halvimpaan ja samalla helpoimmin asennettavaan luokkaan sijoittuvat ilman muuta kevyet tulisijat, joiden asennus hormeineen kaikkineen sujuu jopa päivässä. 340-500 eurosta (2 000-3 000 markasta) alkavat kevyttulisijat ovat pääasiassa mökkikäyttöön suunniteltuja, joten omakotiasujan kannattaa varautua maksamaan vähintään kaksinkertainen summa, joka voi muotoilun ja materiaalien takia kasvaa moninkertaiseksi halvimpiin mökkikamiinoihin verrattuna.

Varaavien tulisijojen pienimpien mallien hinnat alkavat runsaasta 1700 eurosta (10 000 markasta), ja suurin osa malleista sijoittuu 2500 ja 4200 euron (15 000 ja 25 000 markan) välille. Kun tulisija kasvaa ja komistuu, ylitetään helposti 5000 euron (30 000 markan) raja. Hintaylärajan antaminen onkin vaikeaa, sillä todella näyttävän manttelitakan hinta voi nousta jopa 16 800 euroon (100 000 markkaan) saakka.

Lisäksi budjettiin pitää varata rahaa hormille. Kevyttulisijoihin sopivat peltihormit maksavat noin 70 euroa (400 markkaa) metriltä, mutta ruostumattomaksi pinnoitettu teräspiippu nousee helposti yli tuhanteen markkaan metriltä. Tarvikkeet ovat edullisimmat tiilipiipussa, mutta painonsa takia se edellyttää tukevaa perustusta. Muuratun piipun metrihinta on ilman työtunteja noin 50 euroa (300 markkaa). Harkkopiippu maksaa tuplasti saman, ja keraamisista elementeistä muurattu piippu noin 85 euroa (500 markkaa) metriltä.

Päämääränä puhdas palaminen
Meillä Suomessa ei toistaiseksi ole normeja pientulisijoissa puun polttamisesta syntyville päästöille, vaikka muualla Euroopassa päästörajoitukset ovat jo kauan olleet etenkin taajama-alueilla arkipäivää. Nyt myös suomalaiset valmistajat ovat alkaneet kiinnittää huomiota asiaan, koska monet yritykset vievät tuotteitaan ulkomaille.

Esimerkiksi Nunnanlahden Uuni on tuonut markkinoille niin sanotun tehopolttoarinan, joka nostaa puun palamislämpötilaa. Sen ansiosta palamisesta syntyvät häkä-, hiilivety- ja hiukkaspäästöt minimoituvat. Muita puhtaan palamisen etuja ovat polttopuun säästö, nuohoustarpeen vä-heneminen, nopea lämmönvaraus ja voimakas säteilylämpö palamisen aikana.

LLU 1250, Tulikivi
Kodikas LLU 1250 on perinteinen liesileivinuuni. Se on valmistettu Kiantastoren Kianta Blue -vuolukivestä, joka on tummaa, sinisävyistä kiveä. Hinta rahteineen ja asennuksineen 3660 euroa, Tullikivi.

Ennen kuin valitset tulisijan, mieti:

  • mikä on tulisijan pääasiallinen käyttö?
  • mihin tilaan se sijoitetaan?
  • mitä ominaisuuksia siltä odotat?
  • millainen on tilan muu kalustus?
  • ketkä käyttävät tulisijaa ja milloin?
Tulisijan pääasiallinen käyttötarkoitus
(Omakotirakentajat 1999)
Varalämmitin 61 %
Tunnelman luoja 51 %
Ruoanlaittoväline 41 %
Jatkuva lämmitys 37 %
Sisustuselementti 30 %
Tulisijan tärkeimmät valintaperusteet
(Rakennustutkimus RTS Oy/Valintaopas/Pienrakentamisen työohjeet 2001/2002)
Lämmityskyky 57 %
Hyvä/sopiva malli 48 %
Hyvä ulkonäkö 43 %
Sopivuus sisustukseen 40 %
Tuotteen laatu 33 %
Edullinen hinta 32 %

Lämmityskyvyn suhteen vuolukivitakkoja pidetään parhaina, mallien ja ulkonäön suhteen keraamisia tulisijoja, laadun suhteen vuolukivitakkoja ja hinnan suhteen tiilisiä tulisijoja.
(RTS-Asuntokorjaaja 2000)