MAINOS

Hanki tulisija tarpeiden ja toiveiden mukaan

Lämmitys

Sekä tuleen että lämpölaskuun tuijottelijoille on tarjolla niin laaja ja kattava tulisijojen valikoima, että hankintaa tehtäessä kannattaa pitää pää kylmänä. Valintaperusteita on syytä pohtia tarkasti, samoin malli- ja materiaalivaihtoehtoja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Kuva: Tulikivi

Suomalainen tieto, taito ja kokemus tulisijoista on huippuluokkaa, koska meillä on vuosituhantinen puulämmittämisen perinne. Tarpeet ovat muuttuneet ja monipuolistuneet vuosien saatossa, mutta niin ovat tulisijatkin. Suomalaisella on mistä valita.

Tulisijalla on merkitystä edelleen myös lämmityslähteenä, vaikka se vain harvassa omakotitalossa on nykyään pääasiallinen lämmönlähde. Siitä huolimatta lämmityskyky on yhä kuumin valintaperuste. Kakkoseksi kiilaa tulen ääressä tunnelmointi.

Lähes jokaiseen uuteen omakotitaloon hankitaan tulisija ja kolmannekseen useampi kuin yksi. Lämpöhuollon varmistaminen on perusteltua sekä lähihistorian energiakriisien että odottamattomien, joskin harvinaisten energiakatkosten varalta. 

Tulisija omilla ja talon ehdoilla

Onpa sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde, tulisijasta haaveilevan kannattaa ensin selvittää juurta jaksain omat käyttötarpeensa ja -toiveensa. Yhtä lailla myös itse rakennus sanelee omat ehtonsa sille, millainen tulisija sopii taloon, ja missä kohden taloa se antaa antoisimman lopputuloksen. Peruskartoituksen jälkeen onkin sitten syytä kääntyä ammattilaisten puoleen. Omien mieltymysten ja ammattilaisen tietämyksen perusteella on mahdollista haarukoida sellaiset tulisijatyypit, jotka tulevat tai eivät tule kysymykseen.

Tehokkaaksi osoittautunut ja oikeastaan ainoa toimiva tapa on pohtia ensimmäiseksi, mihin tarkoitukseen tulisijaa käytetään, milloin sitä käytetään ja ketkä kaikki sitä käyttävät. Toiveiden tynnyrin vertaaminen tarjolla oleviin tulisijoihin osoittaa, että alan kattavaa kotimaista tarjontaa täydentävät tuontitulisijat. Ostajan on syytä pitää oma päänsä, sillä myyjillä on taipumus korostaa oman tuotteensa vahvoja ominaisuuksia.

Haluatko tulisijalta lämpöä vai tunnelmaa?

Varmin tapa erehtyä valinnassa on se, että päätyy hetken mielijohteesta tarjouksessa olevaan tuotteeseen, jonka ominaisuudet saattavat olla ristiriidassa odotusten kanssa. Rautakauppojen ja tulisijamyyjien omat kampanjat vauhdittavat yleensä tarjouksessa olevan tuotteen kauppaa. Kannattaa pohtia, kumpi ohjaa ostopäätöstä enemmän – tuotteen tarjoushinta vai ostajan todellinen tarve.

Maltti on valttia -strategia on perusteltua myös siksi, että kyseessä on hankinta, joka yleensä pysyy paikallaan ja vanhenee arvokkaasti rakennuksen rinnalla – tosin tanskalaisten omakotiasujien kerrotaan jo kuljettavan kevyttakkaa muuttokuormassa osoitteesta toiseen.

Taloustulisijoja, joissa poltetaan pääasiassa puuta, on useita eri tyyppejä. Materiaalit, rakenteet ja toiminnot poikkeavat toisistaan huomattavasti. Lämmönvarauskyvyn perusteella markkinoilla on karkeasti ottaen kolmenlaisia tulisijoja – lämpöä varaavia, puolivaraavia ja lämpöä varaamattomia.

Monikäyttöinen uuni

Jos mielessä on tehokas lämmönlähde, oikea vaihtoehto on tulisija, jossa on suuri kivimassa. Esimerkiksi 100-neliöisen talon tiilestä muurattu takkaleivinuuni painaa noin 4 500 kiloa. Oikeaoppisesti lämmitettynä parin vuorokauden välein uuni hoitaa yli puolet talon lämmöntarpeesta ja tarjoaa kaupan päälle kotikokille tehokkaan ruoanvalmistusvälineen.

Näistä entisaikojen päälämmönlähteistä on jalostunut vuosien saatossa takkauunin eli avotakan ja lämmitysuunin yhdistelmä. Kun kääntöpellit ovat auki, tulta voidaan polttaa myös avotakan tapaan suuluukut auki.

Erkkeri Mozart, Uunisepät

Erkkeri Mozart on perinteinen kaakeliuunimalli. Varaavan tulisijan lämmitysala on sata neliötä, paino 1 600 kg ja korkeus 2 250 mm. Kuva: Uunisepät

Useiden uunien tulipesät on suunniteltu myös ruoanlaittoon. Uunin varustukseen voi kuulua grilliritilä tai ainakin ura sitä varten. Ms grillivartaan käyttäminen onnistuu monissa uunimalleissa.

Yleisin valinta omakotitaloissa onkin varaava takka, joka voi olla myös yhdistettynä leivinuuniin. Takkauunin korkea, jopa 90 prosenttiin yltävä hyötysuhde selittää varaavan takkauunin suosion. Hyötysuhteen tehosta saa jonkinlaisen käsityksen, kun sitä vertaa avotakan vastaavaan, joka on 25–40 prosenttia. Tunnelman luojana avotakka puolestaan on ehdoton, ja siihen päätyy noin joka kymmenes omakotirakentaja.

Kevyttakalla lähilämpöä

Paikallaan muurattavien tulisijojen, takkauunien tai niiden yhdistelmien sekä vuolukivestä koottavien tulisijojen ohella niin sanotut kevyttakat ovat selkeästi oma ryhmänsä. Kevyen, usein alle 300 kilon painoisen tulisijan hankkiminen onkin ainoa vaihtoehto puisen välipohjan päälle, jos lattiaa tai alapohjaa ei haluta vahvistaa.

Myös kevyttakoissa on tarjolla niin sanottuja puolivaraavia malleja, joiden lämmön talteenotto ja luovutus perustuvat esimerkiksi pinnan kivivuoraukseen. Myös puupellettiuunit ovat löytäneet oman käyttäjäkuntansa. Monet ovat hankkineet niitä lisälämmittimiksi ja samalla tunnelman luojiksi. Yksi säiliöllinen saattaa palaa kymmeniä tunteja ja luovuttaa samalla lämpöä huoneilmaan.

Myös kevyt- ja avotakoilla saa liekkien antaman mielihyvän lisäksi aikaan lämmönsäteilyä, joka riittää myös monille etenkin kaupunkiomakotitalossa asuville. Niillä pystyy usein melko nopeasti nostamaan lämpötilaa tai kuivattamaan kostean huoneen ilman miellyttäväksi. Kevyttakka tai -kamiina sekä avotakka soveltuvat hyvin juuri sellaiseen tilaan, kuten saunatupaan, jossa lämpö täytyy saada nousemaan nopeasti. Samasta syystä tämänkaltaiset tulisijat ovat suosittuja myös vapaa-ajanasunnoissa.

Kevyttakkojen myyjät muistuttavat myös lämmitystehon säädön mahdollisuudesta, jolloin palonhallinnalla takkaa voi polttaa lähes jatkuvalämmitteisen uunin tapaan. Tällä niin sanotulla sikarinpolttotekniikalla tulta voi pitää yllä tuntikausia. Puulämmityksestä pitävän ja säästöä lämmityskustannuksiin hakevan kannattaa kuitenkin keskittyä vertailemaan varaavien tulisijojen ominaisuuksia.

Pintamateriaalina tiili, vuolukivi, kaakeli tai teräs

Oikein mitoitettu ja sijoitettu tulisija lämmittää tasaisesti niitä tiloja, joihin se on suunniteltu. Alitehoisen tulisijan kestävyys saattaa joutua liian koville, jolloin sen käyttöikä lyhenee ja kestävyys voi olla muutenkin vaarassa. Optimaalista lämmönjakaantumista tavoiteltaessa tulisija on suunniteltava mahdollisimman keskeiselle paikalle lämmitettävään alaan nähden.

Tulisijan pintamateriaalien suosiosta käydään jatkuvaa kädenvääntöä perinteisen tiilipinnan, vuolukiven ja keraamisen pinnan välillä. Toistaiseksi tiili sellaisenaan tai rapattuna on keskimäärin joka toisen rakentajan valinta. Korjausrakentajista 44 prosenttia päätyi tiilivuorattuun tulisijaan (RTS-Asuntokorjaaja 2000).

Vuolukivellä tai keraamisilla laatoilla päällystetty takka lämmittää kuitenkin yhä useampia suomalaisia koteja. Metalli eri muodoissaan tuntuu miellyttävän etenkin kevyttakan hankkijoita. Puhtaan metallin ja valuraudan lisäksi tarjolla on myös kirkkailla värikuorilla päällystettyjä tulisijoja.

Tulisija on usein kodin kallein kaluste klapit pesään -periaatteella. Hyvin varustetuissa rautakaupoissa on esillä monen eri valmistajan ja maahantuojan tulisijamalleja. Lisäksi kotimaisilla valmistajilla on erittäin monipuolisia näyttelytiloja. Kasvukeskuksista syrjässä asuviakaan ei ole jätetty osattomiksi, sillä kotimaisilla alan johtavilla valmistajilla on koko maan kattava jälleenmyynti- ja asentajaverkosto. Monilla paikkakunnilla on myös tulisija-ammattilaisia, joiden ammattitaitoon voi luottaa naapureiden hyvien kokemusten perusteella. 

 
 

Ennen kuin valitset tulisijan, mieti:

  • mikä on tulisijan pääasiallinen käyttö,
  • mihin tilaan se sijoitetaan,
  • mitä ominaisuuksia siltä odotat,
  • millainen on tilan muu kalustus,
  • ketkä käyttävät tulisijaa ja milloin?
Teksti Kyösti Suolanen
 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kevyttakka kiertoilmatakka takka tulisija varaava takka vuolukivitakka


Lisää samasta aiheesta