Vanha takka purettiin – moderni kiertoilmatakka tilalle!

Vaarallinen 70-luvun takka vaihtui moderniin kiertoilmatakkaan. Nyt espoolaisperhe nauttii takkatulen kodikkaasta lämmöstä ja tunnelmasta turvallisesti.
Savua! Reikä löytyi olohuoneen vanhan tiilitakan päältä sattumalta – kytevän uunikintaan alta. Takka laitettiin saman tien käyttökieltoon. Sitten alkoi pohdinta, mitä tilalle. Perhe halusi entisen tila- ja puusyöpön takan tilalle laadukkaan ja energiatehokkaan tulisijan, joka olisi myös kaunis katsella.
Espoolaisen Suomen sisustustakan esitteestä perhe löysi mieleisensä, talon tyyliin sopivan kiertoilmatakan, jonka moderni hissiluukku miellytti silmää. Erityisesti saksalaisen Sparthermin takkasydän teki vaikutuksen. Vaikka takkasydän ei halvimmasta päästä ollutkaan, perhe halusi laatua ja ammattimuurarin, joka löytyi kätevästi takkaliikkeen kautta.
Takanteko on kärsivällisen puuhaa
Vanhan takan purkaminen itse töiden ohessa kesti viikon, uuden rakentaminen vei muurarilta kaikkiaan viisi viikkoa.
Työ sujui muutoin hyvin ilman suurempia yllätyksiä. Vain rappauksen väri osoittautui esitteen värimallia huomattavasti vaaleammaksi. Isäntä maalasi takan myöhemmin itse saman sarjan maalilla, joka ei peittänyt rappauspinnan elävyyttä.

Vanha ja auttamattoman ruma tiilitakka tuli tiensä päähän.

Takkasydämelle muurattiin ensin pesä, johon takkasydän sijoitettiin. Parketti suojattiin muovilla ja laminaateilla. Spartherm Varia 2 Rh:n takkasydänrunko on valmistettu 3–4 mm:n teräksestä.

Betonirautaa mutkalle ja ”S kolmekymppistä” betonia päälle. – Tämä penkki kestää vaikka norsun painon, Muurari-Sakari takaa.

Takkaa muuratessa on otettava huomioon niin takkasydämen lämpölaajeneminen kuin oikeat ”korot”. Laattojen leikkaaminenkin on tarkkaa puuhaa. Muurari Sakarin mukaan tulitikut peittoavat narut ”justeerauksessa”. – Takan tekeminen on muurarintyön lisäksi myös muotin tekoa, timpurin hommaa, valamista, raudoittamista, suunnittelua ja arkkitehdin hommaakin.

Kun takkasydän on paikoillaan, asentaa muurari haponkestävän yhdysputken sydämen ja hormin välille. Liitoskohdan hän eristää tulisijalevyllä ja palokitillä.

Takka alkaa muotoutua muotin myötä. Takkapenkki valettiin kestämään vaikka norsun paino. Parhaimmillaan takka on osa talon arkkitehtoonista kokonaisuutta.

Punaiset nuolet:
- Kolmoisilma ohjautuu automaattisesti liekin kärkeen: jälkipoltto varmistaa, että puista saadaan kaikki teho irti ja hyötysuhde on paras mahdollinen.
- Ensiöilma ohjautuu arinan kautta tulipesään. Toisioilma ohjautuu lasin sisäpinnalle ja edelleen liekkiin, jolloin tuli palaa puhtaammin. Takkasydämen ensiö- ja toisioilmaa säädetään luukun alaosan ilmansäädöllä.

Takkasydän ottaa ilmaa takan alaosasta ja kierrättää sitä takan sydämen ympärillä. Lämmin ilma virtaa takan päältä ritilän kautta huoneeseen.
Kiertoilmauuni vaati opettelua
− Vanhan varaavan takan lämmityksessä oli tärkeintä polttaa pesä nopeasti ja sitten vahtia milloin pellit saisi kiinni. Loimu häipyi äkkiä ja lämpö tuli hitaasti, isäntä kertoo.
Kiertoilmauunilla lämmittäminen on erilaista: tulen loimusta saa nauttia pitkään ja lämpöäkin tulee melkein heti. Vanha takka oli myös todellinen puusyöppö.
− Nyt saatte opetella käyttämään vähemmän puita, muurari Sakari opastaa.
Koska Sparthermin takkasydämessä on täysin kaasutiivis luukku, voi palamisilman määrän säätää pieneksikin ja tuli palaa silti puhtaasti. Tämä säästää myös puita.
Tehoa voi säätää luukun alareunan vivun avulla helposti: mitä enemmän ilmaa takkasydämeen päästetään, sen kovempi tuli.
Lisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja