MAINOS

Uusiutuvan energian laiteasentajien sertifiointirekisteri kertoo asentajan pätevyydestä

Lämmitys

Sertifioinnin piiriin kuuluvat aurinkolämpö- ja sähköasentajat, lämpöpumppu-, sekä pellettiasentajat ja muut bioenergiaa hyödyntävien järjestelmien asentajat. Lue lisää rekisteristä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Uusiutuvan energian (UE) järjestelmät ovat uusia, ja ala kehittyy vauhdilla. Kun järjestelmävalinta on tehty, työhön pitäisi saada asiansa hyvin osaava asentaja.

UE-laiteasentajille on nyt tarjolla mahdollisuus hankkia sertifiointi osoittamaan pätevöitymistään ja kokemustaan ja päästä mukaan internetissä olevaan asentajarekisteriin.

Rekisteristä kuka tahansa voi hakea sertifioituja asentajia. Sertifioinnin piiriin kuuluvat aurinkolämpö- ja sähköasentajat, lämpöpumppu-, sekä pellettiasentajat ja muut bioenergiaa hyödyntävien järjestelmien asentajat.

Paraskaan lämmitysjärjestelmä ei toimi, jos asennus on tehty huonosti


Ammattitaitoinen asennustyö on lämmitysjärjestelmän taloudellisen hyödyn ja käyttömukavuuden edellytys.

Paraskaan lämmitysjärjestelmä ei tuota valmistajan lupaamia tehoja, jos asennus on tehty huonosti. Pätevä asentaja myös osaa opastaa laitteen käytössä ja huoltaa sen.

– Uusiutuvan energian direktiivi (ns. RES-direktiivi) edellyttää EU-jäsenmailta uusiutuvan energian laiteasentajien sertifiointijärjestelmää. Tämän vuoksi olemme ympäristöministeriössä tukeneet alan toimijoita järjestelmän rakentamisessa. Motiva on ollut työssä tärkeä kumppani, kertoo yli-insinööri Katja Outinen ympäristöministeriöstä.

Asentajat käyvät läpi noin viikon kestävän koulutuksen ja päätteeksi kirjallisen loppukokeen. Pohjakoulutus tai riittävä työkokemus on oltava lisäksi jo ennen koulutusta. Esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien asentajille on lisäksi tarkempia pätevyysvaatimuksia. Lämpöpumppuasennuksiin tarvitaan myös kylmälaitepätevyys.

Uusiutuvan energian asentajien rekisteristä löydät sertifioidun asentajan


Sertifioidun UE-asentajan tunnus.

Sertifioitu asentaja saa todistuksen ja käyttöönsä kolmeksi vuodeksi sertifiointitunnuksen, jonka voi uusia käymällä läpi yhden päivän täydennyskoulutuksen. Osoitteeseen www.motiva.fi/sertifioidutasentajat on luotu sertifioitujen asentajien rekisteri, josta asiakkaat voivat hakea erityyppisten lämmitysjärjestelmien asentajia asennusyrityksen tai paikkakunnan mukaan. Näin alkuvaiheessa rekisterissä on pääasiassa lämpöpumppuasentajia.

– Sertifiointijärjestelmä perustuu vapaaehtoisuuteen. Kuluttajien ja tilaajien toivotaan olevan asiassa aktiivisia ja vaativan aiempaa ponnekkaammin pätevää asiansa osaavaa henkilökuntaa kohteeseen sopivan uusiutuvien energiajärjestelmien valitsemisessa, suunnittelemisessa ja toteutuksessa. Asentajasertifikaatit ovat yksi tae laadukkaasta työstä. Jotta tämä lähtee kunnolla liikkeelle, tarvitaan myös laajaa alan yhteistyötä, sanoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Alan toimijat kannustavat tulemaan mukaan

Koulutuksia ja koko järjestelmää valvoo ja kehittää sertifiointitoimikunta, jossa on mukana muun muassa Aurinkoteknillinen yhdistys ATY ry, Bioenergia ry, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, Motiva ja ympäristöministeriö. Myös koulutusta antavilla oppilaitoksilla on edustus sertifiointitoimikunnassa.

– Toimikunta ottaa vastaan myös palautetta asennuksista. Varaudumme siihen, että sertifiointeja voidaan peruuttaakin ja asentaja poistaa järjestelmästä, jos kentältä tulee huonoja uutisia, Aarni vakuuttaa.

– Toivomme todella, että asentajat lähtevät innokkaasti mukaan järjestettäviin koulutuksiin ja hankkivat sertifikaatin. Näin voidaan paremmin taata se, että asennukset tehdään ammattitaidolla, toteaa Hannes Tuohiniitty Bioenergia ry:stä.

 

Sertifioitujen asentajien rekisterin löydät täältä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lämpöpumppuasentaja sertifioutu asentaja uusiutuvan energian laiteasentaja