MAINOS

Näin lapsiperhe säästää sähköä

Lämmitys

Lapsiperheessä kuluu sähköä muun muassa pyykki- ja tiskiralliin sekä ruoanlaittoon – ja niiden lisäksi joskus yllättäviinkin asioihin. Perheen pienimmät on kuitenkin helppo opettaa energiatehokkuuteen, kunhan vanhemmat näyttävät mallia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Urheiluvaikuttaja Toni Niemisen perheessä sähkönkulutus on todettu kokemuksen kautta, sillä kotona temmeltää kaksi eskari-ikäistä pikkuneitiä.

– Ei vaadita kuin oksennustauti tai väärään paikkaan lirahtanut pissa, niin saa jo pestä aika monta ylimääräistä koneellista pyykkiä, nauraa perheen äiti Veera Nieminen.

Nieminen on jo ehtinyt kirjoittaa perheen Energiaperhe-blogiinkin siitä, miten kävi, kun kuopus opetteli kaatamaan itse mehua kannusta mukiin. Neljän mukillisen jälkeen pissat tulivat yöllä vanhempien parisänkyyn, ja pesuun päätyivät kuopuksen ja äidin lisäksi myös lakanat, täkki ja petauspatja. Veden lämmittämisen lisäksi energiaa kului muun muassa kuivausrummun ja kylppärin lattialämmityksen käyttöön.

– Kun tytöt olivat pienempiä, sähköä kului muun muassa kestovaippojen pesemiseen. Nykyään etenkin kuopus on kuitenkin ekologisesti sitä mieltä, että esimerkiksi suihkussa ei tarvitse käydä lainkaan. Saa nähdä, muuttuuko mieli myöhemmin, kun teinithän usein viihtyvät suihkussa tuntikaupalla.

Lapset mukana energiansäästössä

Niemisen perhe on ollut alkuvuodesta asti mukana Vattenfallin järjestämässä Vuoden energiaperhe –kilpailussa ja vähentänyt energiankulutustaan jo 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vaikka pienet yllätykset ovatkin nostaneet sähkönkulutusta hetkellisesti, säästöprojekti on sujunut ilman suurempia ongelmia.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä kilpailun tuloksista, kun sähkölaskukin on pienentynyt ihan huomattavasti. Emme ole tehneet kauhean radikaaleja asioita sisällä, vaan suurimmat muutokset ovat tulleet tallin puolelle, Veera Nieminen kertoo.

Niemisillä on muun muassa vaihdettu hehkulamppuja energiansäästölamppuihin ja järkevöitetty pyykinpesua niin, että nykyään käytössä ovat matalammat pesulämpötilat ja ekologiset pesuohjelmat. Kuivausrummun käyttämistä puolestaan on pyritty välttämään.

– Olemme myös opetelleet sammuttamaan valot tyhjistä huoneista ja kytkemään virrat pois esimerkiksi pelikonsolista silloin, kun sitä ei käytetä. Itseltä nämä tosin meinaavat joskus unohtua, mutta lapset muistavat nämä tosi hyvin.

Veera Nieminen neuvoo muitakin lapsiperheitä kiinnittämään huomiota pyykkikoneen pesulämpötiloihin ja –ohjelmiin. Lapset kannattaa ottaa mukaan pyykin lajitteluun, sillä tavalla pyykkikoriin päätyvät vain oikeasti pesua tarvitsevat vaatteet.

– Luulin ensin, että energiansäästö jää meillä vain vanhempien asiaksi, mutta ei se mennytkään niin. Lapset oppivat nopeasti sammuttamaan valoja ja laittamaan telkkaria kiinni, kun heille ensin perusteli, miksi näin tehdään.

Vinkkejä lapsiperheen energiansäästöön:

– Kestovaipoista tulee pyykkiä, mutta niiden käyttäminen vähentää sekä jätteen määrää että kertakäyttövaippojen valmistukseen käytettävää energiaa.

– Itse tehdyt vauvanruoat ovat ekologinen valinta, ja niitä kokatessaan ja käyttäessään vanhemmat tietävät, mitä heidän lapsensa syö. Ruoanlaitossa voi säästää energiaa myös siten, että tekee ruokia kerralla enemmän ja pakastaa osan, ja leipoo samalla, kun liesi ja uuni kerran ovat päällä.

– Suojaa lapsen vaatteet! Kunnollinen ruokalappu on ruokailun jälkeen helpommin pestävissä kuin koko vaatekerta. Ja vedellä puhtaaksi suihkutettavat saappaat ja kuravaatteet säästävät vaatteet ylimääräisiltä pesuilta.

– Pyykin määrää voi vähentää lajittelemalla vaatteet huolellisemmin. Yhden kerran käytetty vaate – varsinkin, jos se on villainen – ei välttämättä kaipaa pesua, vaan ainoastaan tuuletusta ja ravistelua.

– Lajittelu säästää energiaa myös tiskaamisessa. Jokaista vesilasia ei tarvitse yhden käyttökerran jälkeen laittaa tiskikoneeseen tai –altaaseen.

– Vaatteiden ripustaminen siististi kaappiin tai pyykkitelineelle vähentää silittämisen tarvetta. Lapsetkin ovat mielellään mukana ”lyömässä auki” vasta pestyjä vaatteita etenkin, jos ne ovat heidän omiaan.

– Jalkojen pyyhkiminen eteismattoon ja kenkien jättäminen eteiseen vähentävät siivouksen tarvetta. Aikuiset opettavat lapsia tässäkin omalla esimerkillään.

– Lapsetkin oppivat sammuttamaan valoja ja sulkemaan telkkarin ja tietokoneen silloin, kun niitä ei tarvita – asia pitää vain perustella heille hyvin. Samalla kannattaa ottaa puheeksi suihkussaoloaika: lämpimällä vedellä lotraaminen kuluttaa ison määrän energiaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia energiakustannukset energian hinta energian säästö energiankulutus energiansäästö energiansäästölamppu sähkö