Oletko peluri vai varmistaja? – Tällainen sähkösopimus sopii sinulle

Lämmitys
Sähkön hinta jatkaa laskuaan, joten syksyn ja talven kulutusta ajatellen nyt on hyvä aika tarkistaa, millainen sähkösopimus omassa kodissa olikaan. Sähkömarkkinoilla voi toimia järkevästi samalla tavalla kuin muissakin raha-asioissa.

Sähkön hinta on valunut alaspäin koko kesän ja alkusyksyn ajan, kiitos hyvän vesitilanteen ja polttoaineiden hinnanlaskun. Alan asiantuntijat ennakoivat hintojen jatkavan vielä laskuaan, mutta paljon riippuu siitä, mihin suuntaan Euroopan talous kääntyy.

– Matala hinta kannattaa hyödyntää tekemällä mahdollisimman pitkä määräaikainen sähkösopimus. Edullisemman sopimuksen toivossa voi myös jäädä vielä odottelemaan, että hinta laskee entisestään. Mutta muutamaa viikkoa pidempään ei kannata odottaa, sillä hinnan odotetaan nousevan taas lokakuun lopussa, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Toinen edullinen sopimusvaihtoehto on pörssihintaan sidottu spot-sopimus, jossa sähkönmyyjä ottaa välistä vain pienen marginaalin. Pörssihinta on ollut viime aikoina ennätyksellisen alhainen. Strandberg suosittelee spot-sopimusta niille kuluttajille, joissa on pelurin vikaa.

– Spot-sopimus on tällä hetkellä edullisin mahdollinen vaihtoehto, mutta siinä on omat riskinsä. Talvikuukausina sähkön hinta voi nousta tosi korkeaksi eli silloin kuluttaja menettää rahaa. Sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa kuukauden irtisanomisajalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkölämmittäjälle hintahyötyä

Sähkön hinnan vaihteluita kannattaa seurata ja lyödä määräaikainen sopimus lukkoon, kun hinnat ovat alhaalla – eli nyt.

– Hintavaihteluita kannattaa seurata etenkin, jos kotona kuluu paljon sähköä. Erityisesti sähkölämmittäjillä kulutus on niin suurta, että sopimustyypillä on iso vaikutus laskun loppusummaan, Strandberg sanoo.

– Tietoa sähkön hinnasta ja erilaisista sopimuksista löytyy esimerkiksi netistä. Kannattaa myös seurata mediaa, sillä monet sähköyhtiöt kampanjoivat syksyllä ja tarjoavat hyviä hintoja.

Pöytäkoneesta kannettavaan

Sähkönsäästö on suosittu puheenaihe aina syksyisin, kun valoja ja lämmitystä käännetään taas päälle. Etenkin kerrostalossa asukkaan voi olla vaikea vaikuttaa esimerkiksi lämmitykseen ja ilmastointiin, mutta muitakin säästökikkoja löytyy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Virrat pois telkkarista, tietokoneesta ja pleikkarista, kun laitteet eivät ole käytössä. Valmiustilakin vie helposti 10 prosenttia koko kodin kulutuksesta. Ja pöytätietokoneen tilalle on hyvä hankkia kannettava, sillä se kuluttaa vain 10–20 prosenttia siitä, mitä pöytäkone, neuvoo Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Sähkölaitteiden käytössä kannattaa myös hyödyntää yösähköä, joka on hinnaltaan halvempi. Mutta mitä naapurit tuumaavat siitä, jos pesukone ja tiskikone jylläävät yöllä seinän takana?

– Tuskin naapurit siitä häiriintyvät, kun kuitenkin käyttävät niitä laitteita itsekin, Strandberg nauraa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU