Nosta tuli jalustalle! Muuraa takkakamiinalle jalusta
Kun muuraat takkakamiinalle jalustan, saat samalla paikan polttopuille ja apupöydän grillikokille.
Teksti Esko Kuokkanen
Idea ja piirros Leif Qvist, Kuva Cecilia Nordstrand Alin
 
Nosta tuli jalustalle
Puolilämmin viherhuone lämpiää nyt kylmälläkin säällä hetkessä, ja takan ääressä on rattoisa aterioida ja istua iltaa. Kaikki pöydässä istuvat voivat ihailla tulta, kun se palaa tavallista korkeammalla. Takan suojaetäisyys palavista pinnoista on otettava huomioon, mutta useimmiten tällaisen kaksivaippaisen tulisijan saa asentaa melko lähelle lauta- tai hirsiseinää. Esimerkiksi kuvan ruotsalaisen Handöl-takan suojaetäisyys palamattomasta seinästä on viisi senttiä, puu- tai hirsiseinästä kymmenen senttiä.

 

Takkakamiina on helppo asentaa sellaiseenkin paikkaan, jossa ei ole savuhormeja eikä savupiippua. Elementtirakenteinen kevythormi voidaan asentaa katon muodosta ja huoneen korkeudesta riippumatta. Kunnan rakennusvirastoon pitää kuitenkin aina ottaa yhteyttä, kun on kyseessä tulisijan rakentaminen asuntoon. Palomääräysten lisäksi täytyy kiinnittää huomiota rakenteisiin; miten raskaan tulisijan voi rakentaa ilman lisäperustuksia. Useissa kunnissa on etevät Internet-sivut, joilta löytyy rakennustarkastusviraston ohjeita, yhteystietoja ja jopa lupahakemuslomakkeita.

Takkapiirros

Takkakamiina ei ole samaan tapaan varaava tulisija kuin massiivinen muurattu uuni, mutta se antaa nopeasti lämpöä ja auttaa sillä tavalla asunnon energiataloutta. Lasiluukuilla varustetussa takassa leiskuva tuli on kodikas näky, ja takassa voi grillata, hiillostaa tai paistaa makkaraa. Kun tulisija on sopivalla korkeudella, sytytys ja puiden lisääminen on vaivatonta ja ruoanlaitto sujuu kyyristelemättä.

Kuvan takkakamiina sijoitettiin viherhuoneeseen ruokapöydän lähelle. Koska viherhuoneen lattia on maanvarainen, tulisijan painolla ei tässä tapauksessa ollut merkitystä. Kevythormi johdettiin katolle harjakorkeuden yläpuolelle.

Tiilistä muuratussa jalustassa on kaksi lokeroa polttopuita ja vaikka poltettavia roskia varten. Toisen lokeron päällä on puinen taso. Takkakamiina on matalamman polttopuulokeron päällä. Lokeron takaosassa on läpivienti takkaan johtavalle raitisilmaputkelle sekä pistorasia takan puhaltimelle, joka imee huoneesta ilmaa ja kierrättää sen tulipesän ja ulkovaipan välisten solien läpi. Lämminnyt ilma palaa huoneeseen takan yläosan ritilöistä. Palamisilma tulee ulkoa venttiilin kautta. Takan kansi on päällystetty vuolukivellä, joka varaa lämpöä pitkän aikaa senkin jälkeen, kun tuli on sammunut.

 
Kilo kuivaa puuta tuottaa energiaa noin 4 kWhPuut ja kilowatit
Huom! Hinnat vuoden 2001 tasolla.
Kilo kuivaa puuta tuottaa energiaa noin 4 kWh. Kun sähkön hinta on n. 6 senttiä kilowattitunnilta, kuvan kymmenkiloinen klapilasti vastaa 2,7 euron kulutusta sähkölaskussa. Tosin myös tulisijan hyötysuhde on otettava huomioon, mutta reilusti yli kahteen euroon päästään joka tapauksessa.

Pinokuutiometri kuivia koivuhalkoja tuottaa noin 1600 kWh energiaa. 6 sentin kilowattihinnalla se vastaa 107 euroa. Jos oletetaan tulisijan hyötysuhteeksi 70 prosenttia, halkomotti sähköksi muutettuna maksaisi 75 €.

Jos käytettävissä on liiteri tai sopiva varastopaikka, voi hankkia kerralla 2-4 kuutiota pilkottuja klapeja. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa ostopaikka löytyy helposti paikallislehden pikkuilmoituksista. Kuivan koivupilkkeen kuutiohinta on 40-70 euroa kotiin kuljetettuna. Keväällä hankitut tuoreet klapit kuivuvat polttokuntoon syksyyn mennessä, mutta parasta polttopuuta on ilmavassa varastossa kuivunut ylivuotinen klapi.