Suljetussa kiertojärjestelmässä nestemäinen kylmäaine sitoo ympäristössä olevaa lämpöä, jonka ulkoyksikön höyrystin siihen höyrystää. Kompressori puristaa kylmäaineen kokoon, jolloin lämpötila nousee voimakkaasti. Lämmin aine kulkeutuu järjestelmässä sisäyksikön kondensaattoriin, josta lämpö siirtyy edelleen huoneilmaan. Tämän jälkeen paisuntaventtiili alentaa paineen, ja kylmäaine virtaa takaisin höyrystimeen, mistä kierto alkaa taas uudestaan. Näin sisäilmaan siirretään lämpöä pakkasilmasta jopa -15 – -20 asteeseen asti.

Tehohyöty syntyy, koska järjestelmän tuottama lämmitysteho on moninkertainen kompressorin ja puhaltimien käyttämään sähköenergiaan verrattuna.

Invertteripumpun kompressori työskentelee koko ajan, mutta eri nopeuksilla talon energiatarpeesta riippuen. Jatkuva käyttö pidentää laitteiston käyttöikää ja pitää äänitason alhaisena. Tavallinen kompressori, joka käynnistyy ja sammuu lämpöä säätäessään, kuluu nopeammin ja on hyötysuhteeltaan heikompi. Parhaassa A-energialuokassa lämpöpumpun hyötysuhteen tulee olla vähintään 3,6 eli sen on tuotettava lämpöenergiaa vähintään 3,6 kertaa niin paljon kuin laite itse kuluttaa sähköenergiaa.

Asiantuntijana toimitusjohtaja Jussi Hirvonen, IVT Oy.