Siirry pääsisältöön

Laadukas sisäilma kohentaa hyvinvointia ja taloutta

Lämmitys
Sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteen ja hyvinvointiin sekä kotona että töissä. Avain riittävään ilmanvaihtoon on ilmanvaihtokanavien kunnossapito. Kanavat tulisikin puhdistaa vähintään 5-10 vuoden välein. Terveysvaikutusten lisäksi kanavien kunnossapidolla saadaan aikaan myös taloudellista säästöä.

Useimmat ihmiset syyttävät flunssaa tai unenpuutetta, kun nenä vuotaa ja yskittää tai päätä kivistää ja väsyttää. Syy saattaa kuitenkin löytyä sisäilmasta, sillä sen laatu vaikuttaa terveyteen ja viihtyvyyteen.

– Jos sisäilma on hyvälaatuista, etenkin toimistokiinteistöissä loppuvat monen osalta nenänvuotamiset, yskimiset, kutinat ja ihottumat. Tutkimusten mukaan noin 10-15 prosenttia näistä oireista johtuu sisäilman laadusta, toteaa Lassila & Tikanojan kiinteistötekniikan työnjohtaja Jani Tapioharju.

Ilmavaihtokanavien kunnossapito niin työpaikalla kuin kotona ei ole vain terveysasia, vaan sillä saadaan aikaan myös taloudellisia säästöjä. Kanavien huoltaminen ja ilmanvaihtolaitteistojen säätäminen näkyy suoraan energiakuluissa.

– Ilma saadaan liikkumaan paremmin, kun kanavat puhdistetaan. Samalla puhdistetaan myös ilmanvaihtokone sekä säädetään ja tasapainotetaan ilmamäärät. Näin järjestelmä saadaan toimimaan energiatehokkaasti, kuten sen kuuluukin, eli sieltä poistuu ja sinne saapuu oikeat ilmamäärät, Tapioharju kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tunkkaisuus ja kosteus kertovat puhdistustarpeesta

Ilmanvaihtokanavien kunnossapito on kiinteistön omistajan tai isännöitsijän vastuulla. Kiinteistöihin on mahdollista tilata ilmanvaihtokanavien kuvaus, jonka pohjalta tehdään arvio siitä, millaisessa kunnossa kanavat ovat.

Julkisten tilojen, kuten sairaaloiden, ilmastointikanavat tulisi puhdistaa 5 vuoden välein ja muiden, kuten yksityisasuntojen ja toimisto- ja teollisuuskiinteistöjen, 10 vuoden välein. Etenkin pölyisissä tiloissa puhdistusta saatetaan tarvita useammin kuin 5 vuoden välein. Myös palotarkastaja voi määrätä erilaisen puhdistusvälin. Rasvakanavat pitää puhdistaa vuoden välein. Tapioharjun mukaan aikarajoja ei läheskään aina noudateta.
– Ilmanvaihtokanavista ei aina osata pitää huolta. Vaikuttaa siltä, että niiden puhdistamisen merkitystä ei ymmärretä tai sitä pidetään liian vaivalloisena, hän pohtii.

Etenkin asuinkiinteistöissä ilmastointikanavat ovat usein huonossa kunnossa tai jopa kokonaan tukossa, kun niihin kerääntyy pölyä esimerkiksi pyykin kuivattamisesta. Kiinteistöön saattaa tulla myös kosteusongelmia, jos ilma ei vaihdu kunnolla.
– Kanavien puhdistuksen tarpeen huomaa esimerkiksi siitä, että etenkin asuintiloihin kertyy kosteutta ja ilma on tunkkaista. Myös ilmanvaihtoventtiileihin kerääntyvä nukka kielii puhdistustarpeesta.

Kanavat puhdistetaan mekaanisesti

Puhdistuksessa ilmanvaihtokanavat alipaineistetaan, minkä jälkeen lika irrotetaan mekaanisesti harjaamalla. Myös laitteistot puhdistetaan ja huolletaan. Lopuksi ilmamäärät mitataan ja tasapainotetaan sopiviksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Yhden huoneiston osalta puhdistus kestää noin pari tuntia. Asentajat tulevat sisätiloihin puhdistamaan kanavia, mutta muuten puhdistus ei häiritse asumista tai työskentelyä. Ilmanvaihtoventtiilien edusta on hyvä tyhjentää kalusteista ennen puhdistusta, mutta esimerkiksi suojamuoveja tai vastaavia ei tarvitse levittää, Tapioharju kertoo.

Puhdistuksen jälkeen ilmanvaihtokanavien puhtaus kannattaa tarkistaa esimerkiksi kuvaamalla.

– Olemme asiakkaiden pyynnöstä käyneet kuvaamassa ilmanvaihtokanavia puhdistuksien jälkeen. Tehty työ ei ole ollut valitettavasti aina kaikilla alan tekijöillä laadukasta, joten myös jälkikuvaukselle on tarvetta.

Faktaa:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Sisäilmastolla tarkoitetaan niitä rakennuksen ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen.
  • Lämpö- ja kosteusolosuhteet vaikuttavat kehon lämmönluovutukseen ja siten koko aineenvaihdunnan tasapainoon.
  • Huono sisäilma aiheuttaa esimerkiksi epämiellyttävää hajua, vetoa ja tunkkaista ilmaa. Tiloissa oleskelevat saattavat kärsiä nuhasta, yskästä, silmien ärsytyksestä, päänsärystä ja väsymyksestä useiden sisäympäristön tekijöiden vaikutuksesta.
  • Huonon sisäilman vuoksi voi myös sairastua: esimerkiksi allerginen nuha ja homepölykeuhko ovat kliinisesti havaittavissa olevia sairauksia, jotka voivat johtua ilmassa olevista homeitiöistä.
  • Rakennuksissa syntyy useita epäpuhtauksia, joiden lähteitä ei voida kokonaan poistaa. Tällöin tarvitaan riittävää yleisilmanvaihtoa, jonka tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen. Mitä puhtaampaa hengitysilma on, sitä paremmin elimistö voi.
  • Energiataloudellisesti on tärkeää, että ilmanvaihto ohjataan sinne, missä ihmiset oleskelevat, ja että epäpuhtaudet poistetaan, ennen kuin ne ehtivät levitä. Ilmanvaihtoa tulisi myös ohjata todellisen tarpeen mukaan.

Lähde: Sisäilmayhdistys

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU