MAINOS

Parempaa sisäilmaa

Lämmitys

Hyvä hengitysilma tuntuu raikkaalta, on vedotonta, pölytöntä, sopivan lämmintä eikä liian kuivaa. Sisäilmaa voi parantaa erilaisten koneiden avulla, mutta tärkeintä on toimiva ilmanvaihto.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuva: Mobair 2010 suodattaa ja lämmittää sisään tulevan ulkoilman. Laite asennetaan huoneen ulkoseinälle, johon sille tehdään oma läpivienti tai käytetään hyväksi olemassa olevaa tuloilma-aukkoa.

Hengitysilmaa pilaavat ulkoa sisään kulkeutuvat hiukkaset ja siitepöly, rakennus- ja sisustusmateriaalien kemikaalit ja pöly, kosteus- ja homevauriot ja siivoamattomuus. Henkeä voivat ahdistaa myös lemmikkieläimet ja huonekasvit.

Huono ilma ärsyttää hengitysteitä ja voi saada silmät tai ihon kutisemaan. Oireita voivat olla myös päänsärky, väsymys, allerginen nuha ja astma, hengitystieinfektio ja lievä kuumeilu.

Ihmiset reagoivat eri tavoin, ja toiset kestävät rasituksia paremmin kuin toiset. Sisäilmaa on syytä epäillä, jos oireet tulevat aina samassa rakennuksessa ja ne häviävät tai helpottuvat muualla.

Selvitä mikä ilmaa pilaa. Sisäilman parantaminen lähtee syyllisen etsimisestä. Ongelma ei häviä, ennen kuin vika on löydetty ja korjattu. Selvitä siis, mistä huono ilma johtuu.

Testaa, toimiiko kotisi ilmanvaihto: Aseta talouspaperiarkki poistoventtiilin päälle. Ilmanvaihto on riittävä, jos arkki pysyy kiinni venttiilissä.

Minimivaatimus on, että asunnon ilman pitäisi vaihtua kokonaan kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihdon pitäisi olla tehokkaampi, kun laitetaan ruokaa, peseydytään tai pestään pyykkiä. Ilmanvaihdon tarpeeseen vaikuttaa myös muun muassa tiloissa oleskelevien ihmisten määrä: mitä enemmän väkeä sitä enemmän tarvitaan tuoretta ilmaa.

Tuleehan makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen korvausilmaa ulkoa? Ovatko tuloilman suodattimet puhtaita? Ritilät pitäisi pestä ja suodattimet vaihtaa vähintään kerran vuodessa.

Ovatko talon rakenteet kunnossa? Näkyykö merkkejä kosteudesta? Onko rakennuksessa käytetty materiaaleja, joista irtoaa ilmaan pölyä tai hengitystä ärsyttäviä kemikaaleja? Uudessa talossa ja remontin jälkeen kannattaa pitää yllä tehostettua ilmanvaihtoa useita kuukausia, jotta uusien materiaalien hajut ja kemikaalit ehtivät haihtua.

Kaikkia ilmaa pilaavia syyllisiä ei näe tai haista. Esimerkiksi radon on hajuton ja mauton kaasu, jonka pitoisuudet saadaan selville vain radonmittauksella. Säteilyturvakeskuksen sivuilla www.stuk.fi on Suomen radonkartta, josta voit käydä tarkistamassa, onko radon ongelma kotikunnassasi.  

Lisätietoja

Allergia- ja astmaliitto, www.allergia.fi
Asumisterveysliitto, www.asumisterveysliitto.fi
Hengitysliitto Heli, www.hengitysliitto.fi
Home ja terveys, www.indooraid.com
Sisäilmayhdistys, www.sisailmayhdistys.fi

Yhteystietoja

Allaway, (014) 410 1600, www.allaway.fi ja www.ufox.fi
Beamark, (03) 3140 6800, www.beam.fi
Elixair, (02) 276 3900, www.elixair.fi
Enervent, 0207 528 800, www.enervent.fi
Mobair, (02) 731 6812, www.mobair.fi
Nilan Suomi, 0400 55 80 80, www.nilan.fi
Pax Electro Products AB, www.pax.se
Vallox, 010 7732 200, www.vallox.com
Niemi&Kari/Parmair, (03) 424 1800, www.niemi-kari.fi 

Seuraavalla sivulla esimerkkejä markkinoilla olevista sisäilmaa parantavista koneista.

Beam-ilmanpuhdistin
Kolmivaiheinen suodatus. Kaukosäätimellä, käsin tai automaattisesti ohjattava Beam-ilmanpuhdistin suodattaa ilmaa kolmessa vaiheessa: Hiilisuodatin vähentää hajuja ja tuoksuja, HEPA-suodatin suodattaa ilmasta yli 0.3 mikronin pöly-, eläinhilse- ja siitepölyhiukkasia ja kolmas suodatin tuottaa negatiivisesti ja positiivisesti varautuneita ioneja, jotka yhdessä ilman kosteuden kanssa neutraloivat mm. kemikaalisia yhdisteitä. Kantokahva helpottaa siirtelyä. Laite painaa 8,6 kiloa, Beamark.

Ufox-ilmankostuttimet
Ilmankostutin Ufox HK2 on tarkoitettu noin 20–50 neliömetrin kokoiseen tilaan. Se höyrystää vettä 1–1,5 desilitraa tunnissa ja katkaisee virran automaattisesti, kun vesisäiliö on tyhjä. Malli Ufox 3S on tarkoitettu noin 20–100 neliömetrin tiloihin. Laitteita myyvät mm. tavaratalot, marketit ja kodinkoneliikkeet. 

Elixair E300-ilmanpuhdistin
Neliöiden mukaan. Kaikki Elixairin koteihin, teollisuudelle ja julkisiin tiloihin valmistamat ilmanpuhdistimet ovat sähköisiä: laitteen läpi kulkeutuvat pienhiukkaset varautuvat sähköisesti ja tarttuvat suodattimeen. Suodattimet ovat pestäviä. Mallit E200, E300 ja E400 sopivat koteihin. Pienimmän E200:n teho riittää puhdistamaan 25 neliön ja isoin jopa 70-neliöisen tilan. Kuvan valkoinen E300 sopii alle 60 neliön tiloihin.

Elixair kanavasuodatin
Kanavasuodatin on suunniteltu ilmanvaihtojärjestelmän osaksi. Elixair-kanavasuodattimen painehäviö on pieni, joten se ei jälkiasennuksessakaan sekoita ilmanvaihtojärjestelmän säätöjä. Kaksi mallia: E416:n lävitse virtaa max 400 kuutiota ilmaa tunnissa; E1250:n läpi tuhat kuutiota.

Enervent Pingvin -ilmanvaihtolaite
Lämmön talteenotolla varustettu Enervent Pingvin -ilmanvaihtolaite painaa noin 50 kiloa ja sen voi asentaa seinään tai asennuslevyn avulla myös kattoon. Laitteen mitat ovat 580 x 537 x 500 mm ja se huolehtii maksimissaan 526-kuutioisen tilan ilmanvaihdosta.

Nilan poistoilmalämpöpumppu
Ei ulkoyksikköä. Poistoilmalämpöpumppu säästää lämmitysenergiaa etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Nilanin poistoilmalämpöpumput sijoitetaan huoneen lattialle eivätkä ne tarvitse toimiakseen ulkoyksikköä. Useimmilla malleilla voidaan myös viilentää asuntoa.

Vallox 150 SE
Lämmön talteenotolla varustetussa tulo-poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE, 150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia. Vallox 150 SE on keskisuurten asuntojen laite, josta on saatavissa erityisesti maalämpöjärjestelmiin yhdistettävä malli MLV.

Allaway keskuspölynimuri
Keskuspölynimuri ei päästä pölyä takaisin huoneilmaan, koska pöly ja roskat imetään esim. teknisessä tilassa sijaitsevaan roskasäiliöön. Allawayn keskuspölynimurijärjestelmä koostuu lämpimään tilaan sijoitettavasta keskusyksiköstä, pölyputkista, vähintään yhdestä imurasiasta sekä siivousvälinesarjasta. Allawayn keskuspölynimureita myyvät K-raudat, Rautiat ja LVI-liikkeet. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hengitysilma ilma ilmanvaihto ilmanvaihtokone sisäilma