Laskennassa käytettiin BioHousing– projektin energialaskuria.
– Absoluuttisia totuuksia laskuri ei anna. Tarkoituksemme on vain auttaa kuluttajaa itse laskemaan jonkinlaisia suuntaa antavia arvioita, kun valitsee omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmää, korostaa BioHousing-projektin päällikkö Pekka Äänismaa Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Uudiskohteissa lämmöneristys on parempi ja rakennusneliöillä korkea hinta, silloin joudutaan pohtimaan tilakysymyksiä lämmitysjärjestelmää valitessa.
– Toisaalta taas saneerauskohteissa tekniset tilat voivat olla hyvin ahtaita ja vaikeakulkuisissa paikoissa: tämä asettaa omat haasteensa.

Saneerauskohteissa myös energiankulutus on korkea, joten tällöin kannattaa investoida järjestelmiin, joissa polttoaineen tai energian hinta on alhaisempi. Jos talossa ei ole vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, täytyy tyytyä käytännössä lisälämmitysjärjestelmään, kuten pellettitakkaan tai ilmanlämpöpumppuun.

– Perussääntönä kannattavuutta hakiessa kannattaa pitää sitä, että mitä enemmän talo kuluttaa energiaa, sitä kannattavampaa on valita lämmitysjärjestelmä, jonka energiakustannukset ovat pienet. Pieneen ja vähän energiaa kuluttavaan taloon taas on taloudellisinta valita investointikustannuksiltaan edullinen lämmitysjärjestelmä: esimerkiksi suora sähkö täydennettynä lisälämmönlähteellä, joita ovat ensisijaisesti pellettitakka, tulisija, lämpöpumppu ja aurinkokeräin.

Vertaile vaihtoehtoja netissä

Käytännönläheistä tietoa eri lämmitysmuotojen hyvistä ja huonoista puolista on ollut tähän asti vaikea saada. Tämän seurauksena kansainvälinen BioHousing-projekti kehitti työkalun, jonka avulla voidaan mm. laskea eri lämmitysmuotojen energia- ja investointikustannuksia eri puolilla Eurooppaa.

Energialaskuri auttaa lämmitysmuodon valinnassa ja esittelee uusia biolämmitysratkaisuja.
– Laskuri toimii siten, että käyttäjä voi muuttaa suurinta osaa lähtötiedoista, jolloin se voidaan räätälöidä erilaisille kiinteistöille ja vaihteleviin käyttötilanteisiin, projektipäällikkö Pekka Äänismaa Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoo.

Laskurin avulla voidaan kustannusvertailun lisäksi laskea eri lämmitysmuotojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt. www.biohousing.eu.com/heatingtool/