Biohousing

Suomessa on tarjolla myös EU-projektin rahoittama laskuri Biohousing, jonka avulla voi verrata eri lämmitysmuotojen kustannuksia. Laskuri löytyy osoitteesta http://biohousing.eu.com/heatingtool/Ecalc.asp.

Laskuriin voi helposti laittaa oman talon tiedot ja verrata keskenään viittä eri lämmitysmuotoa: puupelletti, öljy, varaava sähkö, maalämpö ja kaukolämpö.

Laskurissa voidaan määritellä investoinnille haluttu käyttöaika, mutta laskuri ei kerro esimerkiksi vuosittaisia huoltokuluja, eikä sillä pysty vertaamaan esimerkiksi sitä, miten aurinkolämmön lisääminen vaikuttaa kustannuksiin.

 


Energikalkylen

Ruotsalainen Energikalkylen kertoo, montako kilowattituntia säästyy, kun lämmitykseen lisätään jokin hybridielementti. Esimerkiksi 150-neliöisen yksikerroksisen talon öljylämmitykseen kuluu 14 400 kilowattituntia vuodessa. Käyttöveden lämmitys vaatii vielä 4 590 kilowattituntia vuodessa. Talo on Tukholman korkeudella.

Kun tähän järjestelmään lisätään ilmalämpöpumppu ja aurinkolämpökeräin, säästyy vuodessa 5 990 kilowattituntia. Sähkön kulutukseksi muutettuna se säästää 658 euroa vuodessa, jos sähkön kilowattihinnaksi määritellään 11 senttiä. Tämän avulla voidaan laskea, montako vuotta järjestelmää pitää käyttää, ennen kuin säästöä syntyy. Kokonaisinvestointi on todennäköisesti lähempänä 10 000 euroa, joten 10–15 vuoden kuluttua aletaan päästä omilleen, jos hinnat pysyvät samoina. http://energikalkylen.energimyndigheten.se/Smahus_Minauppgifter.