Pellettitakka

Kohtuuhintainen ja helppokäyttöinen vaihtoehto, jolla voidaan tuottaa suurin osa kiinteistön lämmöntarpeesta useissa tapauksissa. Järjestelmien hintahaitari on suuri.

Suoralla sähköllä niin talon kuin vedenkin lämmitykseen tarvitaan energiaa yhteensä 26,7 megawattituntia, lasku on silloin 2 687 euroa. 4 000 euron investointi pellettitakkaan laskee huonetilan lämmityssähkön kulutusta 33 %. Laskelmassa sähkön ja pelletin yhteenlasketuksi energianhinnaksi muodostuu 8,17 senttiä / kwh. Kun laskuriin lisätään energian hinta ja 4 000 euron investointi, lämmityksen kustannukseksi muodostuu 2 591 euro / vuosi. Säästöä siis kertyy vajaa 100 euroa vuodessa. Realistinen on myös tilanne, jossa lämmitysilman lämmityksestä korvautuu 50 % pelletillä. Tällöin vuotuinen säästö olisi 280 euroa.

Aurinkolämmitys

Erinomainen vaihtoehto, jos kiinteistö sijaitsee aurinkoisella paikalla. Vesikeskuslämmityksessä aurinkolämmitysjärjestelmä asennetaan peruslämmitysmuodon – puun, pelletin, öljyn, sähkön tai maalämmön – rinnalle: BioHousingprojektin asiantuntijan mukaan realistisesti arvioituna lämpimän käyttöveden energiasta 50 % voidaan kattaa Suomen olosuhteissa aurinkolämmöllä. Esimerkkitalon koko vuotuisesta lämmitysenergiasta voidaan esimerkkitalossa ottaa 10 % auringon avulla.

Huippuluokan aurinkolämmitysjärjestelmän saa 4 000-6 000 eurolla.

Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumppu on myydyin lämpöpumpputyyppi Suomessa. Se hyödyntää ulkoilman energiaa lämmitykseen. Kesällä se myös jäähdyttää huoneilmaa. Parhaimmillaan toiminta on -10 ja +10 asteen välillä. Motivan mukaan säästö sähkölämmityskuluissa on noin 40 prosenttia ja järjestelmän käyttöikä noin 15 vuotta. Laadukas ilmalämpöpumppu maksaa asennuksineen noin 2 500 euroa.

Toinen ilmalämpöpumpputyyppi on poistoilmalämpöpumppu. Niitä asennetaan yhä useammin uusiin pientaloihin, joissa lämpöpumppu integroidaan ilmanvaihtolaitteistoon. Motivan mukaan energiankulutus voi sähkölämmitykseen verrattuna laskea 40-50 %, öljylämmitteisessäkin 20-30 %. Tasokas poistoilmalämpöpumppu asennettuna maksaa noin 10 000 euroa.

Ilmasta veteen -lämpöpumppu ottaa lämpöenergian ulkoilmasta ja siirtää sen edullisella hyötysuhteella asunnon lämmitysjärjestelmän kiertoveteen, samalla lämmitetään myös käyttövettä. Ilmasta veteen -pumppu asennettuna öljylämmityksen rinnalle maksaa noin 12 000 euroa. Laskelmien mukaan ilmasta veteen -lämpöpumppu säästää sitä enemmän, mitä enemmän kodissa lämmitetään käyttövettä. Etelässä voidaan laitteen myyjien arvioiden mukaan säästää hieman yli 50 % vuotuisista polttoainekustannuksista, pohjoisempana hieman alle 50 %.

Puukattila

Tasokkaan puukattilalämmityksen lämminvesivaraajan kera saa omakotitaloon asennettuna noin 7 000 eurolla. Laitteen myyjä uskoo, että järjestelmällä voidaan säästää talon lämmityskustannuksista vuositasolla noin 50 %, kun mukaan ei lasketa oman työn ja mahdollisen ostopuun hintaa.

Tulisijat

Pientaloasukkaalla kannattavuus riippuu ostetun polttoaineen hinnasta. Ostopuilla lämmitys tulee helposti esimerkiksi kaukolämpöä kalliimmaksi. Motivan laskelmien mukaan taloudet, jotka käyttävät puuta sähkön rinnalla, säästävät sähkölämmityskustannuksissa keskimäärin 15 % eli 1 700 kilowattituntia lämmityskaudessa. Jos käyttää aktiivisesti tulisijaa, voidaan asiantuntija-arvioiden mukaan päästä jopa 50 % säästöön sähkölämmityskustannuksissa.

Laadukkaiden varaavien takkojen hinnat alkavat asennettuina noin 4 500 eurosta. Arvioilta talven aikana takka vaatii vuorokaudessa noin 20 kiloa puuta. Talven aikana kuivaa puuta palaa aktiiviselta lämmittäjältä noin kymmenkunta kuutiota, koivuhalon hinta ostettuna on keskimäärin 50-60 euroa kuutiolta.

Ostoklapilla ja tulisijan investointikustannukset huomioiden kannattavuus on heikko. Mutta jos varalämmönlähde ja tunnelmanluoja ostetaan joka tapauksessa, ei investoinnillekaan voi laskea välttämättä täyttä hintaa.