Puurakenteinen talo on tilava, kolmeen kerrokseen jakautuva ison perheen koti. Rakennus on suhteellisen uusi 1990-luvun alussa valmistunut viehättävä sähkölämmitteinen pientalo, jonka lämmitysjärjestelmänä on sähkövastuksilla ja puukattilalla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Sitä täydentää keittiön leivinuuni.

Motivan asiantuntija Antti Kokkonen on Lignelleillä tekemässä energiakatselmusta, jonka tavoitteena on arvioida käytetäänkö perheessä energiaa tehokkaasti, vai olisiko joissain kohdissa parantamisen varaa. Kartoitusta varten käydään läpi perheen sähkölaitteet, ilmanvaihto – ja lämmitysjärjestelmät sekä niiden käyttö ja -tottumukset.

Poltan leivinuunissa noin 1-2 banaanilaatikollista puuta kerrallaan

Energiankulutuksen mittaamista varten on energiayhtiöiltä tilattu Lignellien edellisten vuosien sähkön- ja vedenkulutuksesta kertovat tilastot. Sähköenergian kulutus on viime vuoden leppeän talven ansiosta jäänyt reippaasti alle odotusten, 29 000 kilowattituntiin vuodessa. Tyypillinen sähkönkulutus vastaavalle, noin 260 neliömetrin ja seitsemän asukkaan pientalolle olisi noin 36 000 kWh vuodessa. Säästetyt 8 kilowattituntia ovat kertyneet monesta eri lähteestä. Pääasiassa Lignellien sähkönkulutuksen lasku on saatu aikaan puukattilan lämmöntuotantoa hyödyntämällä. Myös keittiön leivinuuni korvaa tehokkaasti sähkölämmitystä.

– Poltan leivinuunissa noin 1-2 banaanilaatikollista puuta kerrallaan, Nicke Lignell kertoo. – Leivinuunin ja kellarin puukattilan hyödyntäminen alkaa meillä keskimäärin lokakuusta ja päättyy huhtikuuhun, vähän pakkasista riippuen, hän jatkaa.

Banaanilaatikollisia on käytetty selvästi tehokkaasti, koska sähköä on onnistuttu korvaamaan niinkin paljon. Tosin oikeampi, lämpötilakorjattu arvio talon vuosittaisesta sähkönkulutuksesta olisi Motivan Kokkosen mukaan lähempänä 32 000 kilowattituntia. Leuto talvi on osaltaan alentanut sähkölämmityksen tarvetta.

– Puunpoltto on uusiutuvana luonnonvarana edullinen ja ympäristöystävällinen energiatuotantomuoto ja sopii mainiosti täydentämään päälämmitysjärjestelmää, Kokkonen sanoo. -Hyvänä nyrkkisääntönä on, että yksi pinokuutiollinen puuta tuottaa lämpöenergiaa jotakuinkin 1000 kilowattituntia. Jos banaanilaatikollisia käytetään mittayksikkönä, vastaavaan lämpöenergian tuotantoon päästäisiin arviolta 15 banaanilaatikolla, Kokkonen jatkaa.

Paranneltavaakin energiakatselmuksessa löytyi

Kiireisessä ja isossa perheessä on joskus vaikeaa ennakoida, milloin koko perhe on koolla yhteistä saunailtaa viettämässä. Kun se ylellisyys osuu kohdalle, ei yleensä ole aikaa eikä kärsivällisyyttä odotteluun. Lignelleillä on saunassaan ainavalmis kiuas, joka valmiustilassa ollessaan vie vuositasolla lähes tuplasti enemmän energiaa kuin normaali kiuas. Aina valmiin kiukaan käyttö on Kokkosen mukaan perusteltua silloin, kun saunotaan todella usein. Toisaalta hän antaa perheelle tunnustusta siitä, että sähkön kokonaiskulutus on energiasyöpöstä kiukaasta huolimatta hyvällä mallilla.

Muut kehityskohteet perheen energiankäyttötottumuksissa löytyivät valaistuksesta ja kodinelektroniikasta, jotka vastaavat suhteellisesti suurimmasta osasta kotitaloussähkönkulutusta. Perheen käytössä on muutama kannettava tietokone, joka on pöytäkoneeseen verrattuna huomattavan energiatehokas. Kannettava tietokone vie vain noin 20 prosenttia pöytäkoneen vaatimasta sähkönkulutuksesta.

Käytössä on kuitenkin myös pöytäkone, joka on kytketty alakerrassa sijaitsevaan printteriin. Koska printteri on poissa näkyvistä, se jää usein helposti päälle. Myös pöytäkone on usein päällä koko päivän. Tämä on Kokkosen mukaan hyvin tyypillistä kodinelektroniiikan käytölle. Asia tuntuu merkityksettömältä, mutta kysymys on periaatteesta. Energialasku kertyy pienistä puroista ja siksi kaikkea tarpeetonta energiankulutusta tulisi välttää.

Energiakatselmuksen päätteeksi Kokkonen antaa Lignelleille ohjeet siitä, millaisiin asioihin omassa energiankäytössä tulisi kiinnittää huomiota. Kiuas, tietokone ja printteri pääsevät mustalle listalle, mutta myös kylmälaitteiden sisälämpötila osoittautui mittauksessa tarpeettoman korkeaksi. Jotta ruokatarvikkeet säilyisivät hyvin, jääkaapin lämpötilaa kannattaisi alentaa parilla asteella, vaikka se lisääkin energiankulutusta hieman.

Jääkaapin takana olevan lauhdutinritilän imurointi pienentää sen sähkönkulutusta merkittävästi.

Miten tästä eteenpäin

Lignellien perheeelle tehdään uudemman kerran energiakatselmus vuoden kuluttua ja katsotaan, onko sähkönkulutuksessa tapahtunut muutoksia. Perheen oma tuntuma on, että katselmuksen myötä silmät avautuivat monelle pienelle, mutta yllättävänkin paljon energiankulutukseen vaikuttavalle tavalle. Aika näyttää, kuinka helppoa niistä on oppia pois.

Avuksi vertailuun:

  • Omakotitalon keskimääräinen kokonaissähkönkulutus on noin 50 kilowattituntia neliötä kohden (vuodessa).
  • Lämpimän käyttöveden energiankulutus on noin 1000 kilowattituntia henkilöä kohden (vuodessa).
  • Tyypillinen veden kokonaiskulutus on n. 155 l/hlö (vuodessa).

Tarkista ainakin nämä:

  • Energiansäästölamppu tuottaa enemmän valoa kuin hehkulamppu, mutta kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa. Vaikka hankintahinta on korkeampi, se maksaa itsensä nopeasti takaisin.
  • Oletko imoroinut jääkaapin takana olevan lauhdutinritilän?
  • Muistathan säätää ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmääsi asumistilanteen mukaan? Tyhjälle talo lle riittää pienempi ilmanvaihto ja lämpötila.
  • Reagoithan vuotavaan vesihanaan tai WC-pönttöön?
  • Testaa kotisi energiankulutus yksinkertaisen testin avulla: Tee se itse – kotikatselmuksen löydät Motivan verkkosivuilta, www.motiva.fi/julkaisut

    Lähde: Motiva