Kymenlaaksosta muutama vuosi takaperin hankittu talo ja se viereinen noin 50 neliömetrin piharakennus lämpiävät öljyllä. 1950-luvulla rakennettu omakotitalo kellariin sijoitettuine kattilahuoneineen on tyypillinen aikansa edustaja. Sekä talossa että piharakennuksessa on vesikiertoinen öljylämmitys. Öljy lämmittää myös käyttöveden lukuun ottamatta piharakennusta, jonka saunan pesuhuoneessa on sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja.

1980-luvun puolivälissä asennettu valurautainen öljykattila ja lasikuitusäiliö ovat ikäänsä nähden hyvässä iskussa. Samoin 1990-luvun puolivälissä asennettu, säännöllisesti huollettu öljypoltin on pelannut kohtuullisesti. Muutaman kerran on kuitenkin soitettu öljypoltinasentaja korjauskäynnille.

Toimintavarmuutta ja energian säästöä on haettu myös nokisutarin käynneillä kattilan puhdistuksineen ja pattereiden säädöillä ja ilmauksella.

Talon eristystä lisättiin aiemmin tehdyssä remontissa, jossa mineriitit vaihtuvat lautaverhoukseen. Myös hyvän lämpöarvon omaavat ikkunat ja olohuoneeseen asennettu varaava takka tulevat vähän vastaan energiakuluissa.

Säiliö-Expertin Unto Perä-Takala ojentaa puhdistusliinoja miesluukusta säiliöön menneelle Juha-Pekka Pakkalalle.
Käsityötä. Säiliö-Expertin Unto Perä-Takala ojentaa puhdistusliinoja miesluukusta säiliöön menneelle Juha-Pekka Pakkalalle. 

Nykyisillä öljyn hinnoilla säiliön täyttäminen on kuitenkin niin tyyristä puuhaa, että korvaavaa lämmitysjärjestelmää pohditaan nykyisen laitekannan lähestyessä elinkaarensa loppupäätä.

Säiliön puhdistus osana koko lämmitysjärjestelmän huoltoa tähtäsi laitteiston moitteettomaan toimivuuteen ja taloudellisuuteen.

Kun talon edellisen omistajan muistissa ei ollut säiliön puhdistusajankohtaa, oli soitto alan liikkeeseen paikallaan. Kun kuusankoskelaisen Säiliö-Expertin yrittäjä Unto Perä-Takala kaartaa apumiehensä kanssa pihaan, öljypoltin on luonnollisesti sammutettu. Miesluukku avataan ja käyttökelpoinen öljy imaistaan säilöstä talteen. Lietemäinen, likaantunut öljy imetään toiseen tankkiin ja se menee Ekokemiin jatkokäsiteltäväksi.

Käyttökelpoinen öljy imaistaan säiliöstä talteen. Sakkaantunut öljy imetään toiseen tankkiin ja se menee Ekokemiin jatkokäsiteltäväksi.
Käyttökelpoinen öljy imaistaan säiliöstä talteen. Sakkaantunut öljy imetään toiseen tankkiin ja se menee Ekokemiin jatkokäsiteltäväksi.  

Säiliön pohjalla on yllättävän paljon, noin 100 litraa, lietettä ja epäpuhdasta öljysakkaa. Perä-Takalan mukaan liete syntyy pääosin siitä, että lasikuitusäiliö ”hikoilee”, jolloin lämmitysöljyn sekaan pääsee kosteutta säiliön seinämistä. Myös öljystä itsestään irtoaa likaa.

Säiliön puhdistaja lastoineen menee säiliön sisälle. Puhdistus on käsityötä, jossa ainakin kesäkuumalla tulee lämmin. Puhdistuksen yhteydessä on helppo tehdä silmämääräinen säiliön tarkastus ja tarvittaessa koeponnistus.

Perä-Takala testaa myös, että ylitäytönestin toimii moitteettomasti. Öljyputkisto, täyttöputken liitin ja ilmaputki tarkistetaan silmämääräisesti.

Säiliön kunto ja pinnan paksuus selviävät parhaiten, kun säiliö tutkitaan kauttaaltaan.

Kuntokartoitus. Säiliön kunto ja pinnan paksuus selviävät parhaiten, kun säiliö tutkitaan kauttaaltaan. 

Tukevilla pulteilla vuosikausia kiinni olleen miesluukun avaaminen ja sulkeminen on oma operaationsa. Luukun tiivistekumi vaihdetaan uuteen. Kumi ja reiät pulteille leikataan paikan päällä, sillä jokainen luukku on hieman erilainen.

Puhdistuksesta ja tarkastuksesta laadittava lyhyt raportti kertoo kaiken oleellisen öljysäiliön kunnosta. Tässä tapauksessa säiliö sai kuntomerkinnän A-luokka. Suositus seuraavaksi tarkastuskerraksi merkittiin kymmenen vuoden päähän.

Öljysäiliön puhdistus ja tarkastus maksaa Säiliö-Experteillä säiliön koosta ja sijainnista riippuen noin 300–400 euroa.