Sälekaihtimien laittaminen yöksi kiinni vastaa pakkasyönä yhtä lisälasia, Kari Repo KSS Energia Oy:n teknisestä neuvonnasta muistuttaa.

Noin kymmenen vuotta sitten talonsa hankkinut perhe tuntee kotinsa. Vanhemmilla oli myös omat ennakkoarvionsa lämmön karkaamisesta harakoille. Osittain aiheelliseksi osoittautuneista odotuksista huolimatta talo ei ole mikään energiasyöppö. Pienillä korjauksilla ja asukkaiden tottumusten muutoksilla sähkölaskun pienentämisen pitäisi onnistua.

Tähän tulokseen päätyi Kari Repo KSS Energia Oy:n teknisestä neuvonnasta. Repo teki talossa energiakatselmuksen. Tällaisen kotitalouksille suunnattu neuvontapalvelu on ilmainen ja sen voi jokainen tilata omalta sähköyhtiöltään.

Kaksikerroksinen 50-luvulla rakennettu talo kauniilla puutarhatontilla edustaa hyvin omaa aikakauttaan rakennusteknisiä ratkaisuja myöten.

Talon eristeenä on pääosin purua. Yläkerran eristystä parannettiin muutama vuosi takaperin. Yläpohjaan ja seiniin lisätty puhallusvilla pitääkin huoneet aiempaa paremmin lämpiminä. Seinäkoolausten välit kumisivat tyhjyyttään, joten lisäeristys oli tervetullut parannus perheen nuorten käytössä olevissa huoneissa.

Vesikiertoinen lämmitys ja käyttövesi lämpiävät sähköllä. Alakerrassa ja yläkerrassa sijaitsevissa pönttöuuneissa palaa lämmityskaudella päivittäin tulet. Uunien luovuttama lämpö vähentää lämmitystarvetta. Kari Repo muistuttaa, että peruslämmitysjärjestelmän toimivuus on aina edellytys sille, että lisälämpölähteillä syntyy säästöä.

– Päälämmitysjärjestelmän on oltava kunnossa. Se on aina lähtökohtana energian säästämiselle. Huonekohtainen lämpö säädetään huoneiden termostaateista, Repo sanoo.

Alakertaan sijoitetun lämminvesivaraajan lämpömittari näyttää +70 asteen lämpöä. Varaaja on silmämääräisesti tarkasteltuna hyvässä iskussa. Se luovuttaa patterijärjestelmään lämpöä, jota säädetään huonekohtaisesti.

Lämpömittari vain huoneen seinään ja sen seurantaa, jonka perusteella haetaan haluttu taso termostaatilla.


Mittari kertoo kulutuslukemat kaikista sähköpistokkeeseen kytkettävistä kodinkoneista. Pöytäkone syvällä näytöllä haukkaa monin verroin kannettavan tietokoneen vaatiman energian määrän. Kannettava kuluttaa myös huomattavasti litteänäytöllistä pöytäkonetta vähemmän virtaa.

Huonekohtaisen lämpötilan säädön edellytyksenä ovat toimivat patteritermostaatit. Vanhojen termostaattien toimintakunto on selvitettävä. Toimimattomat termostaatit kannattaa vaihtaa uusiin.

Lämpötilaa säätävien termostaattien toimivuudesta ei ole täyttä varmuutta lukuun ottamatta keittiön patteritermostaattia, jonka säätömekanismi on rikki. Repo suosittelee sen vaihtamista uuteen ja muiden kunnon tarkistamista.

Myös vesikiertoisen järjestelmän ilmaaminen on järjestelmän toiminnan kannalta tarpeellinen toimenpide.

– Yhden asteen pudottaminen huoneiden lämpötilassa antaa viiden prosentin säästön lämmityskuluissa, Repo sanoo.

Useimmille meistä miellyttävä oleskelulämpötila on +21 asteen tietämissä. Makuuhuoneeseen moni haluaa kuitenkin muutamaa astetta viileämmän lämpötilan. Raikas makuuhuone parantaa unen laatua ja kuluttaa vähemmän energiaa.

Painovoimaisesti tuulettuvan talon ilma on raikas. Asukkaiden asumiskokemusten mukaan taloon tulee korvausilmaa liiankin tehokkaasti osin puutteellisen eristyksen, osin rakenteiden kautta.

Keittiön nurkkaus on yksi turhan viileäksi osoittautunut kohta. Ruokaa laittaessa kylmää pakkasella puskevan kulmauksen korjaaminen edellyttäisi seinä- ja lattiarakenteiden avaamista. Toisaalta lieden ja uunin antama lämpö kompensoivat hieman viileyttä, joten ainakaan toistaiseksi ei isohkoa urakkaa edes suunnitella.

Kotikonsteilla katkaistavia kylmäsiltoja talosta löytyy useammankin oven kohdalta. Kylmän kuistin ja lämpimän eteisen välinen puusäleovi ei itsessään toimi lämmöneristäjänä. Lisäksi oven, sen karmien ja kynnysten saumoista työntyy ulkoilmaa ja vetoa.

– Kunnollisella lämpöä eristävällä kuistin ovella kylmyys ja veto pysyisivät kuistin puolella, Repo sanoo.

Yläkerran huoneesta kylmään vinttiin menevän oven eristäminen ja lisätiivistys onnistuvat melko pienellä vaivalla. Oven sisäpintaan kiinnitettävällä eristelevyllä ja tiivistysnauhalla kylmäsillan pitäisi katketa melko tehokkaasti.

Kodinkoneiden sähkönkulutus on vuorossa seuraavaksi. Revolla on mukanaan kilowattituntimittari, jolla pystyy tarkistamaan kaikkien pistotulppaliitännäisten kodinkoneiden kulutuksen. KSS Energialla on tällaisia ”senttimittareita” asiakkaiden käyttöön kymmenkunta. Laitteita voi myös lainata paikallisista kirjastoista.

Talossa on kolme sähkönkulutuksen kannalta erilaista tietokonetta. Isännällä on osittain kotona tehtävää työtä varten tehokas pöytäkone litteällä näytöllä. Vaimolla on kannettava tietokone ja nuorten käytössä on perinteisellä näytöllä varustettu pöytätietokone.

– Läppäri kuluttaa vähän virtaa, noin puolet 100 watin hehkulampun tehosta, Repo kertoo.

Kun senttimittari kytketään litteällä näytöllä varustettuun pöytäkoneeseen, niin lukema on kolminkertainen. Kirjoittimen ollessa lepotilassa ja tietokoneen tuulettimen hurahtaessa päälle lukema nousee 120 watin paikkeille. Perinteisellä näytöllä oleva pöytätietokone antaa mittauksessa noin 170–180 watin lukeman. Kun tyttären hiuskiharrin kytketään samanaikaisesti päälle, niin lukema pomppaa heti yli tuhannen watin lukemiin.

Perheen pyykit pestään ja kuivataan alakerran pesuhuone- ja saunatilassa. Kolmiportaiselle lattialämmitykselle mitattiin kulutuslukemat 98, 116 ja 130 wattia. Lattialämmityksen ollessa päällä olisi saunan pesutilasta asuintiloihin johtava ovi syytä pitää kiinni, sillä lämpö karkaa muuten muualle. Lattian lämpötilaksi mitattu 26 astetta on turhan korkea, vaikka se tuntuukin miellyttävältä jalkapohjissa.

Kylmälaitteiden kulutusta voidaan pienentää kotikonstein. Laitteiden lämpötila kannattaa säätää kohdalleen, laitteen tuuletuksesta ja se taustan siivouksesta on niin ikään syytä huolehtia. Katselmustalon kuistilla olevan pakastimen sisältä mitattu –30 asteen pakkanen on turhan tömäkkä, sillä –18 astetta on suositeltava kylmyys pakastimelle. Laitteen sisälle kertynyt jää kannattaa myös sulattaa säännöllisin väliajoin.

Jääkaapin tuuletus todettiin riittäväksi sekä turvallisuuden että sähkönkulutuksen osalta. Sen sijaan kaapin taustan siivoaminen on edessä, sillä siitä oli kulunut aikaa enemmän kuin vuosi. Kylmälaite kannattaa vetää kokonaan pois paikaltaan, jolloin se taustan pääsee imuroimaan.

Jokainen päättää itse. Neuvontakäynnistä ei tehdä erillistä pöytäkirjaa. Neuvontakäynnille tullessaan Kari Revolla oli mukanaan talon kulutushistoria useammalta vuodelta. Kulutustiedot kielivät melko tasaisesta sähkönkulutuksesta viime vuosina. Pienet muutokset selittyvät mitä ilmeisimmin sillä, että eri vuosina lämmityksen tarve on vaihdellut jonkin verran.

– Tavoitteena onkin herättää ihmisiä ajattelemaan sitä, miten ja mistä sähkön kulutus syntyy, kotitalouksien ohella muun muassa kouluissa energiavalistusta antava Repo kuvaa.

Jokainen voi tykönään päättää mahdollisista sähkön kulutusta leikkaavista toimista. Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa paljonkin energian kulutukseen.

– Tarkoitus ei ole kuitenkaan heikentää asumismukavuutta. Jokainen päättää itse tapauskohtaisesti, painottaako enemmän mukavuutta vai säästöä, Repo toteaa.