MINNA VON WEISSENBERG
KUVAT JANNE LEHTINEN
Vantaalainen 1960-luvun kivitalokoti siirtyi lämpöpumpun myötä uuteen lämmitysaikaan.
Taloudellista ja ekologista. Vantaalainen 1960-luvun kivitalokoti siirtyi lämpöpumpun myötä uuteen lämmitysaikaan.

 

Pekka ja Maarika Malkin pannuhuoneesta kuuluu kummia.
– Järkyttävä tilansäästö! Isännän pannuhuoneestahan tuli juuri rouvan varasto, Markku Huuskonen Spinea Oy:stä huudahtaa. Huuskonen kumppaneineen on juuri heittänyt vanhan 1980-luvun öljypannun pihalle uuden ilma- ja vesilämpöpumpun tieltä.
 
Vantaalainen 1960-luvun kivitalokoti siirtyi viime marraskuussa uuteen lämmitysaikaan. Päätökseen vaikuttivat niin taloudelliset kuin ekologiset syyt.
– Halusimme säästää kuluissa ja rasittaa ympäristöä kevyemmin, Pekka Malkki kertoo.
 
Hän tutki pitkään erilaisia lämmitysvaihtoehtoja pelleteistä maalämpöön.
– Olin jo tilaamassa maalämpöjärjestelmää, kunnes kuulin uudesta menetelmästä, jolla oli tyytyväisiä asiakkaita.
Ilma-ja vesilämpöpumpun toimintaperiaate on yksinkertainen. Sähkökatkokaan ei sekoita järjestelmää: lämmintä vettä tulee aina, on lämmitys päällä tai ei.

 

Tämän jälkeen valinta oli selvä. Malkit päätyivät Sanyo-Inverter CO2 –ilma/vesilämpöpumppuun, joka toimii myös pakkasella.
 
Pari vuotta aiemmin perhe oli jo siirtynyt pattereista lattialämpöön. Samalla vaihdettiin myös viemäriputket ja sähköjohdot. Jokin aika sitten koti sai myös uuden kiertoilmatakan. Seuraavana urakkana on vuorossa talon korotus.
 
Pohjoisen oloihin. Markku Huuskonen on jo ennalta käynyt tekemässä paikan päällä tarvikelistan.
– Asennuspakettiimme kuuluvat kaikki tarvittava venttiileistä kiertovesipumppuun ja paisuntasäiliöön, Huuskonen luettelee.
Kun vanha öljypannu on viety pois, on aika asentaa tulo- ja menovesiputket uutta lämpöpumppua varten.
Enemmän tilaa! Kun vanha öljypannu on viety pois, on aika asentaa tulo- ja menovesiputket uutta lämpöpumppua varten.

 

Ensi töikseen Spinean ammattilaiset asentavat Malkkien talon ulkoseinään niin sanotun ulkoyksikön eli lämpöpumpun. Ympäristöystävälliseksi mainostettu laite käyttää freonin sijaan kylmäaineena hiilidioksidia.
 
– Perinteiseen lämpöpumppuun verrattuna Sanyo CO2:n hyötysuhde on parempi. Laite on tehty pohjoisen oloihin ja toimii pakkasellakin. Sadan prosentin hyötysuhde saavutetaan, kun ulkona on seitsemän astetta lämpöä.
 
Seuraavaksi ammattilaiset asentavat tulo- ja menovesiputket ulkoyksiköltä sisäyksikön luo vanhan tuuletusräppänän kautta. Järjestelmän toimintaperiaate on yksinkertainen.
 
– Ulkoyksikkö sitoo lämpöä ulkoilmasta ja luovuttaa sen veteen. Vesi kulkee putkea pitkin sisäyksikköön ja palaa jäähtyneenä takaisin ulkoyksikköön lämmitäkseen uudelleen.
Putkimies Jukka Poikela asentaa sisäyksikön lämmitys- ja käyttövesiputket kiinni jo puolelta päivin.
Putkimies Jukka Poikela asentaa sisäyksikön lämmitys- ja käyttövesiputket kiinni jo puolelta päivin.
Ensin talon seinään asennettiin ulkoyksikkö eli ilmalämpöpumppu, joka käyttää freonin sijaan kylmäaineena hiilidioksidia.
Ensin talon seinään asennettiin ulkoyksikkö eli ilmalämpöpumppu, joka käyttää freonin sijaan kylmäaineena hiilidioksidia.
Vesi kulkee putkea pitkin sisäyksikköön ja palaa jäähtyneenä takaisin ulkoyksikköön lämmitäkseen uudelleen.
Ulkoyksikkö sitoo lämpöä ulkoilmasta ja luovuttaa sen veteen. Vesi kulkee putkea pitkin sisäyksikköön ja palaa jäähtyneenä takaisin ulkoyksikköön lämmitäkseen uudelleen.

 

Nopea asennus. Puolilta päivin kannetaan jo paikalleen sisäyksikkö, jonka vesisäiliössä lämminvesikierukka lämmittää käyttövettä suihkutteluun. Sisäyksikkö ei pidä lainkaan ääntä. Se voidaan sijoittaa vaikka kodinhoitohuoneeseen.
 
– Eikun virrat päälle ja mämmit sisään! Jos lämpöpumppu asennetaan aamulla, pääsee jo illalla suihkuun, Huuskonen lupailee hetken päästä.
 
Pattereissa ja lattialämmityksessä kiertävä vesi ja käyttövesi ovat omissa putkissaan. Koska vesi on jopa 70-asteista, ei haaleassa vedessä vaanivasta legionellataudista ole vaaraa.
 
Sähkökatkoskaan ei sekoita järjestelmää: lämmintä vettä tulee aina, on lämmitys päällä tai ei.
– Fysiikan lakien mukaan kylmä vesi menee kohti lämmintä vettä. Vesi ei jäädy vaan kiertää omia aikojaan. Ennemmin vesiputket jäätyvät kuin itse laite.
 
Kesähelteitä varten Malkit ovat jo asennuttaneet yläkertaan pelkän ilmalämpöpumpun huoneiden jäähdyttäjäksi, ilmapumppu kun vain lämmittää.
Sisäyksikkö kannetaan sisään jo puolilta päivin.
Sisäyksikkö kannetaan sisään jo puolilta päivin. Eikun virrat päälle ja mämmit sisään!
Pekka Malkki aikoo pitää kirjaa perheen tulevista lämmityskuluista.
Pekka Malkki aikoo pitää kirjaa perheen tulevista lämmityskuluista.
– Jos säästämme noin 1 000 litraa öljyä vuodessa, on rahat kiva laittaa johonkin muuhun.

 

Säästöä ja lisätilaa. Aiemmin Malkin perheeltä on kulunut öljyä lämmitykseen noin 3 400 litraa vuodessa, joka vastaa noin 34 000 kilowattitunnin ja 2 300-2 500 euron kustannusta.
 
Pekka Malkki aikoo pitää kirjaa myös tulevista lämmityskuluistaan. Hän arvioi, että uusi ilma- ja vesilämpöpumppu kestäisi ainakin 10 vuotta.
– Jos säästämme noin 1 000 litraa öljyä vuodessa, on säästyneet rahat kiva laittaa johonkin muuhun. Laitteet piti päivittää joka tapauksessa ja lisäetuna tässä on vihreä ajatus.
 
Öljylämmitykseen verrattuna lämpöpumppu on huoleton eikä sitä tarvitse puhdistaa karstasta. Lisäksi öljysäiliön poisto toi perheelle lisätilaa peräti kuusi neliömetriä.
– Otamme tilan käyttöön myöhemmin vaikka pojille rumpuhuoneeksi, lastenorkesteri Kengurumeiningin ”solistikenguru” suunnittelee.
 
Spinean asentajat lopettelivat asennustyön kello 17.30 ja opastivat isäntää järjestelmän käyttöön. Lämpenikö vesi illaksi lupausten mukaan?
– Kyllä, muksut menivät suihkuun puoli kahdeksalta! Pekka Malkki kertoo myöhemmin.
 
Mitä maksoi?
Asennuksineen noin 9 000–10 000 euroa. Hintaan vaikuttavat työn ja lisävarusteiden määrä. Energiantarve vuodessa valmistajan mukaan 30 000 kWh (3,5 m3 öljyä). Säästö esimerkiksi Helsingin seudulla 15 800 kWh/vuosi (5,6°C).