Ongelmat maalämpöpumpussa kasvattivat Laura Voutilaisen sähkölaskua

Lämmitys
Kun kotia ei lämmitetä sähköllä, mutta kulutuslukemat nousevat koko ajan, jokin on vialla. Vuoden energiaperhe –kilpailuun osallistuvan artisti Laura Voutilaisen kodissa energiankulutus oli jopa keskikesällä niin korkealla, että ongelmaa ryhdyttiin etsimään oikein toden teolla.

Tähän aikaan syksystä kodeissa on jo käännetty lämmitys päälle. Suositeltu sisälämpötila on kahdenkymmenen asteen molemmin puolin, ja myös artisti Laura Voutilaisen kodissa lämpötila pysyttelee tässä haarukassa.

– Lämpötilalla ei ole esimerkiksi äänen toimimisen kannalta merkitystä, kunhan asteet pysyvät koko ajan suurin piirtein samoissa lukemissa. Sen sijaan vaihtelu esimerkiksi kuumasta ja kosteasta kylmään ja kuivaan ei tee hyvää äänelle, Voutilainen kertoo.

Artistin kotoa löytyvät kylmien syys- ja talvi-iltojen iloksi myös poreallas ja höyrykaappi, joskin niiden käyttö on tämän vuoden aikana vähentynyt aika paljon.

– Höyrykaappi on tarkoitettu nimenomaan ääntäni varten, sillä höyry auttaa tosi paljon puhdistamaan röörejä. Porealtaassa makoilu puolestaan on enemmänkin talvipuuhaa, mutta ei sitäkään tule käytettyä enää niin paljon kuin aikaisemmin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maalämpöpumpussa venttiilivika

Yksi syy porealtaan ja höyrykaapin käytön vähentämiseen on se, että Laura Voutilaisen perhe on tänä vuonna mukana Vattenfallin Vuoden energiaperhe –kilpailussa, jossa on tarkoituksena pienentää kodin energiankulutusta. Syy sitkeästi nollassa pysytelleeseen säästöprosenttiin ei kuitenkaan piile arjen pienissä ylellisyyksissä, vaan maalämpöpumpun ongelmissa.

– Tiesimme jo etukäteen, että maalämpö ei ole toiminut niin kuin sen pitäisi. Olemme kyselleet aikaisemminkin neuvoja ja apuja, mutta vasta nyt Vattenfallin energia-asiantuntijan kanssa saimme selvitettyä, mikä oli ongelmana, Voutilainen kertoo.

Maalämpöpumpun 3-tieventtiili oli ollut jumissa, jolloin kodin käyttövesi lämpisi sähköllä maasta saatavan lämmön sijaan. Myös varoventtiili oli vuotanut ja teknisessä tilassa olevat putket päästivät lämpöä harakoille. Nyt ongelmat on korjattu, ja Voutilaisen perheessä odotetaan säästöprosenttien pian nousevan.

– Muilla kilpailijoilla on mennyt niin hyvin, että en tiedä, onko meillä enää mahdollisuutta voittaa. Mutta energiansäästöhalua löytyy silti!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kulutuspiikit kielivät ongelmista

Energiaperhe-kilpailijoita avustavan energia-asiantuntijan mukaan maalämpöpumpun ongelmien jäljille johdattivat suuren sähkönkulutuksen lisäksi teknisen tilan korkea lämpötila.

– Onneksi vika löytyi lopulta, sillä muuten Voutilaisilla olisi kulunut sähköenergiaa aivan turhaan, toteaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Kodin energiankulutuksen määrä on juuri se asia, joka usein paljastaa mahdolliset viat esimerkiksi lämmitysjärjestelmässä. Kulutusta kannattaa verrata esimerkiksi edellisen vuoden kulutukseen tai vastaavanlaisen kodin kulutukseen.

– Monilla sähköyhtiöillä on tuntirekisteröivät mittarit, ja omaa energiankulutustaan voi seurata yhtiön verkkosivuilta lähes reaaliajassa. Jos kulutuksessa näkyy piikkejä tai se on paljon edellistä vuotta isompi, asiaa kannattaa tutkia tarkemmin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muistilista lämmityskauden alkuun:
– Tarkista lämmityslaitteiden kunto; ovatko ne ehjiä ja toimivat niin kuin pitääkin, ovatko termostaatit kunnossa?
– Jos kotona on vesikiertoinen lämmitys, pitääkö pattereita ilmata?
– Muista tarkistaa ja tarvittaessa korjata ikkunoiden ja ovien tiivisteet, jotta lämpö ei karkaa harakoille.
– Älä totuttele liian korkeaan sisälämpötilaan. Hyvä lämpötila oleskelutiloissa on reilu 20 astetta, kun taas makuuhuoneisiin riittää vähempikin. Varastossa ja autotallissa hyvä lämpötila on vain muutaman asteen verran.