Hiljaa hyvä tulee, vai mitenköhän se meni. Kohta on ulkoseinät hyvin pitkälle sisäpuolelta levytetty ja vähitellen voi alkaa miettimään maalin värisävyä.

Hannakin pääsi villoittamisen ”makuun”… Sehän on parasta suorittaa ilman työhän soveltuvia hansikkaita tai muitakaan asusteita, eikös? No onneksi villoittamista riittää vielä eli homma tulee varmasti tutuksi!

Avaimet käteen passiivitaloista

Tero on käynyt sähköpostikeskustelua aina silloin tällöin yhden ”avaimet käteen passiivitaloja” myyvät edustajan kanssa ja ilokseen huomannut, että Heillä on paljon oikeita asioita tekeillä. Eli mm. ovat tekemässä täysin LED-valoilla toteutettua valaisusuunnitelmaa! Tähän liittyen se mielenkiintoinen asia siis on, että miten markkinoit ”passiivitaloa” kun se tarvitseekin laskelmissa Etelä-Suomessa yli 20kWh/m2 vuodessa. Helposti mennäänkin heti lähemmän 30kWh/m2. Toisinsanoin ylittää VTT:n passiivitaloille asettaman lämmitysenergian tarpeen selvästi mutta taas alittaa kokonaisenergiakulutuksen raja-arvot helposti.

Tuostahan olemme yrittäneet kertoa. Ja siinä on monella ”passiivitalofirmalla” mietinnän paikka, ainakin siis markkinointiosastolla.

Viime viikolla yhteyttä ottaneen Jessen kanssa sovittiin, että tulevat kuvaajan kanssa ensi viikon maanantaina tekemään ”viiden minuutin” juttua Puoli seitsemän ohjelmaan. Eli elämme jännittäviä aikoja! Jesse vielä soitti perään ja kysyi, ”onko ok  jos tuo lämpökamerakuvaajan” mukanaan. Ai, että onko ok? No todella on ok. Juurihan me viime viikolla tingittiin lämpökamerakuvausta. Joskus hommat vaan natsaavat kohdilleen ja elämä näyttää parhaita puoliaan, tosin pitää nöyränä odottaa mitä kamera kertoo…

Lämpökamerakuvaukseen liittyen Tero jatkoi ikkunoiden saumojen eristämisen viimeistelyä…

Raksalla puurtaessa on tullut ihmeteltyä Tuusulan päättäjien radiohiljaisuutta… Terohan kontaktoi eri puolueiden edustajia jo viimevuoden puolella ja tiedusteli sekä vähän hahmotteli, miten Tuusula voisi vähän seurata Oulun esimerkkiä matalaenergiarakentamisen edistämisessä. Ouluahan pidetään hyvin yleisesti edelläkävijänä matalaenergiarakentamisen edistämisessä. Tuusula voisi, tai meidän mielestä Tuusulan pitäisi olla eturintamassa, eikä jälkijunassa tässä asiassa. Nyt niin paljon puhutaan, että vanhat (rintamamies) talot ovat kauheita energiasyöppöjä, mikä on ihan totta mutta miksei päättäjät voisi kerrankin oikeasti katsoa tulevaisuuteen?

Tänä päivänähän on hyvin pienellä lisäpanostuksella mahdollista rakentaa 50 %:tia energiatehokkaampia taloja kuin 2010 määräykset edellyttävät. Tämähän mielestämme tarkoittaa selvästi sitä, että 20-30 vuoden päästä tämän päivän normitalot ovat niitä, joiden energiatehokkuus on todella huonolla tasolla (kuten tämän päivän rintamamiestalot nyt). Tämä olisi kerrankin politiikkaa, jolla olisi vaikutusta Meidän tyttären lapsien elämään. Hyvällä suunnittelulla energiatehokkuuden parantaminen uudisrakentamisessa ei kuluttaisi Kunnan varoja vaan päinvastoin! Se voisi parhaassa tapauksessa tuottaa Suomen edistyksellisimmän rakennuskannan ja samalla vielä olla kunnan budjetissa plusmiinusnolla, ellei jopa plussan puolella. Jonkinlaista ryhtiliikettä, tasavallan presidentin aviomieshän patisteli lähestymään päättäjiä omien kysymysten ja ideoiden kanssa…

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Lue lisää rakentamisen vaiheista, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.