Moni suomalainen viettää aikaansa kesämökillään nykyään yhä enemmän ympärivuotisesti. Mutta silti vielä kovin monessa torpassa on sähkölaitteita myöden kaikki se tavara, jota ei enää vakituiseen asuntoon kelpuuteta. Vanhat sähkölaitteet ovat kuitenkin todellisia sähkösyöppöjä, jotka voivat nostaa sähkölaskun summan päätä huimaavaksi.

– Monessa nykyaikaisessa talviasuttavassa mökissä on sähkölämmitys ja uudenaikaiset keittiölaitteet, mutta monta sellaistakin mökkiä löytyy, joissa kylmäkalusteista lähtien kaikki laitteet ovat jo ehtoopuolella, Kilpailuttaja.fi:n toimitusjohtaja Petteri Kytönen tietää.

Sähkölaskun pienentäminen ei kuitenkaan vaadi mökin koko laitearsenaalin uusimista, vaan parempaan lopputulokseen päästään muillakin keinoin.

Sähkölaitteet ja sähkösopimus kuntoon

Sähkölaskun viivan alle jäävää summaa voi pienentää joko vähentämällä kulutusta tai vaihtamalla sähkösopimuksen edullisempaan.

Ensimmäinen askel on tarkistaa vanhojen sähkölaitteiden kunto, koska ne ovat pahimpia energiasyöppöjä. Erot vanhan ja uuden laitteen sähkönkulutuksessa voivat olla todella suuria, mikä näkyy heti laskussa. Hyvin vanhat laitteet ovat myös turvallisuusriskejä.

– Sähkölaitteiden kunnon lisäksi on hyvä tarkistaa varsinkin talviasuttavan mökin tiivisteiden kunto. Jos tiivisteet vuotavat, asukkaat kuluttavat turhaan sähköä pihan lämmittämiseen, Kytönen sanoo.

Erot sähkön hinnoissa ovat tällä hetkellä todella suuria ja siksi nyt on otollisin aika kilpailuttaa sähköyhtiöt. Kilpailutus vie aikaa vain muutaman minuutin, ja sen avulla voidaan säästää parhaimmassa tapauksessa jopa useita satoja euroja.

– Kilpailutus hoituu näppärästi verkossa, sillä tarjousten pyytäminen eri sähköyhtiöiltä tuntuu monesta liian vaivalloiselta ja vaikealta. Verkkoalvelussa voi paitsi vertailla saatuja tarjouksia nykyiseen sopimukseen, myös vaihtaa sähköyhtiötä vaikka siltä istumalta, mikäli huomaa saadun tarjouksen nykyistä tarjousta edullisemmaksi.

Mökkisähkö mistä vain

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta: sähkön myynnin osuudesta ja sähkön siirrosta.

– Mökkisähkön voi valita mistä päin tahansa Suomea. Ainoastaan sähkön siirto jää oman mökkipaikkakunnan paikallisen sähköyhtiön vastuulle. Sama koskee tietysti myös vakituista asuntoa, toimitusjohtaja Petteri Kytönen sanoo.

Sähkösopimusta suositellaan kilpailuttamaan säännöllisin väliajoin. Sähkön voi saada määräaikaisella sopimuksella jopa jatkuvaa sopimusta edullisemmin.

– Kilpailutus kannattaa tehdä ehkä kerran vuodessa tai silloin, kun markkinatilanne on suotuisa. Esimerkiksi tällä hetkellä erot ovat todella suuria, koska vuodenvaihteessa ja viime keväänä moni yhtiö nosti hintojaan.

Lisätietoja:
www.kilpailuttaja.fi