Lämmitys talvipakkasilla – näin vältät kulutuspiikin

Lämmitys
Talven pakkaset nostavat kodin energiankulutuksen punaiselle, kun pattereiden termostaateista väännetään tehoa lämmitykseen. Kulutuspiikkiä voi tasata muutamalla niksillä, opastaa Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta.

Omakotitalossa asuva on parhaiten kukkaronsa ja kulutuksensa vartijana, kerrostalossa lämmityksen osuuden asumiskustannuksista havaitsee vasta viiveellä. Yhtä kaikki lämmitys on suurin yksittäinen asumisen kuluerä, asumismuodosta riippumatta.

– Kovina pakkastalvina kuukauden lämmityslasku saattaa olla moninkertainen syksyyn verrattuna, joten toimeen tarttuminen todellakin kannattaa, asiantuntija Sami Seuna Motivasta kannustaa.

– Asukkaan omat toimet vaikuttavat ratkaisevasti energiankulutukseen. Huonelämpötiloja alentamalla säästää aina, ja kovilla pakkasilla lämpötiloja kannattaa laskea varastossa, tuulikaapissa, rappukäytävässä ja autotallissa. Vahinkoa ei tapahdu, vaikka lämpötila olisi niissä tuntuvasti tavanomaista matalampi, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Lämpötilan voi aputiloissa huoletta alentaa 7-12 asteeseen, autotallissa alemmaskin. Mikäli edessä on pitempi lomamatka, kannattaa myös asuinhuoneiden lämpötila säätää matalammalle siksi ajaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Erityisesti vanhassa talossa kannattaa erikseen suojata paikallisilla lisälämmittimillä vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka. Kylmän johtuminen talon rakenteissa sekä ilmavuodot voivat paikallisesti aiheuttaa jopa jäätymisvaaran, Seuna varoittaa.

Nyt tuli takkaan!

Pakkasilla takan tai leivinuunin säännöllisestä lämmityksestä on erityisen paljon etua. Vuositasolla sähkölämmittäjä voi varaavalla tulisijalla parhaimmillaan korvata jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksestaan, mutta kevyempikin tulisija hyödyttää.

– Tehokkainta on, jos tulisijaa ehtii lämmittää pakkasta ennakoiden ja jatkaa puunpolttoa pitkin pakkaskautta. Pitämällä huoneiden väliovet avoinna lämmin ilma pääsee kiertämään tasaisesti asuntoon. Jos on ylilämmityksen riski, päälämmitysjärjestelmää voi säätää alhaisemmalle tasolle, Suur-Uski sanoo.

Ilmalämpöpumpun energiatehokkuudesta riippuu kannattaako laitetta sulkea kovillakaan pakkasilla. Laitekohtaisten erojen vuoksi raja-arvon voi tarkistaa ohjekirjasta tai laitteen myyjältä. Kovalla pakkasella laitetta ei kannata käynnistää, jos se on suljettuna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kysy lisää energianeuvojalta

Lisää säästäviä pakkasvinkkejä saa maksuttomasta kuluttajien energianeuvonnasta. Energianeuvojalle voi jättää kysymyksen www.eneuvonta.fi -verkkopalvelussa tai kysyä vinkkiä soittamalla neuvontapuhelimeen. Energianeuvoja vastaa tiistaisin klo 11-13 ja torstaisin klo 13-15 numerossa 01019 3030, ja puhelu maksaa operaattorin paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun verran.

Energianeuvojan pakkasvinkit kokonaisuudessaan: www.eneuvonta.fi

Lisätietoja kodin energiansäästöstä:

Motiva Oy

www.motiva.fi

Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valtakunnallista kuluttajien energianeuvontaa koordinoi Motiva Oy Energiaviraston toimeksiannosta. Kuluttajien energianeuvonnan puhelin- ja verkkoneuvonnasta vastaa alueellisten energianeuvojien verkosto Ekokumppanit Oy:n johdolla.

Lähde: Motiva, kuva: sxc.hu