MAINOS

Lämmitysjärjestelmän vaihto kiinnostaa etenkin öljylämmittäjiä

LämmitysTalo

Lähes puolet HSY:n kyselyyn vastanneista pientaloasukkaista pääkaupunkiseudulla aikoo muuttaa päälämmitystapaansa seuraavan viiden vuoden aikana. Motivan ja Hyvinkään kaupungin tekemässä kyselyssä Hyvinkäällä harkinnassa olivat erityisesti aurinkosähkö ja lämpöpumput.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen kyselyssä öljylämmittäjistä 43 prosenttia suunnitteli öljylämmityksen vaihtamista muuhun päälämmitystapaan. Täydentävän lämmitystavan lisäämistä öljylämmityksen rinnalle harkitsi 22 prosenttia vastaajista. 

– Öljylämmitteisiä pientaloja on pk-seudulla vielä runsaasti ja on ilahduttavaa, että moni pohtii uusiutuvan energian lisäämistä kodin lämmityksessä. Tätä puoltavat sekä ilmaston etu että talousnäkökulmat, energia-asiantuntija Teemu Kettunen HSY:n Ilmastoinfosta sanoo.

Vaikutus vuotuisiin energiakustannuksiin nousi HSY:n kyselyssä tärkeimmäksi tekijäksi lämmitystavan vaihtamista pohdittaessa. Asia on huomattu myös asuntokaupassa.

– Edulliset käyttökulut lisäävät selvästi houkuttelevuutta. Lämmitystaparemontin tekeminen on kannattavaa ja kyllähän se vaikuttaa kiinteistön hintaan. Moni asunnon etsijä ei halua enää ostaa öljylämmitteistä asuntoa, Kiinteistömaailman myyntipäällikkö ja osakas Satu Saranen kertoo.

Lähes kaikki lämmitystavan vaihtamista suunnittelevat vastaajat harkitsevat uudeksi lämmitysmuodoksi joko maalämpöä (55 %) tai ilma-vesilämpöpumppua (40 %).

– Pienenä yllätyksenä meille tuli, että ilma-vesilämpöpumppu näyttää nousseen varsin nopeasti maalämmön haastajaksi lämpöpumppumarkkinoilla, Kettunen toteaa.

Rinnakkaista tukilämmitysmuotoa suunnittelevia kiinnostavat eniten ilmalämpöpumppu (57 %), aurinkosähköpaneelit (41 %) ja aurinkolämpökeräimet (32 %).

HSY:n Ilmastoinfo järjestää yhteistyössä Motivan kanssa tammi-helmikuussa asukasiltoja, joissa osallistujat saavat tietoa lämmitystavoista. Pääkaupunkiseudulla järjestettävien asukasiltojen ohjelma julkistetaan energianeuvonta.fi -sivuilla, josta löytyy myös tietopaketti aiheesta.

lämmitysjärjestelmän vaihto

Hyvinkäällä kuluttajaneuvonnan teemaksi nousi ”öljystä uusiutuviin”

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös Motivan ja Hyvinkään kaupungin elokuussa Hyvinkäällä tekemässä kyselyssä, jonka vastaajina oli pääosin 50- ja 60-luvuilla rakennettujen pientalojen asujia. Yleisimmin lämmitysjärjestelmät vastaajien taloissa perustuivat öljyn tai puun polttoon sekä sähkön käyttöön. Kiinteistöistä noin puoleen oli jo hankittu tukilämmitysjärjestelmiä, mm. lämpöpumppuja. Hyvinkäällä noin 1 500 kiinteistössä on yhä öljysäiliöt.

– Motiva ja Hyvinkään kaupunki suunnittelevat Hyvinkäällä kuluttajille energianeuvontaa teemalla Öljystä uusiutuviin. Hyvinkäällä on useita pientalovaltaisia asuinalueita, joissa on vielä paljon öljylämmitystä ja vanhojakin öljykattiloita. Alueet ovat osin pohjavesialueella, joten tämä tukee myös kaupungin intressiä suojella pohjavettä, Motivan uusiutuvan energian asiantuntija Milja Aarni toteaa.

Hyvinkäällä kyselyyn vastanneet pientaloasujat harkitsivat erityisesti aurinkosähköä ja lämpöpumppujen hankintaa. Myös energianeuvonta kiinnosti. Toiveena oli, että energianeuvontaa olisi saatavissa ainakin verkossa mutta myös henkilökohtaisempaa neuvontaa toivottiin.

– Lämmitysjärjestelmän vaihto on iso investointi. Kuluttajat kaipaavat luotettavaa tietoa erilaisista vaihtoehdoista. Investointi- ja käyttökustannusten lisäksi kannattaa tarkastella uudistuksen vaikutusta myös lämmityksen ilmastovaikutuksiin, muistuttaa Motivassa kuluttajien energianeuvonnasta vastaava Leila Timonen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:hyn kuuluva Ilmastoinfo teetti kyselyn syksyn aikana verkossa ja tuloksia täydennettiin henkilökohtaisilla haastatteluilla. Kyselyyn vastasi 168 pientaloasukasta pääkaupunkiseudulta. Motivan ja Hyvinkään kaupungin elokuussa tekemään kyselyyn vastasi 125 hyvinkääläistä pientaloasujaa.

Lämmitysjärjestelmän vaihto – lisätietoja:

Motiva Oy

www.motiva.fi

Motiva Oy on valtion omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motiva Oy toteuttaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia hankkeita pääsääntöisesti yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Pääasiakkaita ovat julkishallinto, ministeriöt ja virastot. 

Lähde: ePressi.com

Lue myös: Kodin lämmitysvinkit – lämmitä kotisi oikein, Takan puhdistaminen on myös kodin turvallisuusteko – näin pidät takan puhtaanaPolttopuiden hankinta helpottuu ja päästöt vähenevätLisälämmönlähteet joka tarpeeseen – lisälämpöä turvallisestiKotiin tulee kiertoilmatakka ja Takan jälkiasennus ei ole niin monimutkaista kuin luullaan – lue vinkit

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkosähkö energianeuvonta lämmitysjärjestelmän vaihto lämmitysmuodot lämmitysmuoto lämmitysratkaisut lämpöpumppu lämpöpumput


Lisää samasta aiheesta