Lämmityskausi on alkanut – suomalaiskotien patterit hohkaavat jälleen turhan kuumana

Lämmitys
On taas se aika vuodesta, jolloin lämmitys kytketään päälle. Suomalaiskodeissa on totuttu korkeisiin lämpötiloihin, jopa 24 asteen sisälämpötilat ovat yleisiä.

Tuomalla sisälämpötila asteittain ihanteelliselle tasolle voidaan merkittävästi pienentää asumisen hiilijalanjälkeä. Samalla huoneistojen sisäilmastosta tehdään terveellisempää, muistuttaa suomalaistaustainen Leanheat. Yrityksen tekoäly valvoo lähes 150 000 kaukolämmitetyn huoneiston sisälämpötilaa Suomessa ja maailmalla.

–Lämmityksen energiankulutusta voidaan vähentää ilman, että mukavuudesta tarvitsee tinkiä. Turhan korkeiden lämpötilojen laskeminen ihannetasolle on parhaita keinoja parantaa sisäilman laatua. Tutkitusti terveyshaitat lisääntyvät lämpötilan noustessa yli 22 asteen. Samalla energiankulutus kasvaa tarpeettomasti, sanoo tekoälyratkaisuja kaukolämmönohjaukseen tarjoavan Leanheatin energiatehokkuusasiantuntija Lauri Rajamäki.

– Lämpötilaerot saman talon huoneistojen välillä voivat olla suuria. Lisäksi keskiarvolämpötilat huoneistoissa heittelehtivät liikaa vuodenaikojen mukaan. Tasainen lämpötila auttaa pitämään myös kosteustason hyvänä, mikä tekee asumisesta asukkaille miellyttävämpää ja kiinteistöt pysyvät paremmassa kunnossa, Rajamäki jatkaa.

Energiankulutuspiikit rasittavat kukkaroa ja ympäristöä

Suomen Ympäristökeskuksen ilmasto-oppaan mukaan lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Yleisin tapa lämmittää on kaukolämpö: Energiateollisuuden tilastojen mukaan lähes kolme miljoonaa suomalaista asuu kaukolämmön piirissä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääriolosuhteet voimistuvat, joilloin kylmät päivät kylmenevät entisestään, vaikka keskilämpötilat nousevat. Energiankulutuspiikit kasvavat ja saastuttavaan varavoimaan joudutaan turvautumaan enemmän.

Ihanteellinen lämmitystapa kannattaa opetella nyt, sillä  ilmastonmuutos vain vahvistaa tehotonta tapaamme lämmittää. Tasaista lämmitystä vaikeuttavat muun muassa usein heikosti toimivat termostaatit. Ne sijaitsevat monesti ikkunoiden vieressä ja säätömahdollisuudet voivat olla rajalliset.

Auringonpaiste, käynnissä olevat kodinkoneet ja ihmisten tuottama lämpö vaikuttavat huoneistojen lämpötilaan. Hyödyntämällä lämmityksessä talojen kykyä varata energiaa rakenteisiin sekä edellä mainittuja ilmaisia lämpöenergianlähteitä saadaan leikattua kiinteistöjen kulutuspiikkejä ilman, että se vaikuttaa sisäolosuhteisiin. Lisäksi ilmaisenergioiden, eritoten auringon lämpösäteilyn huomioiminen ja hyödyntäminen osana lämmitystä auttaa laskemaan energiankulutusta huomaamatta.

– Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää nopeita toimia. Tulevan lämmityskauden energiakulukseen ehtii vielä vaikuttaa. Automatisoimalla lämpötilansäätö voidaan leikata merkittävästi energiankulutusta ja pienentää päästöjä. Mikä parasta, samalla säästyy rahaa ja sisäilma pysyy miellyttävän tasalämpöisenä, sanoo Rajamäki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leanheat kannustaa suomalaisia fiksumpaan lämmittämiseen

Suomalainen Leanheat on kaukolämpörakennusten sisälämpötilaa ja kosteutta valvovan tekoälypohjaisen IoT-ratkaisun kehittäjä. Leanheatin tekoäly kerää dataa rakennuksiin ja huoneistoihin asennettujen antureiden avulla. Se yhdistää tiedon sääolosuhteista energiayhtiöiden kaukolämpöverkosta kerättyyn dataan. Tämän jälkeen järjestelmä optimoi rakennusten ja huoneistojen sisäolosuhteet ja energiakäytön. Järjestelmä ennakoi myös mitattujen tietojen avulla rakennusten mahdolliset tulevat kosteusongelmat. Vuoden 2019 loppuun mennessä Leanheat on asennettu jo 150 000 huoneistoon ympäri maailmaa, ja yhtiön tavoitteena on miljoona huoneistoa vuoteen 2022 mennessä.

Tekoälyoptimoinnilla kerrostalon huipputehon tarvetta saadaan alennettua tyypillisesti noin 20 prosenttia. Kokonaiskulutuksen energiakustannuksista Leanheatin järjestelmällä on mahdollista säästää keskimäärin 7–10 prosenttia.

Lähde: News Cision, kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU