MAINOS

Lämmitysremontti harkinnassa: Ilma-vesilämmitys vai maalämpö?

Lämmitys

Lämmitysremontissa tilanne on eri kuin uutta rakennettaessa. Yleensä poistoilmalämpöpumppu ei silloin tule kyseeseen, koska vanhemmissa taloissa ei useinkaan ole koneellista tulo- ja poistoilmaa. Jos talossa on vesikiertoinen lämmönjako, tehdään valinta yleensä maalämmön ja ilma-vesilämmityksen välillä. Vaan kumpi on parempi?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Maalämpöpumpulla kerätään energiaa maasta keruuputkiston avulla. Yleisin lämmönlähde on energiakaivo, josta saatavan uusiutuvan energian myötä ostettavan energian osuus lämmityksessä pienenee ja lämmittämisen kustannukset voivat pienentyä jopa 75%. Maalämmöstä riittää energiaa yleensä kattamaan lähes kokonaan talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tarpeet, jolloin sisäänrakennettu varaenergialähde, sähkövastus, ei kytkeydy päälle kuin harvoin. Sähköä kuluu siis hyvin vähän, lähinnä maalämpöpumpun kompressorin toimintaan.

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa nimensä mukaisesti lämpöenergiaa ulkoilmasta, ympäri vuoden. Kaikkein kovimpina pakkaspäivinä kytkeytyy päälle sisäänrakennettu varaenergia, sähkövastus. Myös ilma-vesilämpöpumppu lämmittää kodin lisäksi käyttöveden ja lämmityskustannukset voivat pudota jopa 60%. Sähköä kuluu jonkin verran enemmän kuin maalämmössä.

Kumpi kannattaa valita?

Sekä maalämmössä että ilma-vesilämmityksessä on liuta hyviä puolia: Molemmat hyödyntävät uusiutuvaa energiaa, hyötysuhde on korkea, käyttö on helppoa ja bonuksena sekä aurinkosähkö, ilmanvaihto että viilennys ovat liitettävissä samaan järjestelmään. Lähes kaikki NIBEn maalämpö- ja ilma-vesilämmitysjärjestelmät ovat myös etävalvottavia ja etäohjausmahdollisuudella varustettuja. Molemmat myös soveltuvat mainiosti lämmitysremonttiin.

Taloudellisesta näkökulmasta…

Maalämmössä alkukustannus on suurempi kuin ilma-vesilämmityksessä. Käyttökustannukset taas ovat toisinpäin. Vertaa kätevällä säästölaskurilla paljonko sinun kodissasi eri lämmitystavoilla voisi säästää. Laskurin löydät täältä >  Tarkan laskelman saat mitoituksen avulla, jolloin otetaan huomioon myös tulevaisuuden suunnitelmasi. Mitoituksen saat lähimmältä NIBE jälleenmyyjältäsi >

… ja käytön kannalta…

Mikäli tontillesi ei ole mahdollista porata energiakaivoa tai rakentaa maapiiriä, on ilma-vesilämpöpumppu luonnollinen valinta. Se ei myöskään vaadi poraus- eikä toimenpidelupaa. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan ulos talon seinustalle ja kondenssivesi johdetaan esim. lähimpään sadevesikaivoon. Sisäyksikössä on järjestelmän ohjaus ja lämminvesivaraaja.

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii hieman enemmän huolenpitoa kuin maalämpöpumppu, sillä ulkoyksiköstä pitää muistaa poistaa puiden lehdet ja muut roskat, eikä lumi saa haitata ilman kulkua. Maalämpökaivoon  sen sijaan ei tarvitse kurkkia. NIBEn maalämpöpumpuissa on automatiikka, joka vahtii, ettei kaivo pääse jäähtymään liikaa. Vaikka lämmitysjärjestelmä onkin vaivaton, tulee toki kaikkia kodin laitteita säännöllisesti tarkistaa että ne toimivat moitteettomasti.

… ja vielä kerran käytön kannalta

Jos helppokäyttöisyys on sinulle tärkeää, ei ole väliä valitsetko maalämmön vai ilma-vesilämmön, sillä NIBE S -sarjassa on molempia. Nettiin liitettynä S-sarjan maalämpöpumpun tai ilma-vesilämmitysjärjestelmän valvonta ja käyttö on yhtä lähellä kuin älypuhelimesi. Maksuton myUplink-palvelu on vakiona S-sarjan lämpöpumpuissa. Voit ottaa käyttöön sääennusteen huomioimisen lämmityksessä ja pörssisähköohjauksen, sekä saat puhelimeesi ilmoituksen mahdollisesta toimintahäiriöstä ja uusista ladattavista ohjelmistopäivityksistä. Pienellä vuotuisella maksulla saat käyttöösi myUplink Premium Hallinta -tason, jolloin voit puhelimella tai tabletilla myös ohjata ja säätää järjestelmääsi – myös ilmanvaihtoa ja viilennystä, mikäli ne on liitetty mukaan.

Lisäksi NIBE lämpöpumpun hankkijalle on tarjolla huolettomuutta: NIBETURVA, ilmainen lisäturva kuuteen käyttövuoteen saakka. Voit jatkaa NIBETURVAa vielä tämän jälkeenkin, vuotuisesta lisämaksusta.


Öljylämmittäjän kannattaa hyödyntää valtion 4000 €:n tuki ja siirtyä maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen. Lue lisää >


Kysy lisää lähimmältä NIBE jälleenmyyjältäsi>

Lisätietoja:

www.nibe.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma-vesilämmitys ilma-vesilämpö ilma-vesilämpöpumppu ilma-vesilämpöpumput lämmitysmenetelmä lämmitysmuoto lämmitysremontti maalämpö