MAINOS

Lämmitysremontti tulee lähiaikoina ajankohtaiseksi monessa omakotitalossa

Lämmitys

Suurin osa omakotitaloasujista harkitsee vanhan lämmitysjärjestelmänsä uusimista lähivuosina. Lämmitysremontti onkin monelle todella ajankohtainen, sillä vain reilu viidennes on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Moni omakotiasuja suunnittelee parhaillaan lämmitysjärjestelmän remonttia. Ylivoimaisesti tärkein syy tehdä lämmitysremontti on liian paljon energiaa vievä ja kalliiksi tuleva vanha lämmitysjärjestelmä. Moni myös pelkää vanhan järjestelmän rikkoutuvan ja aiheuttavan vesivahingon. Jos järjestelmälle on kertynyt ikää, se ei välttämättä enää toimi toivotulla tavalla.

Uponor ja Rakentaja.fi toteuttivat syyskuussa omakotitaloasukkaille suunnatun lämmitysremonttitutkimuksen, jonka vastaajista yli 80 prosenttia asuu yli 20 vuotta vanhassa omakotitalossa.

Vain reilu viidennes vastaajista on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana. Miltei 40 prosenttia vastaajista kertoi, että heillä on käytössään alkuperäinen lämmitysjärjestelmä. Vajaa 40 prosenttia puolestaan oli korjannut alkuperäistä järjestelmää osittain. Lämmitysremontti on näin ollen ajankohtainen lähes puolella suomalaisista omakotiasujista lähivuosina.

Lämmönlähde ensisijainen korjauskohde

Ensisijaisesti lämmitysremontti tarkoittaisi lämmönlähteen vaihtamista tai korjaamista.

Valtion myöntämät avustukset ovat vauhdittaneet etenkin öljylämmityksen vaihtamista energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon, sanoo konseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta.

Uudet matalaenergialaitteet vaativat tehokkaasti toimiakseen myös hyväkuntoisen putkiston ja patteriverkoston. Nykyinen patteriverkosto ja lämmitysputkisto onkin aina syytä tarkistaa ja tarvittaessa uusia, jotta matalaenergiajärjestelmästä saadaan kaikki hyöty irti.

– Nykyaikaisilla säätöjärjestelmillä on helppo lisätä asumismukavuutta ja säästää energiaa. Vesikiertoisten lattialämmitysjärjestelmien älykkäät säätöominaisuudet ovat nykyisin saatavilla myös vesikiertoisiin patterijärjestelmiin. Tämä mahdollistaa huonekohtaisen lämmönsäädön ja järjestelmän etäohjauksen.

Uudemmissa taloissa ylivoimaisesti suosituin lämmönjakotapa on vesikiertoinen lattialämmitys. Viidennes vastaajista piti sitä mieluisimpana lämmönjakotapana myös yli 20 vuotta vanhaan taloon.

Lämmitysremontti alkaa vanhan järjestelmän purkamisella

↑Lämmitysremontin hinta mietityttää monia, mutta energiatehokkaasti toimiva uusi järjestelmä maksaa itsensä takaisin sekä rahassa että mielenrauhassa.

Remontin hinta pelottaa

Kallista hintaa pidetään edelleen suurimpana esteenä remontin teettämiselle. Entistä harvemmalla syynä remontin siirtämiseen on se, että vanha järjestelmä on riittävän hyvä.

Juuri kukaan vastanneista ei uskonut remontin haittaavan liikaa asumista, eikä uusien järjestelmien toimivuuskaan epäilytä. Lähes kaikki myös uskoivat löytävänsä remontilleen hyvän tekijän.

Energiankulutuksen tehostuminen remontin jälkeen näkyy suoraan lämmityskustannuksissa. Lämmitysremontin suunnitteluun kannattaa käyttää ammattilaista, jotta saa realistisen laskelman päätösten tueksi.

Kiinnostus vuosihuoltoon kasvanut

Myös kiinnostus ammattilaisen tekemään maksulliseen lämmitysjärjestelmän vuosihuoltoon, esimerkiksi lattialämmityksen säätöön, on noussut viime vuosista.

– Vuosihuolto maksaa noin 100 euroa, joten se on suhteellisen edullinen tapa varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii oikein ja energiatehokkaasti. Samalla voidaan tarkistaa kiinteistön muidenkin järjestelmien, kuten käyttöveden ja ilmanvaihdon toiminta, Terhi Klemetti huomauttaa.

Lähde ja pääkuva: Uponor

Lue lisää samasta aiheesta: Kumpi tukimuoto on parempi lämmitysremonttiin – ELY-keskuksen tuki vai kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennyksen määrä kasvaa – valtiolta lisää tukea öljylämmityksestä luopumiseen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiankulutus lämmitysjärjestelmän remontti lämmitysjärjestelmän uusiminen lämmitysremontti Poista termi: lämmitysjärjestelmän vaihto. lämmitysjärjestelmän uusiminen lämmitysjärjestelmän vaihto