MAINOS

Lämmöneristeen paksuus tuplattiin – katso kulut ja säästö!

Lämmitys

Esimerkkitapauksen talo on rakennettu vuosina 2006-2008. Yläpohjan eristepaksuus oli noin 30 cm sen aikaisten määräysten mukaisesti. Lisäeristys olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ennen lisäeristystä talon asukas oli käynyt ullakolla tarkastuskierroksella ja painellut hieman painunutta eristemateriaalia kattoristikoiden vinosauvojen ympärille. Remontissa eristettä lisättiin peräti 60 senttimetriin. Lisäyksen määrää perusteltiin sillä, että rakennuksen ulkovaippa on muilta osin erittäin hyvin lämpöä pitävä. Ulkoseinien U-arvo on 0.17, ja ikkunatkin ovat parasta mahdollista A-luokkaa U-arvoltaan 0.7. Ilmanvaihtona on järjestelmä, jossa on erinomainen vuosihyötysuhde.

Alun perin yläpohjaeristeenä oli käytetty ekovillaa, ja sillä tehtiin myös lisäeristys. Puukuitueriste soveltuu erinomaisesti lisäeristeeksi myös kaikkien muiden lämmöneristemateriaalien päälle. On myös huomattu, että pienjyrsijät eivät mielellään pesiydy puukuituvillalla eristetylle ullakolle.

Puhallusvillan asentajat tarvitsevat voimavirtaa 16A-pistokkeesta. Puhallusvillatiimiin kuuluu kaksi asentajaa ja kuorma-auto. Toinen asentaja puhaltaa eristettä ullakolla, toinen syöttää eristettä puhalluskoneelle.

Siistiä työtä

Seurasin lisäeristämistä paikan päällä ja yllätyin, kuinka ketterästi eristäjä liikkui ahtaissakin väleissä. Talon vesikatto on erittäin monimuotoinen, ja siksi ullakolla on kattoristikoiden sekamelska.

Eristeen puhallustyö oli tehokasta. Työn tekemisen ja pölyn laskeutumisen jälkeen kävin ullakolla tarkastamassa, ettei eriste ollut tukkinut räystäslaudoitusten rakoja eikä estänyt siten ullakon kunnollista tuulettumista. Ei ollut. Eristettä ei ollut leijaillut räystäslautojen raoista pihallekaan.

Lisäeristämiseen kului aikaa noin puolitoista tuntia. Eristettävää pinta-alaa oli n. 150 m2. Eristettä meni 45 m3. Ekovillan hinta on porrastettu menekin mukaan 32-41 € / m3 + toimitusmaksu. Tämän kohteen kustannukset olivat noin 1 700 euroa.

Esimerkkilaskelma on muutaman vuoden takaa. Nykyisillä energiahinnoilla takaisinmaksuaika lyhenee esimerkkilaskelmasta.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Lisäeristämisen työosuudesta saa kotitalousvähennyksen. Kokonaishinnasta noin puolet on työnosuutta, joten tämän kohteen kotitalousvähennyksen määrä on noin 280 €. Työn voi tehdä itsekin vuokraamalla pienpuhalluskone, mutta minä en ainakaan kykenisi liikkumaan kattoristikoiden väleissä yhtä ketterästi kuin ammattilainen.

On muistettava, että jokainen lenkkitossun lipsahdus kattoristikon alapaarteen päältä aiheuttaa aina reiän asunnon kipsilevykattoon. Itsepuhallettuna kuutiohinnaksi tulee n. 30-35 €/m3 + koneen vuokra noin 20 €/vrk. Pienissä eristemäärissä omatoimipuhaltaminen on taloudellisesti järkevää.

Lisäeristämisen hyötyjä ei voida laskea pelkästään säästettyinä lämmityskuluina. Asumismukavuus paranee olennaisesti, sillä vedon tunne pienenee, etenkin silloin, kun lisäeristetään alapohjaa ja ulkoseiniä. On myös muistettava saatavat ympäristöhyödyt eli hiilidioksiidipäästöjen pieneneminen, kasvihuoneilmiön torjunta ja maapallon lämpenemisen ehkäisy.

Asukkaalle itselleen tehdystä lämmöneristysremontista jää hyödyksi paitsi pienemmät energialaskut ja lisääntynyt asumismukavuus, niin myös parempi asunnon jälleenmyyntihinta. Nykyisin jokaisen talokaupan yhteydessä on esitettävä rakennuksen energiatodistus. Mitä parempi todistus, sen paremmin talo käy kaupaksi.

Lue lisätietoa rakenteista ja paloturvallisuusasioista täältä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lämmöneriste lämmöneristys yläpohja