Messutalon lämpö tulee merenpohjasta

Lämmitys

Kansainvälisestikin ainutlaatuinen keksintö lämmittää lähes kaikkia messualueen pientaloja: lämpö tulee merestä.

↑ Pilottikohde. Suurin osa Vaasan asuntomessualueen pientaloista saa lämpönsä merenpohjan sedimentistä kerättävästä maalämmöstä.

Vaasan asuntomessuilla esiteltiin vuonna 2008 ekologisia energiaratkaisuja ja vaasalaista energia-alan osaamista. Messualueelle rakennettavista noin 50 pientalosta yli 40 käyttää lämmitykseen merenpohjasta otettavaa maalämpöä. 

Sundominlahteen on upotettu lähes kahdeksan kilometriä lämpöä keräävää koaksiaaliputkea. Putket sijaitsevat säteittäin 4–5 metrin syvyydessä ja muodostavat matalaenergiaverkon.

Jokaisessa matalaenergiaverkossa mukana olevassa talossa on lämpöpumppu, josta lähtee putkistoon vesi-etanoliseosta. Se kulkee mereen mennessään koaksiaaliputken keskiosaa pitkin ja palaa takaisin putken ulkoreunoja pitkin. Taloon tullessaan se kerää lämpöä merenpohjan sedimentistä.

Vaasan matalaenergiaverkko on Suomen pilottikohde ja ainutlaatuinen todennäköisesti myös maailmanlaajuisesti. Menetelmän kehittänyt vaasalainen Mateve Oy palkittiin vuonna 2006 Pohjanmaan Innosuomi-palkinnolla.

– Myllykankaiden talossa merenpohjasta saatavaa energiaa käytetään myös talon jäähdyttämiseen kesäaikaan, toimitusjohtaja Håkan Nylund kertoo. Nylundin yritys Energiainsinöörit vastaa Myllykankaiden talon lvi-töistä.

Vaasan asuntomessuilla esitellään toinenkin innovatiivinen energiaratkaisu. Talojen lämpöpumput saavat energiansa Suvilahden vanhalta kaatopaikalta kerättävästä metaanikaasusta. Se muutetaan sähköksi polttokennon avulla. 

Isoissa ikkunoissa on sisäänrakennettu auringonsuoja sekä sateen ja auringonvalon avulla itsepuhdistuva lasitus.

Isoissa ikkunoissa on sisäänrakennettu auringonsuoja sekä sateen ja auringonvalon avulla itsepuhdistuva lasitus.

Energiaa säästävät ikkunat. Myllykankaat ovat pyrkineet energiataloudellisuuteen myös ikkunoita valitessaan. Talon ikkunat on toimittanut Skaala Ikkunat ja Ovet Oy, joka on panostanut tuotekehityksessään energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Pari vuotta sitten ikkunoissa käyttöön otettu energialuokitus on kuluttajille tuttu kodinkoneista. Luokitus kertoo ikkunan vuotuisen laskennallisen energiankulutuksen siten, että A-luokan ikkuna kuluttaa vähiten energiaa.

– Ihmisten energiatietoisuus on lisääntynyt, ja esimerkiksi täällä Vaasan asuntomessuilla yli puolet taloista on varustettu Skaalan A- tai B-luokan energiaikkunoilla, projektipäällikkö Ville Sulkakoski Skaala Ikkunat ja Ovet Oy:stä kertoo.

Arviolta 35–40 prosenttia tämän vuoden tuotannosta tulee olemaan vähän energiaa kuluttavia A- tai B-luokan ikkunoita, ja lähivuosina energiatehokkaiden tuotteiden osuuden arvioidaan kasvavan lisää.

Myllykankaiden talossa on B-luokkaan kuuluvat ikkunat. Lasipintoja – ikkunoita ja parvekeovia – on yhteensä 30. Isoissa ikkunoissa on Suncool-auringonsuoja ja itsepuhdistuva Activ-lasitus.

Stressi alkaa vaivata. Perhe on tähän asti jaksanut tehdä töitä hyväntuulisena, mutta nyt kiire alkaa välillä jo ahdistaa.

– Jos olisimme tavallisia rakentajia, voisimme nyt vähän hellittää ja pitää rakentamisessa taukoa. Emme kuitenkaan uskalla, kun tiedämme, että keväällä tulee kuitenkin kiire, Virva sanoo.

Talossa on saatu seinien tasoitustyöt tehtyä, ja Virva toivoo, että Mikalla olisi nyt enemmän aikaa olla Virvan ja perheen poikien, Kasperin ja Eemilin kanssa.

Edessä vielä oleva työmäärä tuntuu uhkaavan isolta, mutta toisaalta rakentajat ovat mielestään myös voiton puolella.

– Nyt painottuu taas minun osuuteni. Päätökset tulevista hankinnoista, kuten parketista, laatoista, ovista, kiinteistä kalusteista, pintamateriaaleista ja muista sisustusratkaisuista on tehtävä nopeasti, Virva luettelee.

Talon sisällä voidaan aloittaa seinien maalaus ja tapetointi, kattojen alaslaskut keittiössä ja pesutiloissa sekä kylpyhuoneiden ja saunan rakentaminen. Ulkona odottaa autokatoksen viimeistely, ja huhti–toukokuussa päästään asentamaan paikoilleen lasiterassia.

 Teksti: Anne Kytölä, kuvat: Mikko Lehtimäki

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

asuntomessut lämmitys


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: