Lämpöä kasvihuoneeseen, torju härmä

Piha
Syyskuu alkoi ja näyttää myös jatkuvan poikkeuksellisen lämpimänä. Yöt ovat kyllä jo viileämpiä ja ennen kaikkea kosteita. Sumu on ollut paikka paikoin todella sankkaa. Se tietää paljon helpotuksia kasteluihin, mutta toisaalta myös kasvitautien (härmä/home) riski kasvaa tietyillä kasveilla tiheissä penkeissä. Muutenhan syyskuu on yksi hienompia kuukuisia, etenkin puutarhassa ja luonnossa. Hirvikärpäsiä toki saisi olla vähemmän, mutta kyllä niidenkin kanssa pärjää.

Lisälämpöä kasvihuoneeseen

Nyt kun yöt viilenee ja hallan vaarakin on mahdollinen, niin kasvihuoneisiin on hyvä laittaa hiukan lisälämmitystä yöksi. Näppärin keino on pienet termostaatilla varustetut lämpöpuhaltimet. Ne eivät vie paljoa virtaa ja kierrättävät samalla ilmaakin. Kasvusto pysyy kuivana ja ilma hyvänä. Ylimääräinen harsokangas katossa myös tuplaa lämmityksen vaikutuksen. Näin kasvukausi jatkuu paljon pidempään ja tuoreesta sadosta saadaan nauttia vielä pitkään.

Pellot puitu, syys saapuu – ja hiiret sen mukana

Nyt alkaa taas olla se aika kun alan varustautua hiirien syysmuuttoon. Kun pellot on puitu ja syksyn merkit ovat muutenkin ilmassa, alkavat ne etsiä talvimajojaan sisätiloista. Aikoinaan eräs tuholaisten torjuntaan erikoistunut ystäväni sanoi, että tärkein aika hiirien torjunnassa on juuri tämä syksy. Eli ne tulee pyytää pois tai karkottaa ennen kuin ne asettuvat taloksi. Näin säästyy monelta harmilta talven aikana. Itse olen jo vuosia käyttänyt niin kellarissa, aitassa kuin talon vintilläkin tuota hiirikarkoitinta. Siellä se hiljalleen naksuttelee ja pitää hiiret poissa. Ei tarvitse hiirenloukkujen kanssa pelata ja huolehtia niistä. Toki nekin on hyviä, jos on sellainen paikka, jossa ne on helppo hoitaa ja tarkistaa päivittäin. Tätä karkotinmallia minä olen käyttänyt.

Myös käärmeiden karkotus on enemmän kuin ajankohtaista

Keväällä suuren suosion saaneita käärmekarkottimia saa taas ja niiden laittaminen mahdollisille käärmeiden talvehtimispaikoille on erittäin ajankohtaista näin syksyllä. Mitä aiemmin, sen varmemmin ehkäiset käärmeiden talvehtimisen ja pesimisen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näitä saa nyt taas täältä.

Härmä iskee – konsteja torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn

Tuttu juttu näin syksyllä on härmä, josta jo aiemmin kesällä oli puhetta. Etenkin vanhemmat syysleimulajikkeet ovat sille herkkiä. Itse olenkin valinnut nykyään syysleimut paitsi kukinnan, myös tuon härmänkestävyyden kannalta hyvät lajikkeet. Niistä parhaat olen koonnut tänne

Härmä viihtyy ja leviää kosteassa ilmassa. Ennaltaehkäisyn kannalta on oleellista, että pidetään kasvusto ilmavana, etenkin alaosista, jolloin ilma kiertää ja kasvien lehdet pysyvät kuivina ja kuivuvat myös nopeasti kastelun jälkeen.

Sumutellaan ja kastellaan kasveja niin, että kasvusto ehtisi kuivahtaa ennen yötä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Poistetaan härmäiset lehdet heti kun niitä havaitaan. Voit kompostoida ne, mutta ne kannattaa peittää heti kuivikkeella, etteivät sienet pääse leviämään ilmaan.

Jos näyttää, että edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta härmä vain leviää, mennään keittiöön ja tehdään sumutettava liuos:

  • 1/2 litraa vettä
  • 2 rkl mäntysuopaa
  • 1 rkl ruokaöljyä (max 1 rkl, suurempi annos voi aiheuttaa lehtisolujen tukkeutumista)
  • 1/2 tl ruokasoodaa

Sekoitetaan ensin mäntysuopa ja ruokaöljy. Lisätään ruokasooda ja lopuksi (lämmin) vesi. Sekoitetaan hyvin esim. sumutinpullossa. Ruiskutetaan kasvusto (myös multa ja lehtien alapinnat) kerran viikossa. Usein riittää käsittely 2-3 viikon välein.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutarhurin kalenteri 2019 – apuja kaivataan

Suuren suosion viime vuonna saanut puutarhurin seinäkalenteri on hyvää vauhtia valmistumassa jälleen ensi vuodelle. Siihen on toivottu uutta osiota, eli ns. satokausiosio, jossa olisi jokaiselle kuukaudelle ajankohtainen resepti. Jos sinulta löytyy hyviä ruoka-, jälkiruoka, smoothie jne reseptejä, olisin todella iloinen, jos haluaisit niitä tähän osioon jakaa. Ja kuvia ehtii toki myös vielä laittaa. Kiitoksena minä lähetän jokaisesta julkistusta kuvasta tai reseptistä kalenterin ilmaiseksi.

Kuvat / reseptit voit lähettää minulle sähköpostitse puutarha@kodinkukat.fi

Toki vanhat osiot (kuujutut, ajankohtaiset, mietelauseet) ovat myös mukana. Eli tehdään taas yhdessä mukava ja käytännöllinen kalenteri, josta on iloa ja hyötyä joka päivälle!

Viikon esittelyssä

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Idänunikot ’Harlem’ ja ’Manhattan

Molemmissa upeat, suuret kukat! Kukinnan jälkeen kauniit siemenkodat koristavat kukkapenkkiäsi pitkään syksylle asti. Niistä voit myös kuivattaa itsellesi hauskat kuivakukat maljakkoon. Kestävä perenna, joka kukkii vuodesta toiseen. Molemmat lajikkeet löydät täältä.

Raikkaan kostein syyskuisin terveisin puutarhurisi Juha