Teksti Anne Hakala
 
Huom! Hinnat vuoden 2001 tasolla.
 
Kun olimme tehneet vertailuja aikamme, jäljelle jäi kaksi, joista valita: varaava sähkölämmitys tai maalämpö. Kun keskustelimme asiasta tuttavien ja sukulaisten kanssa, ensi kommentti maalämmöstä kuului aina: Sehän on kamalan kallista. Kieltämättä laitteiston hankintahinta hirvitti, mutta monen, hyvin monen laskukerran jälkeen alkoivat todelliset käyttökustannukset hahmottua.

Lopulta öljyn jatkuva kallistuminen ja pelko sähkön hinnan noususta eurooppalaiselle tasolle saivat maalämmön tuntumaan meille sopivimmalta, järkevältä vaihtoehdolta. Vaa´assa painoi myös maalämmön ympäristöystävällisyys.

Maalämpö on maaperään, kallioihin ja vesistöihin varastoitunutta auringosta peräisin olevaa lämpöenergiaa. Se on saasteeton, uusiutuva ja kotimainen energialähde. Sitä paitsi auringon antama energia on ilmaista.

 
Aloitimme maalämpöpumpun hankinnan kyselemällä tuttujen kokemuksia ja pyytämällä tarjouksia sekä Suomesta että Ruotsista. Ruotsin hinnat olivat vain hieman alhaisempia, mutta huolto ja takuu arveluttivat, joten keskityimme lopulta suomalaisten toimittajien tarjouksiin.

Myös tässä, kuten niin monessa muussakin rakennushankkeessa kannatti olla tarkkana, kun vertaili tarjouksia. Sama pumppu saattoi toimittajasta riippuen olla enimmillään jopa 3 000 € kalliimpi. Hinnasta tulikin sitten tärkein valintakriteeri. Ostimme Kessele Oy:ltä Carrier 30 NQC7 -merkkisen pumpun.

Kokonaishankintahintaan vaikutti pumpun lisäksi myös lämpökaivon poraus. Meillä maalämpö kerätään 135 metriä syvään kaivoon upotetun putkiston avulla. Putkissa kiertää jäätymätön maalämpöliuos, joka kiertäessään ottaa ympäriltään vastaan lämpöenergiaa. Lämmennyt liuos kiertää sitten lämpöpumpulle, joka kuumentaa vettä sekä käyttöön että lattialämmitykseen tarpeen mukaan.

Maalämmön käyttö on ollut mielestämme helppoa ja huoletonta. Selkeä digitaalinäyttö kertoo muun muassa ulkolämpötilan, lattialämmön meno- ja paluuveden lämpötilan sekä maaliuoksen meno- ja paluulämpötilan. Se myös ohjaa ja opastaa lämpöä säädettäessä. Häiriötilanteessa kone antaa vikailmoituksen ja antaa neuvoja jatkotoimenpiteistä.

Nyt olemme elelleet vuoden maalämmön varassa, ja lämpöä on riittänyt. Tosin talvi oli leuto, mutta uskomme, ettei vilu tule puseroon kovemmillakaan pakkasilla.

 
Hintatietoja
maalämpöpumppu noin 6 500 €
– porakaivo noin 4 000 €
– asennus ja tarvikkeet noin 3 000 €
lattialämmitysputkisto ylä- ja alakertaan + asennus + tarvikkeet noin 3 500 €

YHTEENSÄ 17 000 €