MAINOS

Lämpöä ulkoilmasta – ilma-vesilämpöpumppu lämmittää koko talon

Lämmitys

Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilmassa olevaa energiaa ja käyttää sitä talon ja käyttöveden lämmitykseen. Ympäristössä olevaa energiaa ei juuri voi tätä taloudellisemmin hyödyntää – ympäri vuoden, jopa talvipakkasilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Useimmat lämmitysjärjestelmät tekevät vain sen, mitä niiltä odotetaan eli ne tuottavat lämpöä. Miten pystymme turvaamaan lämmöntuotannon tulevaisuudessa ja pääsemme eroon kalliiden ja hupenevien fossiilisten luonnonvarojen riippuvuudesta? Vastaus on yksinkertainen: katsomalla ympärillemme. Ympäröivässä ilmassa, maaperässä sekä pohjavedessä on paljon käyttämätöntä energiapotentiaalia. Riippumattomuus uusiutumattomista energialähteistä, kuten maaöljystä, maakaasusta tai hiilestä, on tärkeä etu omalle kukkarolle, mutta vieläkin tärkeämpi asia luonnolle.

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa energiaa ilmasta

Jopa miinusasteisessa ulkoilmassa on aina lämpöä. Ulkoilma-vesilämpöpumppu siirtää ulkoilman lämpöenergian talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ulkoilma imetään sisään hiljaisella tuulettimella, ja lämmönsiirrin ottaa ilmasta talteen energiaa. Lämpöpumppu muuttaa tämän energian rakennuksessa käytettäväksi hyötylämmöksi.

Ilma-vesilämpöpumppu hoitaa kokonaisen omakotitalon lämmitystarpeen lämmittäen myös käyttöveden eikä muita lämmitysmuotoja tarvita. Tekniikkaa käytetään paljon myös matalaenergiatalojen lämmityksessä. Ainoa ulkopuolinen energia, jota lämpöpumppu tarvitsee, on kompressorin käyttämiseen tarvittava sähkövirta. Esimerkiksi jotkin Stiebel Eltron -lämpöpumput pystyvät tuottamaan 1 kWh:n energiamäärällä jopa yli 5 kWh lämpöenergiaa.

Suuria säästöjä lämmityskuluissa

Ilma-vesilämpöpumppu vähentää merkittävästi kodin energiakustannuksia. Laitteella pystytään saamaan jopa 60 % säästö lämmityskuluissa. Esimerkiksi saneerauskohteisiin sopivilla Stiebel Eltronin WPL E -malliston ilma-vesilämpöpumpuilla saavutetaan hyvä lämmitysteho myös kylmempien kelien aikaan.

WPL E -sarjan pumput tuottavat jopa -20 °C:n ulkolämpötilassa +60 °C:n menovirtauslämpötiloja, joten käyttöveden ja sisätilojen lämmitys onnistuu tehokkaasti ympäri vuoden. Mitä alhaisempi tarvittava menovirtauslämpötila on, sitä suurempi on lämpöpumpun hyötysuhde.

Tukevuutensa ja säältä suojaavan erikoiskoteloinnin ansiosta WPL E Soveltuu mainiosti vaativiin ilmasto-olosuhteisin. Integroidulla viilennystoiminnolla varustettu WPL Cool puolestaan tarjoaa lämmityksen ja jäähdytyksen samassa paketissa.

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan myös yhdistää muihin lämmöntuottajiin. Uusiin taloihin ihanteellinen WPL 10 I/IK 3 -järjestelmä on yhdistettävissä vaikkapa aurinkolämpöjärjestelmään, joten sillä voidaan nostaa lisää energiatehokkuutta.

stiebel_eltron_a4_68s._062015_fi_n

Ilma-vesilämpöpumppu on tehokkain vaihtoehto maalämmölle

Ilma-vesilämpöpumppu on yleensä maalämpöä edullisempi investointi. Järjestelmä sopii myös sellaisiin kiinteistöihin, joihin maalämpöpumpun asennus ei onnistu. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa helposti myös olemassa olevaan taloon esimerkiksi vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle tai rinnalle.

Esimerkiksi Stiebel Eltronin WPL 10 AC sopii kompaktin kokonsa vuoksi uudisrakennuksiin, rivitaloihin ja ahtaisiin paikkoihin. Järjestelmässä on valmiiksi asennettuna puskurivaraaja, joka on erittäin tärkeä ulkoilma-vesilämpöpumpun tehokkaalle toiminnalle: laite varmistaa riittävän sulatusenergian ulkoyksikölle, lyhentää sulatusjaksoja ja optimoi pumpun toimintaa lisäten samalla lämpöpumpun elinikää.

Laite on erityisen tilaa säästävä esimerkiksi yhdistettynä varaajamoduuliin (HSBB) sekä 200 litran käyttövesivaraajaan ja sisäiseen lämmönsiirtimeen. Se takaa sisätilojen ja vedenlämmityksen ohella myös miellyttävän viilennyksen kesällä.

Jos ilma-vesilämpöpumppu on teholtaan liian pieni, voi sähkövastuksen käytön osuus vuotuisessa käytössä nousta suureksi, vaikka laitteen hyötysuhde olisikin korkea. Hyvä valinta suuriin kiinteistöihin on WPL 34–57 -vesi-ilmalämpöpumppu, jonka kaksoiskäyttökin on mahdollista. Yhteenkytkettynä (kaskadi) laite voi moninkertaistaa tehonsa. Korkeudeltaan vain 1,5-metrinen lämpöpumppu voidaan asentaa rakennuksen ulkopuolelle. Laite on toimiva ratkaisu useamman perheen talojen ja muiden isojen kiinteistöjen lämmitysjärjestelmäksi jo pelkästään alhaisten asennuskustannustensa ansiosta.

Asennus ei vaadi porausta tai kaivamista

Ilma-vesilämpöpumpun etuna verrattuna maalämpöpumppuun on halvempi hankintahinta sekä se, että se voidaan asentaa sellaisiinkin kohteisiin, joihin maalämpöpumpun asennus ei maaperän laadusta johtuen ole mahdollista.

Ilma-vesilämpöpumpulla saavutetaan lämmitysenergia lähes yhtä taloudellisesti kuin maalämmöllä mutta ilman maaperän porausta tai kaivamista. Ilma-vesilämpöpumppu sijoitetaan talon ulkopuolelle tukevalle alustalle, jotta lämpöpumppu pysyy hyvässä asennossa vuodenajasta riippumatta ja näin ollen varmistetaan lämpöpumpun moitteeton toiminta kaikissa olosuhteissa.

Lähde: Stiebel Eltron

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma-vesilämpöpumppu ilmavesilämpöpumppu lämpöpumppu maalämpö maalämpökaivo maalämpöpumppu Stiebel Eltron