Lämpökompostori on tarkoitettu keittiön biojätteiden kompostointiin ympäri vuoden. Hyvin toimiessaan lämpökompostori on lämmin, jopa höyryävä.
Kompostin toiminta perustuu pieneliöiden hajotustoimintaan. Koska lämpökompostori on eristetty kauttaaltaan, pieneliöiden tuottama lämpö pysyy kompostissa myös talvella.
Keittiöjäte muuttuu lämpökompostorissa jopa parissa kuukaudessa kevyemmin kompostoitavaksi maa-ainekseksi, mutta vielä niin nopeasti kompostikate ei ole valmis kukkapenkkiin: kompostointia jatketaan kevytrakenteisemmassa kompostorissa tai puutarhajätteiden kompostissa.
MAINOSMillainen on laadukas lämpökompostori? Se ei välttämättä ole kaikkein edullisin, mutta kun kerran sijoittaa hyvään kompostoriin, sillä pärjää vuosikausia.
Kompostoria tulee täyttää säännöllisesti, jotta se toimii tehokkaasti eli muuttaa biojätettä mullaksi.
Etenkin talvella lämpökompostoriin kannattaa tyhjentää keittiön biojäteastia jopa päivittäin, jotta pieneliöt pysyvät toiminnassa ja komposti lämpöisenä.
Kompostointia aloitettaessa kompostorin pohjalle laitetaan parikymmentä senttiä ilmavaa risuhaketta tai muuta kuohkeaa puutarhajätettä.
Tämän jälkeen lisätään vuorotellen biojätettä ja seosainetta, esimerkiksi rautakaupasta saatavaa kompostikuiviketta.
Ilmavuudesta vastaa seosaine, joka koostuu karkeasta ja hienosta aineksesta: kuorike, risuhake tai oljet päästävät ilmaa kiertämään lämpökompostorissa.
Monipuolinen pieneliöstö, kuten home, sienet, toukat ja madot, ovat merkki hyvinvoivasta kompostista.
Pieneliöiden urakkaa voi helpottaa ja kompostoitumista jouduttaa pilkkomalla paksut hedelmien kuoret ja kananmunankuoret sekä muu keittiöjäte ennen kompostoriin laittoa.
Biojäte kannattaa myös laittaa kompostiin sellaisenaan, ilman pakkausta.
MAINOSKomposti haisee! Siellä ei ole riittävästi happea. Lisää siis kosteutta imevää seosta, kuten sahanpurua, turvetta, lehtiä tai neulasia. Pöyhi.
Kompostissa kuhisee muurahaisia! Komposti taitaa olla liian kuiva. Kaada kompostoriin ämpärillinen lämpöistä vettä, johon voit liottaa paketillisen hiivaa tai pari kourallista sokeria. Kompostia voi kastella myös keittovedellä tai kahvilla. Nokkosvesi ja virtsa ovat parasta nestettä kompostille.
Komposti ei lämpene, vaikka siellä on kosteutta ja ilmakin kiertää! Typpeä on ehkä liian vähän. Lisää kompostiin virtsaa tai kanankakkaa.
Komposti haisee ammoniakille! Lisää hiilipitoista ainesta, kuten risuhake tai sahanpuru.
MAINOSKomposti on jäässä! Herättele kompostia laittamalla sinne kuumia vesipulloja ja lisäämällä jopa päivittäin biojätettä. Kylmä kompostikuivike tai muu saosaine hidastaa kompostin toimintaa. Säilytä seosaine talvella sisätiloissa, jos mahdollista. Kokeile kompostiherätettä.
Lähteet: salpakierto.fi, kekkilä.fi, biolan.fi, martat.fi
Kuvat: Suomelan toimitus