Lämpökompostori muuttaa ruuantähteet mullaksi talvellakin

Keittiö
Lämpökompostori on avattu ja sisällä on kompostoituvaa keittiöjätettä.
Lämpökompostori on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön keittiön biojätteen kompostointiin. Laadukas lämpökompostori on hyvin eristetty kylmältä sekä tuhoeläimiltä ja tarjoaa ihanteelliset olot pieneliöille.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.8.2024

Lämpökompostori on tarkoitettu keittiön biojätteiden kompostointiin ympäri vuoden. Hyvin toimiessaan lämpökompostori on lämmin, jopa höyryävä.

Lämpöä syntyy, kun pieneliöt hajottavat biojätettä mullaksi.

Kompostin toiminta perustuu pieneliöiden hajotustoimintaan. Koska lämpökompostori on eristetty kauttaaltaan, pieneliöiden tuottama lämpö pysyy kompostissa myös talvella.

Keittiöjäte muuttuu lämpökompostorissa jopa parissa kuukaudessa kevyemmin kompostoitavaksi maa-ainekseksi, mutta vielä niin nopeasti kompostikate ei ole valmis kukkapenkkiin: kompostointia jatketaan kevytrakenteisemmassa kompostorissa tai puutarhajätteiden kompostissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lämpökompostoriin laitetaan biojätettä.
Keittiöstä kompostiin laitetaan esimerkiksi ruuantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kahvinporot sekä pienet määrät talouspaperia.

Näin valitset sopivan lämpökompostorin

Millainen on laadukas lämpökompostori? Se ei välttämättä ole kaikkein edullisin, mutta kun kerran sijoittaa hyvään kompostoriin, sillä pärjää vuosikausia.

Laadukas lämpökompostori on

  • eristetty myös kannesta ja pohjasta; toimii myös talvella
  • riittävän suuri: 200‒300 litran lämpökompostori on sopivan kokoinen yhdelle perheelle
  • tuhoeläintiivis – kompostorissa ei saa olla yli 7 millimetrin aukkoja: hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin. 
  • säädettävä ilmankierto: jyrsijäsuojattuja ilma-aukkoja ja mahdollisesti kiertäviä ilmaputkia sisällä.
Lämpökompostori on eristetty.
Kompostiin ladotaan vuorotelle ilmavia ja tiiviitä kerroksia, jotta hapen ja kosteuden määrä sekä hiili-typpitasapaino pysyvät ihanteellisella tasolla. Lämpötila pysyy korkealla, jos komposti toimii hyvin.

Miten lämpökompostori toimii tehokkaasti?

Kompostoria tulee täyttää säännöllisesti, jotta se toimii tehokkaasti eli muuttaa biojätettä mullaksi.

Etenkin talvella lämpökompostoriin kannattaa tyhjentää keittiön biojäteastia jopa päivittäin, jotta pieneliöt pysyvät toiminnassa ja komposti lämpöisenä.

Kompostointia aloitettaessa kompostorin pohjalle laitetaan parikymmentä senttiä ilmavaa risuhaketta tai muuta kuohkeaa puutarhajätettä.

Tämän jälkeen lisätään vuorotellen biojätettä ja seosainetta, esimerkiksi rautakaupasta saatavaa kompostikuiviketta.

Ilmavuudesta vastaa seosaine, joka koostuu karkeasta ja hienosta aineksesta: kuorike, risuhake tai oljet päästävät ilmaa kiertämään lämpökompostorissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin käytät lämpökompostoria oikein

  • Kaada biojätettä kompostoriin säännöllisesti, mieluiten useita kertoja viikossa. 
  • Peitä jäte kerroksella kuiviketta (noin kolmasosa biojätteen määrästä). 
  • Sekoita kompostia parin viikon välein.
  • Tyhjennä kompostoria alaluukusta säännöllisesti tai kun kompostori alkaa olla täynnä.
  • Tyhjennä kerrallaan enintään kolmasosa kompostorin tilavuudesta.
Lämpökomposti toimii, kun siellä on lieroja.
Lierot muuttavat biojätteen mullaksi. Suuret kasvikset kannattaa leikata pienemmäksi; kompostissa näkyvä suuri kaalinpala ei kiinnosta matoja ja pieneliöiltä kestää hajottaa se. Kaikki muu samaan aikaan tuotu biojäte on ehtinyt hajota lierojen käsittelyyn.

Matoja, toukkia, hometta ja sieniä – kaikki hyvin kompostissa

Monipuolinen pieneliöstö, kuten home, sienet, toukat ja madot, ovat merkki hyvinvoivasta kompostista.

Kaikilla pieneliöillä on oma tärkeä tehtävänsä kompostissa.

Pieneliöiden urakkaa voi helpottaa ja kompostoitumista jouduttaa pilkkomalla paksut hedelmien kuoret ja kananmunankuoret sekä muu keittiöjäte ennen kompostoriin laittoa.

Biojäte kannattaa myös laittaa kompostiin sellaisenaan, ilman pakkausta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lämpökompostori on keskellä lunta.
Jos lämpökompostorin toiminta pysähtyy talvella ja komposti kylmenee, sitä voi herätellä laittamalla jätteen ja seosaineen joukkoon kuumia vesipulloja ja ripotella muun aineksen sekaan kompostiherätettä. Talvellakaan komposti ei jäädy, jos sinne vie biojätettä säännöllisesti, jopa päivittäin.

Lämpökompostori ei toimi: ratkaise ongelmat näin

Komposti haisee! Siellä ei ole riittävästi happea. Lisää siis kosteutta imevää seosta, kuten sahanpurua, turvetta, lehtiä tai neulasia. Pöyhi.

Kompostissa kuhisee muurahaisia! Komposti taitaa olla liian kuiva. Kaada kompostoriin ämpärillinen lämpöistä vettä, johon voit liottaa paketillisen hiivaa tai pari kourallista sokeria. Kompostia voi kastella myös keittovedellä tai kahvilla. Nokkosvesi ja virtsa ovat parasta nestettä kompostille.

Komposti ei lämpene, vaikka siellä on kosteutta ja ilmakin kiertää! Typpeä on ehkä liian vähän. Lisää kompostiin virtsaa tai kanankakkaa.

Komposti haisee ammoniakille! Lisää hiilipitoista ainesta, kuten risuhake tai sahanpuru.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Komposti on jäässä! Herättele kompostia laittamalla sinne kuumia vesipulloja ja lisäämällä jopa päivittäin biojätettä. Kylmä kompostikuivike tai muu saosaine hidastaa kompostin toimintaa. Säilytä seosaine talvella sisätiloissa, jos mahdollista. Kokeile kompostiherätettä.

Lue lisää kompostoinnista