MAINOS

Lämpöpumppu joka tarpeeseen – Lähienergia lämmittää yhä useampia taloja

Lämmitys

Lämpöpumppu on loistava sijoitus ajateltiinpa asiaa kustannussäästöjen tai ympäristöarvojen kannalta. Tärkeää on mitoittaa laite omien tarpeiden mukaan ja suunnitella järjestelmä asiantuntijan kanssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lämpöpumppujen suosio kasvaa jatkuvasti. Suurin osa uudisrakentajista (n. 75 %) valitsee kotinsa lämmitysmuodoksi lämpöpumpun, yleensä maalämmön tai poistoilmalämpöpumpun. Lisäksi vanhojen talojen öljy- ja sähkölämmityksiä korvataan kovaa vauhtia lämpöpumpuilla. Erityisesti ulkoilma-vesilämpöpumput ovat kovassa nosteessa. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (SULPU ry) mukaan Suomessa on jo 730 000 lämpöpumppua, ja vuosittain niitä myydään n. 60 000 kappaletta.

Lämpöpumppu kerää pumpputyypistä riippuen energiaa ulkoilmasta, ilmanvaihdon poistoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta ja siirtää sen rakennuksen sisälle – toimintaperiaatetta verrataankin usein jääkaappiin, joka hyödyntää toiminnassaan ruuista ottamaansa lämpöenergiaa.

Pienet energiakustannukset houkuttelevat

Lämpöpumppujen suuren kysynnän selittää pumppujen tuomat merkittävät säästöt lämmityskuluissa. Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen SULPU ry:stä kertookin lämpöpumppujen tuoton olevan erinomainen:

– Lämmityksen hinta painuu tilanteesta ja lämpöpumpusta riippuen 3–6 senttiin kilowattitunnilta, kun sähköllä tai öljyllä lämmittäminen maksaa 12–18 senttiä/kWh. Tämä tarkoittaa yleensä noin 10 prosentin vuotuista tuottoa investoinnille. Lisäksi lämpöpumppu nostaa talon arvoa yleensä enemmän kuin pumppuun on sijoitettu.

Ilmalämpöpumpuissa ja joissakin poistoilmalämpöpumpuissa on myös jäähdytysmahdollisuus, joka lisää asumismukavuutta entisestään. Ilmalämpöpumppuja hankitaan myös kerrostaloasuntoihin ja kesämökeille juuri viilennystoiminnon takia. Myös kesämökin ylläpitolämmityksessä ilmalämpöpumppu toimii hyvin.

Lämpöpumppujen menekkiä lisää kasvava huoli ilmastonmuutoksesta. Lämpöpumpuilla pystytään korvaamaan perinteisestä kotitalouden lämmöntuotannosta jopa 2⁄3 uusiutuvalla energialla.

– Hiilidioksidipäästöjen väheneminen on merkittävää, kun maamme lämpöpumput keräävät kaikkiaan yli 5 terawattituntia lähienergiaa talojen omilta tonteilta, Hirvonen huomauttaa.

Kehittynyt tekniikka takaa toimintavarmuuden

SULPU ry:n varapuheenjohtaja Mikko Sandbergin mukaan erityisesti ilma-vesilämpöpumput ovat kasvavin tuoteryhmä lämpöpumppumarkkinoilla. Lähinnä saneerauskohteisiin asennettavat ilma-vesilämpöpuput ovat oivallinen vaihtoehto maalämmölle, sillä niiden asentaminen ei vaadi suuria porauksia tai maan myllertämistä.

Sekä Sandberg että Hirvonen painottavat, että kaikkien lämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Uusilla laitteilla lämpöä voidaan kerätä entistä kylmemmästä ja siirtää entistä kuumempaan. Myös laitteiden hyötysuhde eli se, kuinka paljon energiaa laite tuottaa verrattuna sen kuluttamaan sähköön, on parantunut. Laitteet tarvitsevat sähköä toimiakseen, mutta sitä kuluu vain murto-osa saatavaan energiaan verrattuna.

Öljyn hinnan kallistuessa ja fossiilisten polttoaineiden huvetessa Suomessa tehdään vielä monen monta lämpösaneerausta.

– Urakkaa on edessä Suomen 200 000 öljylämmitteiseen talon korvaamisessa lämpöpumpuilla ja muilla uusiutuvilla energiaratkaisuilla, Sandberg toteaa.

Miten löytää itselle paras vaihtoehto ja mitä pitää huomioida lämpöpumppua hankkiessa? Järjestelmä suunnitellaan asiantuntijan kanssa ja mitoitetaan suurimman lämmitystarpeen mukaisesti. Syytä on ainakin selvittää, että laite toimii varmasti Pohjolan olosuhteissa ja lämmittää myös kovimpien pakkasten paukkuessa. Varaosien ja huoltopalvelun saatavuus, teknisesti osaava ja kokenut asennusliike ja luotettava maahantuoja ovat myös valtteja pumppuostoksilla. Maalämpöä hankkiessa lämpökaivon porauslupa kannattaa hoitaa hyvissä ajoin.

ilma_ahlsell_tuote_2

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu tuottaa lämmintä ilmaa lämmitykseen, toimii kesäisin myös jäähdytyslaitteena.

Lämmönlähde: Ulkoilma

Käyttökohde: Sopii kaikkialle, optimaalisin sähkö- tai puulämmitteisessä talossa. Suosittu viilennyslaite myös kesämökeillä ja kerrostaloasunnoissa.

Investointikustannus: 1 500–2 000 € *

Säästöt vuodessa: 250–800 €

Kuvassa Daikin Emura -ilmalämpöpumppu, www.parhaatlämpöpumput.fi

ilma-vesi_stibel_eltron

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa lämmintä vettä lämmitykseen ja käyttövedeksi. Uudet laitteet toimivat paukkupakkasillakin.

Lämmönlähde: Ulkoilma

Käyttökohde: Uusiin ja vanhoihin taloihin öljylämmityksen tai vesikiertoisen sähkölämmityksen tilalle. Tarvitsee varajärjestelmän (yleensä pumpun omat vastukset), mutta ei vaadi porauksia tai kaivamista.

Investointikustannus: 8 000–12 000 € *

Säästöt vuodessa: 1 000–1 700 €

Kuvassa STIEBEL ELTRON WPL 10 AC -ilma-vesilämpöpumppu, www.stiebel-eltron.fi

poistoilma_scanoffice

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämmintä vettä lämmitykseen ja käyttövedeksi, hoitaa ilmanvaihdon ja jotkin mallit myös jäähdytyksen.

Lämmönlähde: Ilmanvaihdon poistoilma

Käyttökohde: Pienehköihin uusiin tai vanhoihin omakotitaloihin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, tarvitsee lisälämmönlähteen (esim. tulisija).

Investointikustannus: 6 000–10 000 € (sis. ilmanvaihtolaitteen mutta ei kanava-asennuksia)*

Säästöt vuodessa: 400–800 €

Kuvassa Scanvarm EX35S-65S -invertteripoistoilmalämpöpumppu, www.scanoffice.fi

geolia_duo_syvatty

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu tuottaa lämmintä vettä lämmitykseen ja käyttövedeksi.

Lämmönlähde: Auringon lämmittämä maa tai vesi

Käyttökohde: Sopii uusiin ja vanhoihin taloihin. Vesikiertoinen lattialämmitys on paras lämmönjakotapa, mutta lähes yhtä hyvä on vesikiertoinen patterijärjestelmä. Tarvitsee lämpökaivon tai keruupiirin eikä sovi kaikille tonteille. Kannattava etenkin suurissa taloissa.

Investointikustannus: 14 000–20 000 € *

Säästöt vuodessa: 1 800–2 200 €

Kuvassa Atlantic Geolia Duo -maalämpöpumppu, www.atlantic.fi

* Investointikustannus asennettuna, ei sisällä lämmönjakojärjestelmää. Säästöt on laskettu sähkön ja öljyn maksaessa 0,13 €/kWh (sähkö 13 c/kWh ja öljy 1,1 €/l 80 % vuosihyötysuhteella) Lähde: Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma-vesilämpöpumppu ilmalämpöpumppu lämpöpum lämpöpumppu lämpöpumput maalämpöpumppu poistoilmalämpöpumppu