MAINOS

Lämpöpumppu lisää uusiutuvan energian käyttöä talojen lämmityksessä

Lämmitys

Lämpöpumppu on ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto uusissa pientaloissa, ja ne korvaavat vauhdilla vanhoissa taloissa öljy- ja sähkölämmitystä ja myös kaukolämpöä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on jo 730 000 lämpöpumppua, jotka keräävät talojen ympäriltä energiaa yli 5 terawattituntia vuodessa. Vuonna 2015 suomalaiset sijoittivat lämpöpumppuihin noin 350 miljoonaa euroa.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan lämpöpumppuja myytiin 60 000 kpl vuonna 2015. Positiivinen yllätys oli ilma-vesilämpöpumppujen määrän lähes kaksinkertaistuminen noin 3 000 pumppuun. Ilma-vesilämpöpumppuja asennetaan lähinnä saneerauskohteisiin öljy- tai sähkölämmityksen tilalle tai rinnalle. Huikeat kasvuluvut kertovat pumppujen suoritusarvojen kehittymisestä, järjestelmien toimituslaadun korkeasta tasosta sekä tarjonnan lisääntymisestä.

Pientalorakentamisen voimakas väheneminen, yleinen saneerausinvestointien määrän pieneneminen sekä öljyn hinnan aleneminen vaikuttivat eniten maalämpöpumppuasennuksiin. Asennuksia oli 17 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kuitenkin niitä asennettiin yli 9 000 kappaletta. Vuonna 2015 rakennetusta 6 000 uudesta pientalosta noin puolet varustettiin maalämmöllä. Loput 6 000 maalämpöpumppua korvasivat öljy- ja sähkölämmitystä sekä myös jo jonkin verran kaukolämpöä.

– Isojen maalämpöpumppujen suhteellinen osuus myynnistä kasvoi, joten yhä useampi rivi- ja kerrostaloyhtiö päätyi kannattavaan lämpöpumppuinvestointiin, kertoo toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUsta.

Pientalojen poistoilmalämpöpumput säilyttivät myyntilukunsa ennallaan vajaassa 2 000 pumpussa. Myös poistoilmalämpöpumppujen suorituskyky on viime vuosina noussut uudelle tasolle.  Talon poistoilman lämpö hyödynnetään entistä tarkemmin. Myyntimäärien säilyminen laskevilla rakentamismarkkinoilla osoittaa kilpailukyvyn parantuneen talojen koon pienentyessä ja muun energiatehokkuuden parantuessa.

Lämpöpumppuihin sijoittaminen kannattaa

Suomalaiset sijoittivat lämpöpumppuihin viime vuonna 350 miljoonaa euroa. Sijoituksen tuotto on erinomainen, useimmiten yli 10 % vuodessa. Helppokäyttöisyys, huolettomuus, pieni tilantarve ja jäähdytysmahdollisuus ovat myös lämpöpumpun vahvoja argumentteja. Säästyneen polttoaineen vaikutus Suomen kauppataseeseen on jo sadanmiljoonan luokkaa. Myös hiilidioksidipäästöjen väheneminen on megatonniluokkaa, kun Suomen 730 000 lämpöpumppua keräävät yli 5 TWh/vuosi lähienergiaa talojen ympäriltä maasta, kalliosta tai ilmasta. Pelkästään vuoden 2015 asennetut 60 000 lämpöpumppua lisäsivät 0,6–0,8 TWh uusiutuvan energian käyttöä talojen lämmityksessä. Lisäksi lämpöpumppuala työllistää 2 000 henkilöä.

Lämpöpumppuala on selvästi vahvistanut asemaansa talojen lämmityksessä ja jäähdytyksessä, ja se on vasta menestyksenä alkumetreillä. Konsulttitoimisto Gaia Oy:n selvityksen mukaan vuonna 2030 Suomessa tulee olemaan peräti 1,7 miljoonaa lämpöpumppua, jotka tuottavat 15 TWh vuodessa uusiutuvaa energiaa. Tuohon mennessä lämpöpumppuihin investoidaan yhteensä 12 miljardia euroa ja alalle syntyy 3 000 uutta työpaikkaa.

– Lämpöpumpuilla saadut säästöt ovat tuolloin miljardin euron verran vuodessa, arvioi Jussi Hirvonen.

Lisätietoja:

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry

www.sulpu.fi

Lähde: Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, kuva: Recair Oy, Daikin Emura

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmalämpöpumppu ilmavesilämpöpumppu lämpöpumppu maalämpöpumppu poistoilma poistoilmalämpöpumppu uusiutuva energia