Lämpöpumppu säästää energiavaroja

Lämmitys

Kun lämmittämistä verrataan perinteiseen, fossiilisella polttoaineella tai suoralla sähköllä lämmittämiseen, säästetään sekä laitteen hyötysuhteen verran energiavaroja että luontoa palokaasujen ja hiukkaspäästöjen vähentyessä.

Laitteen toiminta ei aiheuta lainkaan hiukkas- tai muita päästöjä, kun energiaa kerätään ilma-vesi- tai maalämpöpumpulla ulkoilmasta tai maaperästä. Ainoa ympäristöä kuormittava tekijä syntyy tuotettaessa laitteen tarvitsemaa sähköä, jota kuluu siis hyötysuhteen mukainen murto-osa saatavaan energiaan verrattuna.

excellia-perhe

Lämpöpumppu suosituin lämmitysmuoto

Lämpöpumppuun perustuvat ratkaisut ovat nousseet suosituimmaksi lämmitysmuodoksi uudisrakentamisessa, koska käyttäjien valintakriteereissä korostuvat entistä enemmän kustannussäästöjen lisäksi ympäristöarvot.

Atlanticin laaja ja monipuolinen laitevalikoima tuo lämpöpumput yhtä lailla energiasaneeraajien ja korjausrakentajien saataville, eikä aiemman energianlähteen säilyttäminen uuden rinnalla ole pois suljettu vaihtoehto. Aurinkoenergian oheenkin lämpöpumppu on mainio valinta pimeän ajan energiatarpeita täyttämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Useiden energialähteiden hyödyntämisestä (sähkö, maakaasu, öljy, aurinkoenergia…) hankkimansa kokemuksen ja katkeamattoman kehitystyönsä ansiosta Atlanticilla on tarjota nykyaikaiset, energialaskussa säästöä tuovat ja laadultaan erittäin kilpailukykyiset laitteistot asuin- ja liikerakennusten lämmittämiseen.

Mikä tekee Atlanticista Suomen parhaan? Kolmeen kohtaan tiivistettynä: tuotevalikoiman laajuus, tuotevariaatioiden suuri määrä sekä vuosikymmenien kokemuksen ja kehitystyön turvin suunnitellut toimintavarmat, uusinta tekniikkaa hyödyntävät laitteet.

Tuotevalikoiman laajuuden puolesta Atlanticilla on tarjota lämmitysratkaisu mitä moninaisimpiin kohteisiin, pienestä omakotitalosta aina kerrostaloihin ja liikekiinteistöihin asti. Laitteita voidaan ketjuttaa keskenään, samoin eri energialähdettä käyttäviä laitteita voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain toistensa kanssa. Tuotevalikoiman laajuus pitää Atlanticin mukana kilpailussa, valikoituupa energiamuodoksi sitten mikä tahansa tämän päivän vaihtoehdoista.

oil-sisustus

Lämmitysjärjestelmä omiin tarpeisiin

Eri tuotevariaatiot mahdollistavat optimoinnin valittua energialähdettä käyttävien laitevaihtoehtojen välillä. Kun tarjolla olevien lämmityslaitteiden tehoskaala on laaja ja niistä löytyy ominaisuuksiltaan toisistaan eroavia variantteja, on helppoa valita kuhunkin kohteeseen paras ratkaisu ilman että vertailua tarvitsee käydä eri merkkien välillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tällöin laitevalinta voidaan tehdä tarvelähtöisesti, eikä variaatioiltaan laajan tuoteperheen myyntiä ja markkinointia tarvitse rakentaa laitteen yhden tai kahden vahvan ominaisuuden varaan. Näin käyttäjä pääsee jälleen hyötymään tarjonnan laajuudesta ja valitsemaan juuri omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan lämmitysjärjestelmän.

Vuosikymmenien kokemus laitteiden valmistuksesta ja niiden eri komponenttien toiminnasta sekä innovatiivisen kehitystyön tuloksena syntyneet ainutlaatuiset tuotteet takaavat, että Atlantic-käyttäjillä on lämmönlähteinään toimintavarmat ja energiataloudelliset, toisaalta ainutkertaisen innovatiiviset laitteet. Kuten vaikkapa ilmavesilämpöpumpun, öljykattilan ja käyttövesivaraajan kompakti yhdistelmä, Atlantic Alfea Hybrid Duo Oil. Vastaavanlaista ei ole kenelläkään toisella valmistajalla.

Atlantic Suomen valikoimassa on monille jo tutut uusiutuvaa energiaa hyödyntävät ilmavesi- ja maalämpöpumput monissa teholuokissa. Nämä jakautuvat edelleen käyttövesivaraajalla varustettuihin että ilman sitä oleviin malleihin.

Ilma-vesilämpöpumpun klooneina löytyy jo edellä mainittu hybridi, joka käyttää suurimman lämmöntarpeen hetkinä lisävoimanaan öljyä, sekä tämän sisarlaite, jonka kondenssikattilalle maistuu talven kylmimpinä hetkinä ja kesän käyttövesihuippuina maakaasu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hybridilaitteiden ohella öljy- ja kaasulämmittäjille on tarjolla nykyaikaiset kondenssikattilat, joilla on erittäin korkea hyötysuhde. Lisäksi valikoimassa on lämpöpumppukäyttöön suunniteltu dynaaminen seinäradiaattori, jolla vesikiertoinen lämmitys toteutetaan helposti suorasähkölämmitteiseen tai jo aiemmin vesipattereilla varustettuun taloon silloin, kun lämpöpumpulla tuotetusta energiasta halutaan maksimaalinen hyöty. Lämmittämisen lisäksi dynaamisilla radiaattoreilla varustettua taloa voi myös jäähdyttää patteriverkostolla.

excelliat-atlantic-suomi

Energialasku puolittui

Kuinka sitten lämpöpumpuilla saavutetut säästöt näkyvät energialaskussa? Kuusankoskelainen Riku Täyränen tiesi, että talossa tarvittiin energiaremonttia, kun öljysäiliö alkoi ymmärtää olevansa antiikkia. Maalämpö kiinnosti alkuun, mutta innostus tyssäsi kovaan hankintahintaan – ja hinnanmuodostukseen liittyvään arvoituksellisuuteen. Koskaan kun ei tiedä, kuinka syvä kaivo pihalle pitää porata ja mitä lisämetrit maksavat.

Täyränen kiinnostui ilma-vesilämpöpumpuista, jotka olivat vuosien mittaan kehittyneet niin, että pitävät isonkin kartanon lämpimänä kovallakin pakkasella. Täyräsen taloonsa valitsema Atlanticin Excellia Duo (11 kW) erottui hyvän hinta-laatusuhteensa ansiosta.

Laite asennettiin marraskuussa 2013 käytännössä yhdessä päivässä. Taloon saatiin lämpöä ja kuumaa vettä saman tien ja sitten jäätiin odottamaan kunnon pakkasia, jotta pumpun turnauskestävyys paljastuisi. Talvi oli leuto, mutta tammikuussa 2014 pakkanen paukkui -25 asteen lukemissa useampana päivänä. Täyränen esittelee vuoden 2014 sähkönkulutusta, josta kupletin juoni selviää heti: talon energialasku on puolittunut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kun aikaisemmin öljyllä lämmitettäessä kustannus oli 2 700–3 100 euroa vuodessa, nyt kustannus on luokkaa 1 500–1600 euroa vuodessa, Täyränen vahvistaa. Vuoden 2014 kokonaissähkönkulutus oli 11 700 kilowattituntia, josta lämmitysjärjestelmän osuus oli noin 6 500 kWh (n. 850 €).

loria-duo loria-sy-2

Espoossa 300-neliöisen, uima-altaalla varustetun omakotitalonsa vanhan öljykattilan tilalle Atlantic Hybrid Duo Oil -hybridilämpöpumpun valinneen Pentti Koskivuoren ei tarvinnut pettyä myyjän puheisiin. Päinvastoin, uudesta lämmitysjärjestelmästä saadut kokemukset ylittivät kirkkaasti rakennusalalla toimivan Koskivuoren odotukset.

Vuoden ajan 16 kW:n ilmavesilämpöpumpun ja 28 kW:n Low NOx-öljypolttimen käsittävän laitteen ohessa integroidun käyttövesivaraajan sisältävän laitteen ominaisuuksia ja kulutuslukemia mitattuaan Koskivuoren kommentoi: – Odotukset olivat kovat, mutta kyllä niistä mentiin vielä kirkkaasti yli. Ja kaikki on mennyt nappiin tähän mennessä!

Vanhasta öljykattilastaan hän kertoo: – Kova peli se oli edelleen ja tehoista sai ulos 93–94 %.

Öljyä oli siitä huolimatta kulunut ja paljon, vuositasolla 4 000 litraa. Atlantic Hybrid Duo Oililla öljynkulutus suorastaan romahti. Ilma-vesilämpöpumppu kulutti vuodessa sähköä 11 000 kW:n edestä, mikä vastaa noin tuhatta litraa öljyä.

– Lisäksi lämpimän veden lämmitykseen oli mennyt 200–300 litraa öljyä – ja muuta öljynkulutusta ei ollut laisinkaan, Koskivuori summailee.

Koska laitteisto käyttää öljyä ainoastaan huipputehojen tuottamiseen, voi ennen vuodessa poltettu öljymäärä riittää nyt jopa 10 vuotta. Koskivuorella 4 000 litran kuluttamiseen voi mennä vielä pitempi aika, sen verran pihiksi on systeemi säädetty.

– Laskeskelin, että investoinnin kuoletusaika on neljä vuotta. Vuositasolla tämä tarkoittaa reilun 3 000 euron säästöjä energialaskussa. Lämpöpumpun hyötysuhde (COP) on valmistajan mukaan 4,3 (+7/35) – ja tähän talossa on päästy, myhäilee Koskivuori.