MAINOS

Lämpöpumppu tuo nopeita säästöjä pientalon lämmityksessä

Lämmitys

Lämpöpumppu on itsestään selvä lämmitysratkaisu uuteen taloon, mutta energiaa säästävä ilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu kannattaa hankkia myös jokaiseen vanhaan sähkö- tai öljylämmitteiseen taloon.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa lämpöpumppujen mahdollisuuksia energian ja rahan säästämiseen ei ole vielä hyödynnetty lainkaan riittävästi: maassamme on yli miljoonaa pientaloa, joiden lämmityksessä voitaisiin saavuttaa nopeita säästöjä täydentämällä vanhaa sähkö- tai öljylämmitystä lämpöpumpulla.

Pientaloissa huonetilojen lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen menee selvästi yli puolet kaikesta energiankäytöstä. Markkinoiden kehittyneintä tekniikkaa hyödyntämällä sähkö- tai öljylaskussa säästää nopeasti, sillä parhaiden lämpöpumppujen vuosilämpökerroin on yli viisi, eli pumppu tuottaa vuodessa viisinkertaisesti lämpöä verrattuna sen käyttämään sähköön.

↑Laadukas lämpöpumppu lisää asumismukavuutta ja säästää lämmityskuluja.

Lämpöpumput yhä tehokkaampia

Maailman suurimpiin lämpöpumppuvalmistajiin kuuluvan Daikinin tuotekehitysjohtaja Bart Aspeslagh kertoo lämpöpumppujen suorituskyvyn parantuneen viime vuosina huomattavasti erityisesti kylmissä olosuhteissa. Suomessa tällä on erityistä merkitystä, sillä lämmityskausi on pitkä.

– Hyvälaatuiset ilma- ja ilma-vesilämpöpumput toimivat tehokkaasti aina 20–25 pakkasasteeseen saakka. Daikinin lämpöpumppuja ei tarvitse sammuttaa edes pakkasen kiristyessä, Aspeslagh kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkoilman energiaa hyödyntävä lämpöpumppu toimii erittäin hyvällä hyötysuhteella suurimman osan lämmityskaudesta.

Lämmityskauden pituus on eteläisessä Suomessa 250 vuorokautta. Viimeisten talvien aikana pakkanen on ainakin hetkellisesti käynyt 20 asteen alapuolella Vantaalla keskimäärin viitenä, Tampereella kahdeksana ja Jyväskylässä kahtenatoista talvipäivänä.

Ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun kanssa voi hyödyntää myös aurinkolämpöä, jolloin suuri osa kesäkauden lämpimästä käyttövedestä saadaan ilmaiseksi. 

Näin tunnistat laadukkaan lämpöpumpun

1 Ympäristöystävällisen R-32-kylmäaineen käyttöönotto

Kylmäaine siirtää lämpöä sisä- ja ulkoyksiköiden välillä, ja niiden kehitystyö parantaa suoraan lämpöpumpun hyötysuhdetta.

Kasvihuoneilmiötä kiihdyttävien kaasujen käyttö kylmäaineina kielletään vuoden 2025 alusta, mutta edistyneimmät lämpöpumppuvalmistajat ovat siirtyneet jo nyt ympäristöystävällisen R-32:n käyttöön. Se siirtää myös tehokkaammin lämpöä, joten sen avulla Daikin on voinut vähentää sähkönkulutusta noin 10 prosenttia yleisesti käytettyyn R-410A-kylmäaineeseen verrattuna.

Lisäksi sen kasvihuonevaikutus kolmanneksen pienempi, joten ero ympäristön kannalta on merkittävä.

2 Kompressorin ja kylmäaineen säätötekniikan kehitys

Kompressorin ja kylmäaineen säätötekniikan kehityksen ansiosta lämpöpumpun kapasiteetin pienentyminen kylmissä olosuhteissa on minimoitu ja virtauslämpötilat on maksimoitu. Pohjoisen olosuhteisiin suunnitellut ilmalämpöpumput ja ilma-vesilämpöpumput toimivat vielä –25 °C:n lämpötiloihin saakka.

3 Coanda-ilmiö

Coanda-ilmiön hyödyntäminen optimoi lämpöpumpun aikaansaaman huonetilan ilmavirtauksen sekä lämmityksessä että jäähdytyksessä ja tuloksena on parempi lämpötilajakauma sekä miellyttävämpi sisäilma koko huoneessa. 

4 Takkatoiminto

Takkatoiminto kytkee lämpöpumpun ”Vain puhallin” -tilaan, kun huoneessa on lämpötilaeroja ja takka tai muu tulisija käytössä. Takkatilan ollessa käytössä puhallin levittää takan lämpöä ja lämpöpumppu alkaa lämmittää huonetta vasta huonelämpötilan laskiessa. 

5 Etähallinta

Etähallinnalla voi esimerkiksi säätää lämpötilan oikealle tasolle – poissa ollessa matalammaksi ja jo ennen kotiin tai mökille saapumista suuremmaksi. 

6 Helppo asennus

Laadukkaan lämpöpumpun rakenteessa on ajateltu myös asennuksen helpottamista, sillä asennuksessa säästetty työaika tuo suoraa säästöä myös laitteen ostajalle. Pieniä, mutta merkittäviä yksityiskohtia ovat muun muassa Daikinin pitkät vakioputkistot, jonka on mitoitettu kylmän ilmaston paksuille eristekerroksille. 

↑Ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun siistin näköinen ja hiljainen sisäyksikkö on helppo sijoittaa kodin kalusteiden joukkoon. 

Miten valitsen oikean lämpöpumpun?

Kaikissa lämpöpumpuissa tärkeää on laitteen mitoitus, joka on helppo tehdä asiantuntevan myyjän kanssa.

Yksinkertaisin valinta on ilmalämpöpumppu, jonka voi hankkia energiaa säästäväksi lämmityslaitteeksi miltei minkälaiseen rakennukseen tahansa. Ilma-vesilämpöpumpulla voi taas lämmittää myös käyttövettä.

Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulkoilmasta ja puhaltaa sen sisätiloihin, ja sen voi asentaa minkä tahansa lämmitysjärjestelmän rinnalle. Ilmalämpöpumppua voi käyttää myös kesällä jäähdytykseen. 

Ilma-vesilämpöpumppu taas siirtää ulkoilman lämpöenergiaa veteen ja sopii siksi suoraan vesikiertoisen sähkö- tai öljylämmityksen korvaajaksi. Sillä voidaan lämmittää myös käyttövettä.

Maalämpöpumppu on tehokkain laite erittäin kylmissä olosuhteissa, sillä hyötysuhde pysyy tasaisena kaikissa ulkolämpötiloissa.

Maalämpöpumppu on lähtökustannuksiltaan kallein, sillä sen käyttöönotto edellyttää putkiston upottamista porakaivoon, maan pinnan alle vaakasuuntaisesti tai esimerkiksi järven pohjaan. Maalämpöpumppu on tyypillinen uuden talon lämmitysratkaisu, mutta niitä asennetaan myös korvaamaan sähkö tai öljy vesikiertoisen keskuslämmityksen lämmönlähteenä.

↑Huonetilan jäähdytys ja lämmitys toimii miellyttävän vedottomasti ilmalämpöpumpulla, joka osaa huomioida, onko paikalla ihmisiä ja hyödyntää Coanda-ilmiötä. 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Daikin ilma-vesilämpöpmput ilma-vesilämpöpumppu ilmalämpöpumppu lämpöpumppu lämpöpumppuvalmistaja lämpöpumput maalämpöpumppu