Lämpöpumppu nostaa talon arvoa. Tutustu lämpöpumpputyyppeihin.

Lämmitys

Lämpöpumppujen avulla maahan, kallioon, veteen tai ilmaan auringosta varastoitunutta lämpöenergiaa, siirretään rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen. Lue perustiedot eri lämpöpumpputeknologioista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lämpöpumppujen toimintaperiaate on samantapainen kuin kylmälaitteissa, jotka ottavat lämmön ruokatavaroista ja siirtävät sen kylmälaitteen ulkopuolelle. Lämpöpumppu toimii vastaavalla tavalla kerätessään ilmaan, maaperään tai veteen varastoitunutta lämpöä ja siirtäessään sitä sisälle rakennukseen. Samoja laitteita voidaan käyttää myös tilojen viilennykseen

Lämpöpumppu on kannattava investointi

ilmalämpöpumppu omakotitalon lisälämmönlähteenä
Lämpöpumppu nostaa talon arvoa useimmiten enemmän kuin siihen sijoitetun rahan verran.

Lämpöpumppuja myytiin vuonna 2011 yli 70 000 kpl. Syy kasvavaan suosioon löytyy investoinnin kannattavuudesta. Kuluttajalle lämpöpumppu on yleensä kannattava sijoitus, puhutaanpa sitten rakentajasta tai saneeraajasta.

Lämmityksen hinta painuu tilanteesta ja lämpöpumpusta riippuen 3–6 senttiin / kWh kun sähköllä tai öljyllä lämmittäminen maksaa 12-18 senttiä/kWh. Tämä tarkoittaa jo tällä hetkellä 10–20 % vuotuista tuottoa investoinnille. Lisäksi lämpöpumppu nostaa talon arvoa useimmiten enemmän kuin siihen sijoitetun rahan verran.

Lämpöpumppujen menekkiä lisää myös huoli ilmastonmuutoksesta. Lämpöpumpuilla pystytään korvaamaan perinteisestä kotitalouden lämmöntuotannosta jopa 2/3 uusiutuvalla energialla.

Lämpöpumpputeknologiat

Maalämpöpumput (MLP)

Lämpöpumpun avulla toimivassa keskuslämmitysjärjestelmässä maasta tai vesistöstä tuotu lämpö siirretään lämmönjakohuoneesta huoneisiin veden tai ilman välityksellä samaan tapaan kuin öljy- ja kaukolämpölämmitysjärjestelmissä.

Lämpö kerätään maahan, porakaivoon tai veteen asennetun muoviputkilenkin avulla. Putkistossa kierrätetään jäätymätöntä liuosta, jonka avulla lämpö tuodaan höyrystin-lämmönsiirtimelle, jossa lämmön siirtyminen kylmäaineeseen tapahtuu.

Kylmäaineesta lämpöenergia luovutetaan lämpöpumppuprosessilla käyttövesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Itse lämpöpumppu toimii sähköllä, mutta se tarvitsee sähköä vain pienen osan suoran sähkölämmityksen vaatimasta määrästä.

Ulkoilma-vesilämpöpumput (UVLP) ja ulkoilma-ilmalämpöpumput (ILP)

 Ilmavesilämpöpumppu esittelyssä suomela.fi

Kuva: Panasonic Aquarea 9 kW

Lämpöä voidaan ottaa myös ulkoilmasta. Lämpö kerätään kierrättämällä ulkoilmaa puhaltimella ulkona sijaitsevan ulkoyksikön (höyrystimen) läpi.

Jos lämpöpumpun tuottaa lämmintä vettä lämmitys- ja käyttövedeksi puhutaan ilma-vesilämpöpumpuista. Jos lämpöpumppu tuottaa talon sisällä olevalla yksiköllä lämmintä ilmaa talon lämmitykseen on kyseessä ilmalämpöpumppu, joka toimii kesäisin myös jäähdytyslaitteena.

Poistoilmalämpöpumppu (PILP)

Poistoilmalämpöpumppu ottaa energian ilmanvaihdon poistoilmasta ja luovuttaa sen joko lämmitysjärjestelmän ja /tai käyttöveden ja/tai tuloilman lämmitykseen. Tästäkin lämpöpumpputyypistä on olemassa jäähdyttäviä versioita.

Lähde: SULPU – Suomen lämpöpumppuyhdistys

www.sulpu.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmalämpöpumppu ilmavesilämpöpumppu lämpöpumppu maalämpö