Lämpöpumpun energiamerkintä on nyt pakollinen

Lämmitys
Kaikissa lämpöpumpuissa on nykyisin oltava muista sähkökäyttöisistä kodinkoneista tuttu energiamerkintä.

Lämpöpumpun  energiamerkintä: velvoite perustuu EU:n energiamerkintädirektiiviin ja asetukseen 811/2013.
Velvoite koskee kaikkia lämmitykseen ja lämpimän veden tuottamiseen tarkoitettuja lämpöpumppuja, joiden lämmitysteho on korkeintaan 70 kW.

Kaikissa myytävissä ja asennettavissa lämpöpumpuissa on siis oltava tarra, josta ilmenevät tiedot laitteen energialuokasta, äänitasosta ja lämmitystehosta.

Vuonna 2017 tulossa A+++ -luokan lämpöpumpun energiamerkintä

Energiakaivo ja keräyssilmukka

Maalämpö – energiakaivo ja keräyssilmukka pintamaahan kaivettuna.

Vielä tänä ja ensi vuonna maalämpöpumppujen paras mahdollinen energialuokka on A++. Vuonna 2017 käyttöön saadaan kuitenkin vielä sitäkin parempi energialuokka A+++, jonka vaatimukset Lämpöässä-maalämpöpumput täyttävät jo nyt.

Energiamerkintädirektiivi on tuonut mukanaan lämpöpumpuille myös nimellislämpötehon perusteella annetut äänitasovaatimukset. Maalämpöpumppuja koskevat tietysti kiinteistön sisällä mitattavat äänitasot. Esimerkiksi alle 6 kW:n lämpöpumpulla äänitaso sisällä saa olla korkeintaan 60 dB, 12 – 30 kW:n maalämpöpumpulla 70 dB.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– On toki erittäin hyvä, että raja-arvot on virallisesti asetettu ja että lämpöpumppujen äänitasoihin kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota. Saneerauskohteissa laitteita voidaan joutua asentamaan myös sisätiloihin, jossa äänitasolla on todella merkitystä Lämpöässän myyntijohtaja Juha Lemponen kertoo.

– Olemme jo useamman vuoden ajan kehittäneet lämpöpumppujamme sekä aikaisempaa energiatehokkaammiksi että erittäin hiljaisiksi. Siksi A+++ -luokka ei tuota ongelmia. Esimerkiksi uusissa Lämpöässä Vmi-mallin lämpöpumpuissa on erittäin hyvä eristystaso. Kompressorit ovat ääneneristyshupun ansiosta todella hiljaisia. Esimerkiksi Vmi 11:n äänitaso on vain 36 dB, Vmi 14:n 38 dB ja Vmi 17:n 42 dB, Lemponen toteaa tyytyväisenä.