MAINOS

Lämpötilan vaikutus amarylliksen kukintaan – seisooko vesi pihassa?

Piha

Sateiden jälkeen on hyvä kierrellä pihamaalla tarkistamassa, jääkö vesi seisomaan kasvien juurille. Puutarhuri kertoo myös lämpötilan vaikutuksesta amarylliksen kasvuun ja kukintaan - lue vinkit ja ajoita kukinta jouluksi!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Nyt kun maat ovat vielä valtaosin sulat, niin lätäköiden pitäisi hävitä istutuksilta käytännössä vuorokaudessa sateen jälkeen.

Nyt onkin loistava aika käydä hiukan kävelemässä ja katselemassa penkkejä ja istutuksia, että missään ei vesi makaisi lätäköinä. Nyt asialle ehtii vielä tehdä jotain (lisätä maata, ohjailla vesiä pois jne). Talven tullessa olisi hyvä, ettei vettä jäisi kasvien juurille lammikkoina makaamaan. Makaavan veden vaikutus voi olla hyvinkin tuhoisa talven mittaan. 

Lämpötilan vaikutus amarylliksen kasvuun

Nyt kun amaryllissipulien lähetykset on käynnistyneet niin tuli mielee, että vilkaistaanko hiukan tuota lämpötilan vaikutusta niiden kasvunopeuteen.

Tuossa kuvassa näkyy hyvin se oleellisin ero lämpötilojen suhteen. Kasvatin Alfrescoja kolmessa eri lämpötilassa, muuten valo, kastelu yms. olosuhteet olivat samat, ja tuosta näkyy hyvin kuinka iso ja ratkaiseva merkitys lämpötilalla on.

Kun lämpötila oli +26–28°C-astetta, niin kaikki kolme putkea nousi nopeasti kukkaan reilussa kahdessa viikossa, ja varsista tuli lyhyet ja tanakat.

Kun lämpötila oli +22-24°C-asteessa, varret nousivat myös hyvin ja aloittivat kukinnan noin viikkoa myöhemmin – eli reilu kolmisen viikkoa istutuksesta.

Ja sitten tuo sipuli, joka oli +18°C-asteessa, oli hädintuskin aloittanut vielä kasvuaan.

Siksi tuossa alussa lämpötilan merkitys kukkavarsien nousemiselle on todella tärkeä, jopa valoakin tärkeämpi asia. Ja mielellään se lämpö saisi tulla pohjan kautta, jolloin se lämmittää parhaiten sipulia. Jos oikein tarkasti asiasta puhutaan, niin sipulin sisäinen lämpötila on se ratkaiseva asia. Sen tarvitsee olla tietyn verran, jotta varret lähtevät nousemaan ja kukkimaan. Tämä on hyvin loogista ja ymmärrettävää, sillä luonnossa kukka varmistaa tällä sen, että kukat tulevat oikeaan aikaan, kun lämpöä ja pölyttäjiä on varmasti tarpeeksi eikä se kuki liian aikaisin.

Lajikkeissa on toki myös eroja ja nyrkkisääntönä voit pitää, että valkoiset ovat hitaimpia, punaiset nopeimpia ja muut värit näiden väliltä.

Kun kukat ovat sitten aukeamassa, niin sitten niitä voit tarvittaessa jarrutella helposti viemällä ne n. +10°C (+ 5 – +15) -asteiseen paikkaan. Siellä ne voivat hyvinkin olla useamman viikon ilman ongelmia ja kun nostat ne lämpimään, niin kukat avautuvat muutamassa päivässä täyteen loistoonsa.

Itse annan muutaman amarylliksen kukkia ja ilahduttaa jo ennen joulua ja osan passaan sitten jouluksi. Etenkin ne jotka vien lahjaksi.

Amaryllis on myös rakkauden kukka

Amaryllis: Tarina tosi rakkaudesta ja puutarhan ihmeestä:

Kreikan mytologiassa Amaryllis oli palvelija, joka oli syvästi rakastunut komeaan, mutta kylmäsydämiseen Alteoon. Epätoivoisesti yrittäen voittaa Alteon rakkautta, Amaryllis lävisti sydämensä kultaisella nuolella ja vieraili joka päivä Alteon talolla, tiputellen verenpisaroita matkan aikana. Kolmantenatoista päivänä, tulenpunaiset, kauniit kukat, kukkivat pitkin Amarylliksen kulkemaa polkua. Alteo ihastui näkymäänsä, Amarylliksen sydän parantui ja meidän lempi joulukukkamme sai nimensä.

Led-kasvilamppuja saa taas

Viimeksi eilen harmittelin pimeneviä päiviä ja sitä, että noita led-lamppuja ei nyt saada (kun ammattiviljelmille on niin kova kysyntä näistä), niin tehdas olikin tehnyt meille iloisen yllätyksen ja saadaankin yksi erä lamppuja tänne heti ensi viikolla. Aivan loistava uutinen!

Eli näitä led-kasvilamppuja johtoineen tai ilman on nyt taas (hetken) saatavilla.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylis amarylliksen hoito Juha Toikka kasvilamppu Kodin Kukat Kodinkukat led-kasvilamppu


Lisää samasta aiheesta