Lamppujen kierrätys on ekoteko – osaatko kierrättää oikein?

Sisustus
Lamppujen kierrätys on ekoteko – osaatko kierrättää oikein?
Tiedätkö, miten vanhat loiste-, halogeeni- ja ledilamput hävitetään oikeaoppisesti? Useimmat lamput eivät kuulu sekajätteen joukkoon ja niiden kierrätyksessä onkin parannettavaa.

Kotien valaistukseen käytetään pääosin ledi- ja energiansäästölamppuja, jotka käytöstä poistuttuaan kuuluvat kierrätykseen. Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan merkittävää osaa käytöstä poistuneista lampuista ei vielä palauteta kierrätyspisteisiin. Lamppujen kierrätys on kuitenkin ekoteko, joka kannattaa.

– Osa käytetyistä energiansäästö-, loisteputki- ja ledilampuista päätyy edelleen sekajätteeseen, vaikka oikea osoite niille on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste, Suur-Uski kertoo.

Lampuista sekä erilaisista kiinteistä valaistustuotteista saadaan talteen hyödynnettäviä materiaaleja palauttamalla ne SER-pisteisiin. Vain halogeenilamput ja vanhat hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen.

 – Kuluttajilla on keskeinen rooli kiertotalouden mahdollistamisessa. Jos kuluttajat eivät lajittele ja kierrätä jätteitä, eivät hyödyntämiskelpoiset kierrätysjakeet tule hyötykäyttöön, Päivi Suur-Uski muistuttaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lamppujen kierrätys – sekajäte vähenee tulevaisuudessa entisestään

Lähimmät SER-vastaanottopisteet voi tarkistaa www.kierratys.info -sivustolta. SER-keräykseen kuuluvat ledien ja energiansäästölamppujen lisäksi myös käytöstä poistetut jouluvalot, kirkasvalolamput ja muut valaisintuotteet. SER-keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta.

– Lamppujen kauppakeräyksen ja kuluttajien tiedon lisääntymisen myötä lamppujen kierrätys on tehostunut, mutta parannettavaa vielä on. Useimmat lamput ja valaistustuotteet kuuluvat kierrätyspisteisiin sekajäteastian sijaan. Olemme matkalla kohti kiertotaloutta ja tulevaisuudessa yhä suurempi osa raaka-aineista kiertää ja sekajätteen osuus jätteistä pienenee entisestään, Suur-Uski toteaa.

16.-24.11. vietetään Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa ja kannustetaan yrityksiä ja kuluttajia lisäämään lajittelua ja kierrätystä. 

Lisätietoja:

Motiva Oy

www.motiva.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lampunvalinnasta ja valaistuksesta: www.lampputieto.fi

Alueellisten kierrätyspisteiden hakupalvelu: www.kierrätys.info

Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä: www.serkierratys.fi

Euroopan jätteen vähentämisen viikko: www.jätteetönviikko.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Motiva toimii kestävän kehityksen muotoilijana ja erityisasiantuntijana. Luotsaamme ja autamme valtionhallintoa, kuntia ja alueita sekä yrityksiä matkalla kohti kestävää muutosta. Kuluttajille tarjoamme puolueetonta ja luotettavaa tietoa ja neuvoa kestävän arjen valinnoissa. Valtion kestävän kehityksen yhtiönä tavoittelemme kaikessa toiminnassamme vaikuttavia tuloksia koko yhteiskunnan parhaaksi.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Lue myös: Perusvinkkejä kasteluun – puutarhamuovien kierrätys, Paperi- ja kartonkituotteiden oikea lajittelu – katso vinkit, Näin suunniteltiin ja asennettiin ulkovalaistus. Työnallen taloon tuli spotteja, hämäräkytkin ja liikkeentunnistin, Ulkovalaistus on helpointa uusia kesällä, Askarruttaako ulkovalaistus? 10 kysymystä ja vastausta, Näin suunniteltiin ja asennettiin ulkovalaistus – Työnallen taloon tuli spotteja, hämäräkytkin ja liikkeentunnistin, Puutarhan valaistus kuntoon, Toimiva keittiön valaistus, Ulkovalaisimet tuovat valoa syyspuutarhaanUlkovalaistus on helpointa uusia kesällä ja Led-valo on lyömätön valaistusvaihtoehto

MAINOS
MAINOS LOPPUU