Lannoita nurmikko ja perennat, torju härmä

Piha
Hävitä puutarhaasi ilmestyneet espanjansiruetanat ja lehtikotilot. Lannoita nurmikkoa ja perennoja kesälannoitteella.

Espanjansiruetanan ja lehtokotiloiden tarkkailua

Espanjasiruetanoiden ja lehtokotiloiden uudet sukupolvet alkavat liikkua, ja ne kannattaa hävittää heti. Muista tunnistamisasiat eli muistisääntö ”jos on napa, niin älä tapa” toimii lehtokotiloiden tunnistamisessa. Espanjansiruetanan ukkoetanasta taas erottaa vatsapuolen värityksestä eli ukkoetanalla vatsan reunat ovat tummemmat ja keskikohta vaaleampi kun taas siruetanalla vatsan väritys on tasaisen.

Nurmikon leikkauksen säännöllisyys ja sängen pituus

Nurmikkoa leikataan säännöllisesti 1–2 krt/viikossa. Näin se ei pääse liian pitkäksi eikä leikkuujätteestä tule ongelmia. Pituudesta kannattaa leikata kerralla kolmannes pois.

Lannoita kesälannoitteella

Nurmikolle ja perennapenkeille on myös hyvä antaa lannoitetäydennystä. Kasvien kasvu tarvitsee nyt enemmän fosforia ja kaliumia, joten käytä ns. kesälannoitteita. Elokuun puolivälissä siirrytään käyttämään syyslannoitteita. Lannoitteet kannattaa levittää aina ennen sadetta, etteivät ne polta kasveja suotta.

Kastele kerralla kunnolla, ei opeteta juopoiksi, sateella kastelu kannattaa

Jos luoja ei suo vettä tarpeeksi, niin kasveja kannattaa kastella kunnolla. Ensin kastellaan maata hiukan, jotta vesi alkaa imeytyä, ja sitten vasta kunnolla. Maan tulee kastua vähintään 10–15 cm matkalta. Tämä selviää parhaiten ihan maata kuopaisemalla. Jos maa on kuivaa, kunnon kastelu vaati yllättävän paljon vettä.  Liian vähällä kastelulla kun ei ole itse kasville iloa, mutta pintarikkaruohot kyllä kasvavat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvä keino on rakentaa ns. syväkasteluputki eli putki, jonka päässä on pienet reiät. Työnnä putki n. 30–50 cm syvyyteen maahan ja laske vettä hiljalleen sen kautta kasvien juurille. Näin vesi menee sinne minne pitääkin.  Sateella kastelu kuulostaa hullun hommalta, mutta itse kastelen usein sateella tai heti sateen jälkeen letkukastelut. Sade on useimmiten kostuttanut maan hyvin vettä imeväksi, ja näin letkusta suihkutettu vesi imeytyy hyvin maahan eikä virtaile. 

Kostea ja lämmin lisäävät härmän mahdollisuutta

Härmä on yleinen vitsaus etenkin loppukesästä, kun kasvusto ei pääse kuivahtamaan kunnolla. Tiheitä kasvustoja kannattaa harventaa sen verran, että ilma pääsisi kiertämään hyvin. Näin riski härmästä tai homeista on paljon pienempi kuin tiheässä kasvustossa. Samoin huonot lehdet on hyvä poistaa nyt vähintään kerran viikossa.

Jos härmää kumminkin tulee, se kannattaa torjua mahdollisimman pian, ettei se suotta leviä. Kätevä kotikonsti on tehdä luomutyylinen torjunta-aineliuos, joka sumutetaan niin lehtien ylä- kuin alapuolellekin, niin että kasvi kastuu märäksi. Tarvitset siihen vain:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • 2 rkl mäntysuopaa
  • 1 rkl ruokaöljyä (max 1 rkl, sillä liian iso määrä voi aiheuttaa lehtisolujen tukkeutumista)
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 litraa lämmintä tai haaleaa vettä

 

Sekoita ensin mäntysuopa ja ruokaöljy sekaisin, lisää ruokasooda ja lopuksi vesi ja ravista kunnolla sekaisin esim. sumupullossa. Lisäbonuksena esim. ruusunlehdet kiiltävät upeasti tuon ruokaöljyn ansiosta.

Hyvää kesää toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: FreeImages