Lasitiili tuo valoa tilaan

Talo

Teksti Esko Kuokkanen
Kuva: Pixabay

Vettä ja pesua reilusti kestävä lasipinta on omimmillaan pesuhuoneissa ja muissa märkätiloissa. Koska lasitiilet tarjoavat näkösuojan, mutta päästävät valon lävitseen, ne käyvät loistavasti myös suihkusermiksi. Ne sopivat mainiosti myös pesutilojen ikkunoiksi sekä ulko- että väliseiniin.

Lasitiilet ovat mainio ikkunamateriaali myös muualle. Esimerkiksi käytävään tai eteiseen saadaan päivällä kaunista luonnonvaloa, ja pimeällä pinnan läpi hehkuva sisävalaistus koristaa rakennuksen julkisivua. Verhoja tai muuta näkösuojaa ei tarvita. Lasitiilipinnan lämmöneristys vastaa kaksinkertaista ikkunaa, ja ääneneristys on erittäin hyvä, mikä johtuu materiaalin massiivisuudesta ja rakenteen tiiviydestä. Sekin on hyvä muistaa, että asianmukaisesti tehty ulkoseinän lasitiili-ikkuna on murtovarma.

Keittiöön, eteiseen ja muihinkin tiloihin saadaan lasitiilistä kauniita, jopa veistoksellisia tilanjakajia ja väliseiniä. Malli- ja värivalikoima on runsas. Kuviopintoja on monenlaisia. Lähes sileän lasitiilipinnan läpi näkyvät hahmot melkein kuin tavallisesta ikkunasta, mutta mitä runsaampi kuviointi, sitä paremman näkösuojan se antaa. Lasitiilien kokovalikoima ei sen sijaan ole kovin runsas. Yleisin koko on 19 x 19 senttiä. Muita kokoja ovat esimerkiksi 24 x 24 senttiä, ja joillakin valmistajilla 11,5 x 11,5 tai 10 x 10 senttiä. Tiilien paksuus on melkein aina 8 senttiä. Erikoistilauksesta saa toki muitakin kokoja ja muotoja tai vaikka kulmakappaleita ja viistettyjä lasitiiliä vinoihin kulmiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lasitiilien mitoitus vaatii tietoa

Perinteinen lasitiilien asennustapa on sementtilaastilla muuraaminen. Tiilien syrjissä on urat, jotka täytetään saumauslaastilla. Massan sisään asennetaan teräsvahvikkeet. Tällainen rakennustapa on lähes ainoa vaihtoehto suuria pintoja sekä varsinkin ulkoikkunoita tai ulkoseinän lasitiilipintoja tehtäessä. Lasitiilien toimittajilla on tarkat ohjeet, ja etenkin raudoitukseen ja karmeihin tulevat erikoismateriaalit on syytä hankkia samasta paikasta kuin tiiletkin.

Lasitiilien sisällä on tiivis ontelo, minkä vuoksi niitä ei lohkota kuten tavallisia tiiliä. Mitoituksessa on siis aina lähdettävä kokonaisten lasitiilien mitoista. Lisäksi pitää ottaa huomioon saumanvarat, karmit tai kehykset sekä karmiliitosten vaatimat varat. Ennen kuin lasitiili-ikkunalle tehdään aukko, on syytä hankkia tarkat mitat tiilien toimittajalta tai alan rakennustiedostoista.

Kehystämällä lasitiili on helppo asentaa

Muuraamisen asemesta on kehitetty helpompiakin keinoja lasitiilien asennukseen. Yksi niistä on Suomen Lasitiilirakenteen kehittämä Steckfix-järjestelmä, johon kuuluvat lasitiilien lisäksi alumiinikarmit. Lasitiilet ladotaan paikoilleen karmien sisälle. Kohdistuksesta huolehtivat välikkeet ja lujuudesta valmiiksi mitoitetut vaaka- tai pystysuuntaiset metallivahvikkeet. Tiilet liimataan toisiinsa erikoismassalla. Rakenne soveltuu sekä ulko- että sisäseiniin.

Kaakelikeskus toimittaa Blockup-järjestelmää, joka sopii hyvin esimerkiksi suihkuseinään. Kehystä ei tarvita lainkaan, ja rakennelman vapaaksi jäävä reuna saadaan siistiksi ja kauniiksi käyttämällä erityisiä päätytiiliä. Suihkuseinämän ei tarvitse ulottua kattoon, sillä valikoimaan kuuluu myäs kulmatiili.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vitrean kehittämä silikonikiinnitys perustuu listoihin. Lasitiilet voidaan asentaa kohteen mukaan valittuun asennuskehykseen tai myös ilman erillistä kehystä, jolloin lasitiilet muodostavat yhtenäisen kentän muun ympäröivän rakenteen kanssa. Tiilet ladotaan asennusaukkoon kiinnityslistojen ja erikoissilikonin avulla. Menetelmää voidaan käyttää sekä sisällä, ulkona että kosteissa tiloissa.

Kylpyhuoneen suihkuseinämää ja muitakin rakenteita suunniteltaessa on muistettava, että märkätilan lattia viettää aina lattiakaivoon päin. Suihkuseinää ei voi ryhtyä pinoamaan lattialle muitta mutkitta, vaan ensin on tavalla tai toisella tehtävä seinämälle vaakasuora sokkeli. Tavallisesti se hoituu pienellä betonivaloksella.

Pieniä rakenteita, kuten tilanjakajia tai väliseinän ikkunoita, voi rakentaa silikonilla saumaten ilman kehyksiäkin. Lasitiilille voi rakentaa kuiviin tiloihin puisia ruudukkokehyksiä, miksei lämpökäsitellystä puusta myös märkiin tiloihin. Puuprofiiliruudukoita saa myös valmiina.

Idea!

Mieti, miten upealta näyttäisi valoisa lasitiilipinta

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Keittiön työtason takana kiinteän kaakelipinnan tilalla
  2. Keittiökalusteiden sokkelin paikalla
  3. Tilanjakajana vaikka olohuoneen ja eteisen tai olohuoneen ja keittiön välillä
  4. Nukkumanurkkauksen näkösuojana
  5. Saunan löylyhuoneen ja pesuhuoneen väliseinänä.

Käytä mielikuvitusta – mahdollisuudet ovat rajattomat!