–Kotitapaturmien ehkäisykampanjan tiedote–
Kuvat: Pixabay

– Lasten tekemisiä ulkona pitää omien askareiden tai jännärin lukemisen sivussa valvoa koko ajan. Lapsia on aina vahdittava veden ääressä, olipa sitten kyse rannasta tai pihan uima- tai koristevesialtaasta, muistuttaa suunnittelija Kaarina Tamminiemi Terveyden edistämisen keskuksesta.

– Kannattaa varmistaa myös, ettei lapsi pääse kiipeämään esimerkiksi rännien alla olevaan vesisaaviin tai saunan vesisaaviin. Pihakaivon kansi pidetään lukittuna.

Vanhemmille lapsille opetetaan tulen oikea käsittely mökkioloissa. Lapsille opetetaan myös, miten menetellä, jos syttyy tulipalo. Tulipalon syttyessä ei saa mennä piiloon, vaan nopeasti ulos turvaan. Hätänumeron 112 käyttö kerrataan perheen kanssa.

Järjestys luo turvallisuutta mökilläkin. Vaaralliset aineet pidetään lukkojen takana tai muuten pois lasten ulottuvilta. Lääkkeiden paikka on lukitussa lääkekaapissa. Alkoholit ja tupakat säilytetään lukkojen takana, samoin puhdistusaineet ja kemikaalit. Terävät ja vaaralliset esineet pidetään lasten ulottumattomissa, samoin tulitikut, tupakansytyttimet ja muovipussit. Kesäsaunan kuuma vesipata on lapsille vaarallinen, joten saunan ovi on syytä pitää lukossa.

Hauskan ohessa trampoliineista voi aiheutua myös tapaturmia

Lapsille tarkoitetut trampoliinit yleistyvät nopeasti. Hyppiminen on mainiota liikuntaa, mutta asiassa on myös riskinsä. Trampoliinit ovat aiheuttaneet onnettomuuksia useina kesinä, lähinnä käsien ja jalkojen murtumina ja aivotärähdyksinä. Kuluttajavirasto suosittelee ostajaa tarkastamaan, että trampoliinin mukana on tuoteturvallisuuslain edellyttämät käyttöohjeet. Tuotteiden ominaisuuksia, kuten vakautta, on hyvä vertailla. Kannattaa myös ostaa trampoliiniin sopiva suojaverkko.

Kesällä lapsille hankitaan usein uusia leluja. Ennen ostopäätöstä on hyvä tutkia lelujen turvallisuus; mistä materiaalista lelu on valmistettu, minkä ikäiselle ja mihin käyttöön se on tarkoitettu. Irtoavat osat ja pikkuruiset tavarat joutuvat helposti suuhun ja aiheuttavat tukehtumisvaaran. Lelujen muovikääreitä ei saa jättää pienten lasten käsiin.