MAINOS

Led-kasvivalon käyttö siemenkylvöissä, talvehtineiden herättelyä – kaikki lilliputeista

Piha

Led-kasvivalo on oikein käytettyny mainio apu siemenkylvöissä ja taimikasvatuksessa. Lue puutarhurin vinkit! Kaiva talvehtivat kasvit heräilemään kellarin uumenista ja muista suojata pihan arat kasvit ahavalta. Ja mitä oikein ovat ne paljon puhutut lilliputtiverenpisarat?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hohtavan kauniita terveisiä täältä puutarhalta! Nyt on niin upeat kelit, ettei paremmasta väliä. Aurinko hellii ja mullasta nousevat taimet kiittää. Puutarhureiden unelma-aika on todenteolla alkanut!

Siemenkylvöistä ja valon käytöstä vielä

Viime viikolla kerrattiin siemenkylvöjen perusjuttuja ja keinovalon käytöstä tuli muutamia kyselyjä, joten pari sanaa siitä vielä.

Sen enempää kantaa ottamatta näihin erilaisiin kasvi-/kasvuvaloihin en valitettavasti voi ottaa, koska niitä on etenkin kuluttajille tarjolla niin valtava määrä. Niiden käyttötarkoituksesta ja soveltuvuudesta on aina hyvä kysyä lamppuja myyvästä liikkeestä. Olen testannut vuosien saatossa niitä varmaan kymmeniä, ellen satoja, mutta uusia malleja tulee jatkuvasti. Ja toisaalta olen löytänyt tämän hyvän LED-valaisimen (ja saanut erikoisluvan myydä sitä myös kotieihin), niin en enää testaile eri malleja, vaan enempi tämän käyttöä ja ominaisuuksia. 

Tällä lampulla on pitkä käyttöikä, ja 25 000 tunnin jälkeen on vielä vähintään 90% alkuperäisestä valotasosta jäljellä. Lisäksi tämän lampun spektrissä oleva valkoinen valo tekee siitä silmälle miellyttävämmän kuin pelkkä sini/puna. Lampulla on kahden vuoden tai 2000 tunnin takuu.

Ledin käyttö taimikasvatuksessa

 • hyvä taimi on viljelyn onnistumisen edellytys
 • hyvälaatuinen ja runsas valotus = kompakti, hyväjuurinen ja vahvasolukkoinen taimi, jolla saadaan optimaalinen kasvutulos
 • useimmat kasvit tarvitsevat yön, normaalisti käytetään 4-6 h yötä = kasvin palautuminen ja sokerien kulkeutuminen kasvissa

Eri aallonpituuksien vaikutuksia kasvuun

 • punainen (deep red) on tehokkain fotosynteesiin ja vegetatiiviseen kasvuun
 • sinisellä (blue) on positiivinen vaikutus kompaktiin kasvuun
 • kaukopunaisella (far red) on positiivinen vaikutus generatiivisiin ominaisuuksiin, kukan muodostumiseen ja juurrutukseen
 • valkoinen (white) on laajin spektri ja hyvä silloin, kun kasvatetaan monia eri lajikkeita tai tarvitaan työskentelyvaloa

Koska LEDit eivät tuota lämpösäteilyä, taimen lämpötilaa on helpompi säätää, mikä estää kasvien stressiä ja lehtivaurioita sekä mahdollistaa korkeammat valotasot. Lisäksi koska LED-lamput tuottavat HPS-lamppuihin verrattuina hyvin vähän lämpöä eivätkä siten vahingoita taimia, myös matalia kasvihuoneita käyttävät viljelijät hyötyvät ylävalotuksen kiistattomista eduista. Hyvällä hyötysuhteella säästetään myös energiaa. Pienellä energialla tuotetaan mahdollisimman paljon kasvien yhteyttämiseen tarvittavaa valoa (1,9 umol/J), ja verrattuna perinteisiin lamppuihin, voidaan säästää jopa 90% energiaa.

Lamppu soveltuu siis hyvin päivän pidentämiseen ja lisävaloksi. Itse en käytä oikeastaan mitään muuta valoa (paitsi lukemiseen) sisällä kuin tuo. Se hoitaa yleisvalaistuksen ja kasvit samalla kertaa. Lamppua voidaan käyttää kasvihuoneissa, mutta vettä sen päälle ei saa ”kaataa”. Lampun kanssa ei myöskään käytetä varjostinta eikä sitä saa jättää sateeseen.

Vinkki esikasvatukseen ja lampun käyttöön vielä. Itse olen tehnyt niin, että kun olen kylvänyt siemenet, niin tuon valon hyvin lähelle kasvulaatikoita, joskus jopa alle 50 cm ja annan lampun palaa n. 20 tuntia yhtäjaksoisesti kerrallaan. Yöksi vain tuo 4 tunnin lepoaika. Valtaosalla tuo tarkoittaa vain viikon verran, niin paljon nopeammin ja tasaisemmin siemenet itää.

Kun taimet ovat koulinta vaiheessa, koulin ne mahdollisimman aikaisin ja siirrän ne joko luonnonvaloon tai nostan lampun lähelle katonrajaan. Kun taimet ovat omissa ruukuissaan, niin ne eivät enää veny ja vähempikin valo riittää hyvään kasvuun ja juuriston vahvistumiseen.

Talvehtineiden kasvien herättelyä – vettä ja valoa

Kellarissa tai muissa viileissä tiloissa talvehtineiden kasvien herättely alkaa olla jo ajankohtaista. Näin minä sen teen:

 • Annan aina ensin hiukan puhdasta vettä.
 • Jos vaihdan kokonaan uudet mullat / isomman ruukun, teen sen tässä vaiheessa. Myös jos vaihdan pelkän pintamullan. Samassa yhteydessä laitan lannoitekävyt ruukun pohjalle. Näin hidasliukoinen ja oikea peruslannoitus on turvattu koko kesäksi.
 • Pidän aluksi kasvit pois suorasta auringonvalosta, vasta kun kasvua on tullut kunnolla esiin, siirrän ne täyteen auringon valoon. Liian aikaisin auringonvaloon siirrettynä saattaa tulla polttovioituksia. Led-valon alle ne voi siirtää heti, koska se ei ole niin polttava.
 • Kun uudet kasvut alkaa ilmestyä, otan pistokkaat ja laitan ne juurtumaan kasvatusnappeihin. Eihän sitä nyt hyviä alkuja hukkaan sovi heittää, lahjoittaa vaikka kaverille, jos ei itsellä ole tilaa.
 • Leikkaan perusrungot alas lajikekohtaisesti, esim. pelakat n. 15 cm korkeudelta. Samalla leikkaan kokonaan pois ne varret, joihin ei ole uutta kasvua ilmestynyt.
 • Runkomalleissa annan rungon olla rauhassa ja leikkaan vain yläosan. Rungosta mahdollisesti esiin tulevat versot taitan heti pois.
 • Lannoittamisen aloitan vasta kun kasvua on ilmestynyt ja senkin aluksi hyvin miedolla lannoitteella. Kun kasvu alkaa kiihtyä, annan reippaasti kastelulannoitetta, jotta kasvu lähtee hyvin käyntiin. Kesän alussa yleensä lopetan lannoitekastelun (lähes) kokonaan, sillä lannoitekävyt pitävät huolen riittävästä lannoituksesta. Näin kasveista on tullut reheviä ja koko kesän komeasti kukkivia.  Myöhemmin kesällä voin antaa taas lannoitekasteluja sen mukaan millainen kesä on ollut ja mille kasvit näyttävät. 

Kasvien suojauksesta – kasvupaikka ja kasvin ikä

Viime viikolla oli puhetta myös noiden ikivihreiden kasvien suojauksesta. Siihen sen verran vielä lisää, että nyt kun tuo suojaustarve on todella ajankohtainen (päivät lämpimiä ja aurinkoisia, mutta yöllä pakkasta ja mahdollisesti tuulta), niin suojaukseen ja sen tarpeeseen vaikuttaa paljon myös kasvin ikä sekä kasvupaikka.

Kasvinkasvupaikalla on suuri merkitys suojaamisen tarpeeseen. Jos kasvit ovat esim. iltapäivän auringossa, niin lämpötila voi olla reilusti, jopa toistakymmentä astetta plussalla, kun samaan aikaan lämpötila varjossa voi olla miinuksella. Samoin aamu- tai ilta-auringossa olevat kasvit eivät myöskään lämpene niin paljoa, kuin keski- ja iltapäivän auringossa olevat. Tämä on ihan luonnollista, mutta jotenkin sitä ei vain aina tule ajatelleeksi. Ihmettelee vain, että miksi toiset kasvit kärsivät ja toiset eivät, ja etsitään syytä maasta tai kasveista, kun ”syyllinen” on tuo kasvupaikan aurinkoisuus.

Ja miksi sitten nuoret havut ja rodot olisi hyvä suojata, mutta vanhempia ei tarvitse? Nuorten kasvien juuristo on vielä hyvin pieni ja pinnassa, kun taas vanhemmilla kasveilla se on syvemmällä maassa ja usein myös roudattomassa maassa, jossa on kosteutta saatavilla. Siksi on hyvä peitellä ja suojata etenkin nuo kovimmassa ”paahteessa” olevat nuoret kasvit.

Ailan ja Villen terveiset

Ailalta ja Villeltä tuli niin ihania terveisiä! Ei heitä suotta ole kehutta ja palkittu vai mitä? Lyhyesti ja ytimekkäästi, kuvat kertoo kaiken:

”Terve Juha. Laitoimme kukkatilauksen postin kautta. Rusokki on hyvä reunakukka. Terveisin Aila ja Ville Kukkolankoskelta”

Myös itse olen laittanut jo useampana vuonna näitä rusokkeja. Ne kukkivat niin upeasti aina pakkasiin asti ja mikä tärkeintä, niin loppukesän pölyttäjät hyötyvät niistä valtavasti, kun muuten alkaa olla kukat vähissä ja ravinnontarve kuitenkin suuri.

Nämä kolme lajiketta ovat minun suosikkini, mitkä sinun? Vai kaikki kolme?

Mitä nämä ”lilliputtiverenpisarat” oikein ovat?

Sisko tiedusteli tätä ja huomasin itsekin, etten ollut koskaan kertonut näiden kiehtovaa historiaa ja sitä miten nämä ovat syntyneet, ja miksi nämä ei siis tosiaan ole niitä tavallisia verenpisaroita.

Näillä uusilla lajikkeilla on kumminkin pitkä historia ja mikä tärkeintä, intohimoisia ja ammattitaitoisia henkilöitä matkan varrella. Niin kuin aina hyvässä kasvin jalostuksessa on.

Näin niiden matka aina 1500-luvulta tähän päivään on lyhykäisyydessään tapahtunut:

Vuonna 1535 Leonhart Fuchsia aloitti lääketieteen opettamisen Saksalaisessa yliopistossa. Samana vuonna hän aloitti myös kasvatuksellisen kasvitieteellisen puutarhan talonsa vieressä. Tämä oli erityisen vaikuttavaa tuolloin, koska tämä oli yksi ensimmäisistä kasvatus tarkoituksiin tarkoitetuista kasvitieteellisistä puutarhoista koko Euroopassa. Siksi Leonhart Fuchsia pidetään laajalti yhtenä kasvitieteen keskeisistä perustajista.

Etelä-Amerikasta löytyneen kasvilajin nimesi 1703 tutkija Charles Plumier saksalaisen kasvitieteilijän Leonhart Fuchsin (1501–1566) mukaan.

Tänä päivänä Hollannin lounaisosassa on Westlandin-alue, joka on kansainvälisen kasvihuonealan keskittymä. Alueen perheyritykset ovat erikoistuneet kukkaviljelyyn. Vuonna 1947 Jan Hendriks perusti Hendriks Young Plants:n ja 1970 hänen poikansa Hans ja Fred alkoivat erikoistua fuchsia kasveihin. Hendriksin perhe on kasvattanut fuchsiakasvia jo kolmelle sukupolvelle. Vuosien jalostuksen jälkeen Bella Fuchsia otettiin menestyksekkäästi käyttöön vuonna 2014 ja nykyään tarjolla on 15 Bella Fuchsia -lajiketta.

Lilliputit Suomessa

Bella Fuchsiaa kutsutaan Suomessa ”lilliputeiksi” ja näiden lajikkeiden ensimmäinen kasvattaja on ollut Kodin Kukat. Tästä yhteistyöstä olemme olleet erittäin ylpeitä ja onnellisia jo vuosien ajan. Kodin Kukat saa myös jatkossakin aina ensimmäiset uutuudet yksinoikeudella asiakkailleen. Voin sanoa, että kun aikoinaan tutustuin heihin, niin vastaavaa intohimoa ja perehtyneisyyttä verenpisaroihin en ollut koskaan aiemmin tavannut. Aloimme tehdä yhteistyötä, joka vain paranee vuosi vuodelta. Kiitos heille, että uskoivat myös minuun!

Bella Fuchsia viihtyy niin ruukussa kuin kukkapenkissäkin. Sen kukat ovat kauniin kaksiväriset ja se kukkii runsaasti koko kesän, jopa marraskuuhun asti. Bella Fuchsia viihtyy varjossa tai puolivarjossa, mutta jatkuvasta auringon paisteesta se ei pidä. Säännöllinen kastelu varhain aamulla tai myöhään illalla on Bella Fuchsian mieleen. Kasvukaudella lannoitetaan noin kahden viikon välein.

Nämä kaksi lilliputti-uutuutta  valitsin siis tälle vuodelle meille:

Ja samasta talosta on muuten lähtöisin sitten nämäkin verenpisarat eli laatua löytyy:

Ihanaa kevään tuloa toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ahava Juha Toikka kasvien suojaaminen kasvivalaisin kasvivalo Kodin Kukat Kodinkukat led-kasvivalo