MAINOS

LED-lamput tuovat säästöjä sisällä ja ulkona

Sisustus

Pitkäikäiset ja energiatehokkaat LED-lamput ovat suosittuja niin kodin sisustuksessa kuin ulkovalaistuksessakin. EU:n hehku- ja elohopealamppukiellot ovat vauhdittaneet ledien kehitystä, ja ledeillä onkin monia etuja verrattuna muihin lamppuihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

LED-lamput korvaavat elohopealamput

Lähinnä ulko-, katu- ja teollisuusvalaistuksessa käytettyjä elohopealamppuja ei ole saanut valmistaa eikä maahantuoda huhtikuun 2015 jälkeen. Elohopealamppuja on korvattu monimetallilampuilla ja LED-valonlähteillä.

– Yleensä luullaan, että koko valaisin täytyy vaihtaa, mutta näin ei ole. Markkinoilla on LED-lamppuja, jotka voidaan helposti asentaa suoraan vanhojen elohopealamppujen tilalle, Pekka Nuutinen Sanpek Oy:stä kertoo.

– LED-lampuissa on paljon etuja verrattuna muihin lamppuihin. Yksi merkittävimmistä eduista on säästöt energiankulutuksessa. Elohopealamppuihin verrattuna ledit tuovat säästöjä 70–80 prosenttia. Hehku- ja halogeenilamppuihin verrattuna säästö on jopa 90 % ja energiasäästölamppuihin nähdenkin noin 50 %, Nuutinen sanoo.

Vähäisen energiankulutuksen lisäksi säästöjä syntyy ledien pitkäikäisyyden takia.

– Ulkovalaistuksen huoltokustannukset ovat merkittävästi pienempiä verrattuna elohopealamppuihin, toteaa Nuutinen.

Oikean lampun valinta

Oikea lamppu valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Ledit ovat todella yleiskäyttöisiä, mutta kaikkiin kohteisiin ei lediäkään voi laittaa, esimerkiksi saunaan tai uuniin ledit eivät sovi.

Sopivaa lamppua valitessa kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä. Pakkauksesta tulisikin tarkistaa ainakin luumen-arvo (lm) eli riittävä valon määrä, energiatehokkuusluokka, värilämpötila ja lampun käyttöikä.

Nuutisen mukaan laadukkaan LED-lampun käyttöikä on yli 40 000 tuntia eli keskimääräisessä kotitalouskäytössä noin 20 vuotta. Valon määrästä puolestaan kertovat luumenit (lm). Hehkulampuista tutut watit kertovat vain sähkönkulutuksesta. Ledilampun luumen-arvon tulisi olla noin 700–800 lm, jotta se vastaisi 60 W:n hehkulampun tuottamaa valon määrää.

Koteihin halutaan luonnollista valoa

Lampun värintoistoindeksi eli Ra-indeksi kertoo, miten valonlähde toistaa värejä. Auringonvalon värintoistoindeksi on 100. Jos lampun Ra-indeksi on yli 80, väri koetaan luonnolliseksi ja laadukkaaksi.

– Esimerkiksi Sanpekilla on myynnissä ledejä, joiden värintoisto CRI Ra on suurempi kuin 90. Tällaiset lamput toistavat värit lähes yhtä luonnollisina kuin päivänvalo, toteaa Nuutinen.

Valon laatuun vaikuttavat värintoistoindeksin lisäksi värilämpötila, jonka mittayksikkö on kelvin (K). Värintoistoindeksiä ja värilämpötilaa ei pidä sotkea toisiinsa. Värilämpötila ilmoittaa valon värin, kun taas värintoistoindeksi ilmoittaa valonlähteen kyvyn toistaa värejä. LED tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä.

– LED-lamppujen etuna on laaja värilämpövalikoima 2 700–6 500 K. Suomessa on aiemmin suosittu kodin valaistuksessa lämpimiä sävyjä ja keltaisempaa valoa, mutta esimerkiksi valkoisesti sisustettuihin koteihin halutaan nyt kirkkaampaa, neutraalin valkeaa valoa värilämmöllä 4 000–4 500 kelviniä.

Laajentunut LED-valaisinvalikoima mahdollistaa esimerkiksi värilämpötilan vaihdon ja valaistuksen himmennyksen.

– Valo vaikuttaa koko sisustukseen ja siksi esimerkiksi säädettävän värilämmön valaisin on hyvä vaihtoehto, kun kotiin halutaan luoda erilaisia tunnelmia. Ledin etuna on myös tasainen, hyvälaatuinen valo. Ledit eivät vilku tai välky, joten asumismukavuuskin paranee. Monet ovat tuskailleet energiasäästölamppujen hidasta sytytystä. Ledien kanssa tätä ongelmaa ei ole. Myös ulkona pakkasessa ledit syttyvät heti täydellä valoteholla, Nuutinen sanoo.

Asumisviihtyvyyden lisäksi hyvä ja toimiva valaistus lisää turvallisuutta sekä vähentää tapaturmariskiä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

elohopealamppu led led-lamppu led-valaisin led-valaistus led-valot ledi ledilamppu