MAINOS

Led-valaisimet tuovat säästöjä ja kaunistavat kotia

PihaSisustus

Ledit yleistyvät kotona ja työpaikoilla muun muassa niiden energiatehokkuuden ansiosta. Kaunis ja toimiva led-valaisin on tärkeä osa sisustusta kaikissa kodin tiloissa, se kestää pitkään eikä kuormita ympäristöä. Ledien tekninen kehitys jatkuu edelleen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Led-tekniikalla toteutettu valaistus on yhä yleisempää kodeissa ja työpaikoilla, ulkona ja sisällä. Syitä tähän on monia. Yhtenä suurimpana on erittäin hyvä energiatehokkuus, jolla päästään merkittäviin kustannussäästöihin sekä pienennetään ympäristökuormaa. Led-valaisimet eivät sisällä esimerkiksi elohopeaa kuten energiansäästölamput.

Led-tekniikalla saadaan toteutettua kauniita ja siroja valaisimia, koska valaisimia ei tarvitse enää muotoilla ison pyöreän polttimon ehdoilla. Myös valon laadussa tekniikka on kehittynyt silmää miellyttävälle tasolle, värilämpötilat ja värintoistoindeksit ovat hyvät – ja led-tekniikan kehitys jatkuu edelleen!

Markkinoilla on paljon tuotemerkittömiä led-valaisimia, joita on valmistettu mahdollisimman suuria tuotantomääriä kerralla alhaisin kustannuksin. Tällöin tuotteen laatu kärsii, valaisimen arvoihin ei voi aina luottaa ja todellinen käyttöikä voi olla murto-osia luvatusta. Laadukkaiden valaisimien käyttöikä ilmoitetaan koko valaisimen käyttöikänä, ei pelkästään yksittäisen komponentin. Korkealuokkaisia led-valaismia voi hankkia esimerkiksi LumenLux Storesta.

SLV-Cubix-kohdevalaisin

Mitä luumenit ja luxit tarkoittavat?

Luumenit (lm) kertovat valotehosta eli siitä, kuinka paljon valaisin tuottaa valoa. 40 W:n hehkulamppu tuottaa n. 430 luumenia, vastaavaan pääsee n. 5–9 W:n led-lampulla.

Luxit puolestaan ilmaisevat, kuinka paljon valoa on jollakin pinnalla, esimerkiksi lattialla tai työtasolla. Tämä arvo on suhteessa lampun valovirtaan, valaisimen optisiin ominaisuuksiin ja valaisimen etäisyyteen valaistavasta pinnasta.

Led-valaisin kestää yleensä 30 000–50 000 tuntia, jolloin valaisimen alkuperäisestä valotehosta on jäljellä n. 70 %. Led-valaisin kestää hyvin myös sammuttelua ja sytyttämistä, jota esimerkiksi energiansäästölamput eivät kestä pitkän lämpiämisajan takia. Useimmat led-valaisimet ovat myös himmennettävissä, jolloin voidaan valita sopiva valaistus jokaiseen tilanteeseen.

SLV-Trukko-kylpyhuonevalaisin

Valon värilämpötila vaikuttaa tilan tunnelmaan

Värilämpötila kertoo, minkä väristä valo on kelvin-aseteikolla: esimerkiksi hehkulampun valon väri on 2 700 K, puhdas valkoinen on 4 000 K ja keskipäivän päivänvalo 5 500 K. Suositeltavaa on valita kotiin 2 700–3 500 K, sillä kodin valaistuksessa lämpimät sävyt koetaan yleensä miellyttävinä sekä rauhoittavina.

Puhdas valkoinen (4 000 K) antaa pirteyttä sekä toistaa värit puhtaammin. Se nostaa myös työtehoa, joten puhtaan valkoinen valo sopii hyvin toimistoihin ja julkisiin tiloihin. Valkoinen valo näyttää hyvältä kodeissa, joissa on paljon mustaa tai valkoista tai jos siellä muuten halutaan värien toistuvan puhtaammin. Vältä kuitenkin sekoittamasta asunnossa lamppuja, joissa on yli 500 K:n eroja värilämpötiloissa, koska silloin valaistuksesta tulee helposti sekavan näköinen eikä silmä ehdi tottua eri sävyihin. Lämpimämpi valaistus näyttää selvästi kellertävältä puhtaan valkoisen rinnalla.

Päivänvalon väriselle (5 500 K) valaistukselle on myös oma kannattajansa kodin valaistuksessa, ja sitä käytetään paljon esimerkiksi myymälöiden sovitustiloissa.

Ra/CRI-värintoistoindeksin (0–100) avulla saadaan selville, kuinka todellisina valaisin toistaa värit. Kodeissa ja toimistoissa riittävä värintoistoindeksi on 80 tai sen yli, ulkovalaisimissa 70 tai sen yli.

Konstsmide_Cremona_LED-ulkoseinavalaisin Norlys-Alta-Pollari

Kuka saa asentaa?

  • pistorasiat ja kytkimet: ammattilainen
  • jakorasiat: ammattilainen
  • kiinteästi asennettavat kaapelit (esim. MMJ, MCMK): ammattilainen
  • ryhmäkeskuksen laitteet (esim. automaattisulakkeet,  vikavirtasuojakytkimet, varokepesät): ammattilainen
  • sähköliedet ja -kiukaat: ammattilainen
  • yksivaiheisten jatkojohtojen osat 1, suojausluokka 0 ja I: ammattilainen ja kuluttaja
  • pistotulppaliitännäisen sähkölaitteen liitäntäjohdon osat2, suojausluokka 0, I ja II: ammattilainen ja kuluttaja
  • kattoon ripustettavat sokeripalaan tai valaisinpistorasiaan liitettävät valaisimet: ammattilainen ja kuluttaja
  • alle 50 V:n suojajännitejärjestelmien osat: ammattilainen ja kuluttaja

nordlux-motion-50-riippuvalaisin

Eri tilojen valaistus

Sähkölaitteiden vedenkestävyyttä arvioidaan kansainvälisellä kotelointiluokituksella, IP-koodilla. Laitteesta voi löytyä esimerkiksi koodi IP21. Koodin ensimmäinen numero kertoo, miten laite on suojattu vieraiden esineiden ja pölyn sisäänpääsyltä. Koodin toinen numero kertoo, miten laite on suojattu vedeltä.

Kylpyhuoneen valaisimet on suunniteltu kestämään kosteutta ja roiskeita. Kun kylpyhuoneeseen valitaan valaisinta, tulee kiinnittää huomiota valaisimen suojausluokkaan. Kylpyhuoneissa tulee käyttää sähkölaitteita, joissa IP-Luokitus on vähintään IP24.

LumenLux Storesta löydät kylpyhuoneiden lisäksi nykyaikaiset ja energiatehokkaat valaisimet keittiöön, kodin oleskelutiloihin sekä toimistoon ja kotikonttoriin.

Nordlux-Helix-pollarit-ja-seinävalaisin

Led-valot sopivat myös ulos. Ledit kestävät hyvin Suomen olosuhteita, valo syttyy välittömästi myös kovilla pakkasilla eikä polttimoita tarvitse vaihtaa. LumenLux Storen valikoimissa on sekä ulkoseinävalaisimia että pylväsvalaisimia ulkotiloihin.

Valaisimet tekevät muutakin kuin valaisevat. Esimerkiksi Senses Eyes E2 -pöytävalaisimen jokaista sivua voi ohjata erikseen käden liikkeellä koskettamatta valaisinta. Senses Touch -valaisimessa voit puolestaan muuttaa muun muassa värilämpötilaa tai himmennystä pelkällä kosketuksella.

Pyydä tarjous useamman valaisimen toimitukselle, kokonaistoimitukselle tai projektikohteeseen –saat merkittäviä säästöjä!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

led led-lamppu led-valaisin led-valaistus led-valo ledi ledit ledivalaistus